Friday, January 1, 2016

Segalanya Tentang 2015

Setiap kali bermula tahun baru, mesti ramai-ramai sudah pasang azam mahu itu, mahu ini. Azam Aman cuma 1 je. Mahu jadi better dan lebih sukses dari tahun sebelumnya!


Tahun 2015 adalah tahun yang Aman boleh katakan, tahun pecah rekod! Yup! Ada beberapa perkara yang berlaku pada tahun 2015 adalah sesuatu yang over dari biasa.

Apa dia? Jadi jom kita tengok, apa pencapaian dan kejayaan (bagi Aman) pada tahun 2015 yang lepas!

* * * * *

1- PENAMAT NOMIK LAWAK SEKOLAH
Yup! Akhirnya Aman berjaya menamatkan siri nomik Lawak Sekolah untuk Musim Pertama! Yeah! Perasaan menamatkan siri ini memang begitu menakjubkan. Pada tahun 2015 baru Aman dapat lihat dengan anak mata sendiri impak nomik Lawak Sekolah ini apabila follower dan pembaca setia mula bertemu Aman, Azanil dan Kak Ain. Ada yang bawa hadiah, bawa fanart, dan bebrincnag tentang siri ini pada kami. Terima kasih! InsyaAllah siri nomik ini akan berterusan. Cuma 2016 ini Aman mahu berehat sekejap sebelum sambung musim kedua. Jangan marah ya. Hihi!


* * * * *

2- MASKOT NOMIK
Mana tak happy. Sudahlah nomik Lawak Sekolah berjaya ditamatkan, kemudian pihak BLINK mahu menjadikan watak utama nomik itu, Robita sebagai maskot untuk dibawa ke sekolah-sekolah pula. Alhamdulillah! Aman memang super teruja apabila dapat melihat watak ciptaan menjadi nyata dan bergerak-gerak. Malah ramai peljar di skeolah juga memberi sambutan yang best bila bertemu Robita. Mana tahu, tahun 2016 ini akan ada yang buat cosplay Robita pula. Hehe!


* * * * *

3- JUAL T-SHIRT SENDIRI
Awal tahun 2015, t-shirt Sheeply Sweet ini akhirnya berjaya disiapkan dan dijual secara online! Alhamdulillah, walaupun jenama Sheeply Sweet ini sangat baru dan biasa-biasa sahaja, tetapi ada juga yang mahu menempah dan pakai. Terharu beb! Setakat ni Aman hanya keluarkan sekali sahaja. Ramai yang tertanya tentang t-shirt ini tetapi Aman mahu hold dulu. Susah dan penat juga buat bisnes pakaian ni ya. Hahaha!


* * * * *

4- MASUK TELEVISYEN
Serius Aman masih tak menyangka video shortfilm Iklan Gangster yang pernah viral tahun 2011 masih lagi mampu menyengat dan memberi peluang untuk Aman keluar di media TV lagi! Aman ditemuramah untuk rancangan SIS yang ditayangkan di TV9. Harapan mahu bertemu Heliza tapi yang ada hanya juru kamera. haha! Apapun, topik pasal vlog tapi sempat juga promot nomik Lawak Sekolah dan t-shirt Sheeply Sweet dalam tu. Memang ambil kesempatan! :p


* * * * *

5- DAPAT AWARD LAGI
Seperti biasa, setiap tahun pihak BLINK akan buat sesi pemberian cek royalti buku ala-ala hari anugerah. Tuan Amal dan Kak Ain Maisarah siap belikan hadiah tambahan untuk diberikan kepada penulis BLINK. Tahun 2015, Aman dinobatkan sebagai Penulis yang Paling Banyak Promosi dan Penulis dengan Royalti ke-3 Tertinggi! Peh! Aman terkejut juga bila nama disebut masa tu tapi memang teruja juga! Hehe! Terus dapat hadiah coklat, piala, dan kepingan emas 2kg! Wow!


* * * * *

6- LUKIS UNTUK MAJALAH
Kali terakhir Aman dapat peluang melukis komik di majalah adalah pada tahun 2012. Ketika itu dengan Majalah G3 sehinggalah majalah itu ditutup penerbitannya. Kali ini, Aman diberi peluang melukis untuk majalah Awang Khenit! Aman memang follow kartun dia. Memang lawak! Malah ada ramai pelukis otai-otai juga. Aman yang newbie ini rasa kecil sahaja. Mujurlah ada pembaca yang suka dan follow komik bersiri Kafe Khenit yang Aman hasilkan ini. Thanks!


