Wednesday, September 3, 2014

10 Buku Yang Mempengaruhi AmanWan

Nama aku telah di-tag oleh Nazry Salam, Irfan Foner dan Hasif Rayyan untuk buat list ini. Kalau nak ikutkan, 10 buku tidak cukup kerana ada banyak lagi buku yang memberi impak sepanjang menjadi seorang pembaca.

Tapi, 10 buku yang aku list ini adalah 10 buku yang menjadi PUNCA PERTAMA perubahan fasa dalam hidup aku. Ok, ini dia:


1) DRAGON BALL - AKIRA TORIYAMA 
Nak kata apa lagi, aku membesar dengan komik ini. Malah, minat melukis juga lahir kerana komik ini. Lukisan ketika darjah 3 yang paling dibanggakan. Lukisan tanpa-tekap watak Gohan tanduk Raditz! Hehe!

2) MENJADI SELEBRITI YOUTUBE - ALIF FIRDAUS AZIS
Setelah membaca buku inilah aku mula cuba-cuba rakam vlog pertama aku dan masukkan di youtube. Bila aku down, aku baca buku ini untuk naikkan semangat. Menjadi youtuber memang memberi impak kuat dalam karier aku sekarang ini!

3) THE SAGA OF DARREN SHAN - DARREN SHAN 
Dulu aku beli buku ini secara random hanya kerana mahu belajar English. Tak sangka akhirnya terbeli 12 buku semuanya (dan koleksi Darren Shan yang lain)! Elemen seram, lawak, ngeri, seronok bergabung bersama. Siri ini juga banyak adegan watak baby dan budak-budak dibunuh kejam! Aku suka! Tidak klise!

4) WASABI - KEITH CHONG 
Aku masih ingat lagi ketika mula-mula mahu jejakkan kaki ke dalam industri komik, aku jadikan komik Wasabi sebagai rujukan. Komik ini lah aku rujuk cara mahu lukis panel yang betul, perspektif yang betul, anatomi watak, ekspresi