* * * * *

7- JELAJAH 93 SEKOLAH
Haaa....yang ini antara pecah rekod! Pada tahun 2015, gerak kerja Aman di dalam BLINK lebih kepada mempromosi buku dengan menjelajah ke sekolah-sekolah seluruh Malaysia. Tahun 2015, Aman telah menjelajah ke 93 buah sekolah! Sebenarnya, sudah lebih 100. Tetapi ada yang Aman hadir sebagai pelukis tamu. Jadi, Aman tak kira yang itu. Apapun 93 buah sekolah adalah jumlah yang banyak. Memang struggle tapi super fun! Dapat bertemu pelajar, berkongsi ilmu dan melihat mereka respon pada karya kita adalah 1 perasaan yang cukup best! Tahun 2016 ni Aman mahu lebih 100 sekolah!


* * * * *

8- BENGKEL KOMIK AMAN WAN
Walaupun Aman sering memberikan bengkel komik ke setiap sekolah yang Aman jelajah, tapi kesemuanya adalah free dan hanya 1 jam sahaja. Pada akhir tahun 2015, Aman cuba beranikan diri untuk membuka bengkel komik berbayar yang berlangsung dari pukul 9 pagi hingga 5 petang! Alhamdulillah, walaupun ada 4 orang peserta sahaja, ahaks! Tapi Aman dapat fokus dan beri perhatian yang extra kepada setiap peserta. Malah, ada yang dari lukis orang lidi sudah boleh melukis komik strip sepanjang bengkel. Aman berharap segala ilmu adalah berbaloi! InsyaAllah!


* * * * *

9- TERBIT NOVEL SERAM
Tahun Aman bertukar status! Bukan single kepada berpunya ya. Sobs... tetapi status pelukis kepada penulis! Yeaahhh! Tahun 2015 Aman berjaya keluar dengan novel seram pertama BLINK! Mula-mula risau juga jika penulisan tidak menepati gaya BLINK tetapi Kak Ain Maisarah kata okey dan tiada masalah, jadi Aman legalah! Setakat ini, Aman pun sedang aktif menulis beberapa novel lagi. InsyaAllah 2016 rasanya Aman akan lebih menulis lagi. Setelah 4 tahun melukis bersama BLINK, jadi rehat kejap. Writing time!


* * * * *

10- KERJA-KERJA BLINK BOOK
Selain dari 9 perkara di atas, tahun 2015 juga banyak perkara tentang kerjaya Aman di BLINK yang memberi impak pada Aman. Tahun 2015 lepas Aman ada buat pertemuan pembaca untuk kali pertama, Road Tour ke kedai-kedai buku, menjadi P.A penulis ke jelajah sekolah, mendapat status Mentor untuk penulis BLINK, dan yang utama ialah Aman sudah menubuhkan Blink Nomik. Segala perkara ini berlaku di balik tabir. InsyaAllah, tahun 2016 bakal melihat perkembangan Aman dalam syarikat BLINK BOOK ini. InsyaAllah.


* * * * *

Selain itu, ada juga beberapa perkara yang Aman tidak berjaya capai. Antaranya adalah mahu aktif vlog. Hahaha! Terkubur terus. Tengoklah macammana jadinya lepas ini.

Tahun 2016 baru sahaja membuka tirai. Ada 1 tahun lagi untuk Aman mencatat segala pencapaian baru dan lebih tinggi lagi. Semoga tahun 2016 bakal memberi impak yang lebih dan extra besar! InsyaAllah. Amin!

-out-

15 comments:

Engku Muhammad Afiq said...

Rasa cemburu pula kerana tidak banyak yang berlaku kepada saya pada tahun 2015. >_<

Apapun, tahniah buat Abang Aman! Good job for 2015 and good luck for 2016. ^_^ ;)

Aman Wan said...

ENGKU AFIQ --> InsyaAllah peluang ada banyak lagi. Afiq masih muda. Abang lagi cemburu Afiq dapat berkarya pada usia awal. Jadi, tahun 2016 dan seterusnya kita buat kerja rajin2 ya. :)

AtiqAziz said...

Bila baca entry kau yang ini, buat aku rasa macam....

Ok! 2016... Kau tunggu!!

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

Aman Wan said...

ATIQ AZIZ --- Kau nak aku tunggu kau kat mana? haha! Ayuh kite yuh!


DEWI AJA --- Terima kasih aja ya. :)

Zyra Roxx said...

Wow! Just.. wow :O

Aman Wan said...

ZYRA ROXX -- Terima kasih sudi singgah! Nampaknya geng pekomik juga ya. D

Zyra Roxx said...

Hahaha pekomik syok sendiri je. Btw, suka style lukisan Aman dlm sheeply sweet!

Zyra Roxx said...

Hahaha pekomik syok sendiri je. Btw, suka style lukisan Aman dlm sheeply sweet!

Aman Wan said...

ZYRA ROXX -- ang pastel. Sweet je. Pekomik syok sendiri pun tapi suka style Zyra. Sangat girlish dgn warna yEh?? Tau pasal Sheeply Sweet? Haha, itu projek rahsia mulanya tu. Saja nak try buat style baru.

Libin Huang said...

supra shoes
valentino outlet
hermes belt for sale
nfl jersey wholesale
tiffany jewellery
michael kors outlet
true religion jeans
instyler ionic styler
prada handbags
longchamp outlet
michael kors handbags outlet
hermes outlet
swarovski crystal
kobe bryants shoes
michael kors outlet
lebron james shoes
louis vuitton handbags
thomas sabo outlet
cheap nfl jersey
cheap mlb jerseys
rolex uk
michael kors outlet
louis vuitton bags
hermes birkin bag
ralph lauren shirts
michael kors wallet sale
adidas wings
michael kors outlet online
air max 2015
michael kors factory store
kobe shoes
lacoste shirts
ysl outlet
michael kors clearance
kobe bryant shoes

风骚达哥 said...

20160331 junda
michael kors outlet online
asics shoes
ray ban
coach outlet store online
michael kors handbags
cheap ugg boots
levis jeans
nike free runs
adidas trainers
nike air max
nike blazer
fitflops
jordan pas cher
rolex submariner
ray ban outlet
versace shoes
prada handbags
canada goose outlet
michael kors outlet
nike trainers
ray ban sunglasses
louis vuitton pas cher
lululemon outlet
chaussure louboutin
designer handbags
michael kors outlet online
michael kors outlet
polo outlet
timberland outlet
louis vuitton outlet
michael kors handbags
jimmy choo outlet
fitflops
marc jacobs outlet
cartier love bracelet
ghd hair straighteners
hermes belt
michael kors outlet
coach factory outlet
instyler max

柯云 said...

2016-04-19keyun
ralph lauren sale
coach factory outlet online
nfl jerseys
oakley vault
ralph lauren home
rolex watches
jordan concords
abercrombie outlet
cheap nfl jerseys
louis vuitton outlet
polo ralph lauren
michael kors outlet
louis vuitton handbags
burberry handbags
nike store uk
oakley store
oakley sunglasses
ralph lauren outlet
concord 11
louis vuitton purses
copy watches
cheap oakley sunglasses
nike blazers shoes
michael kors outlet
toms shoes
red bottom shoes
cheap oakleys
true religion jeans
adidas uk
coach factory outlet
ray ban sunglasses uk
louis vuitton outlet stores
gucci handbags
tods sale
louis vuitton purses
nike trainers men
nike air max uk
michael kors handbags
timberlands

Hua Cai said...

burberry outlet store
michael kors handbags
ray ban sunglasses
ray ban sunglasses
coach outlet online
oakley sunglasses wholesale
nike air max
ray ban sunglasses
toms shoes
chrome hearts outlet
rolex uk
michael kors clearance
swarovski outlet
burberry sunglasses
michael kors outlet online
michael kors factory outlet
tiffany jewelry
longchamp outlet
swarovski crystal
ralph lauren polo
soccer jerseys wholesale
cheap soccer jerseys
lululemon outlet
adidas outlet
hermes bags
chrome hearts outlet
michael kors factory outlet
omega watches
gucci outlet
mulberry outlet,mulberry handbags outlet
louboutin pas cher
michael kors outlet
beats headphones
police sunglasses for men
mulberry handbags sale
20160608caihuali

chenmeinv0 said...

ray ban wayfarer
oakley vault
cheap jordan shoes
converse sneakers
adidas nmd
burberry handbags outlet
ralph lauren polo
oakley vault
the north face outlet
supra footwear
hzx20170308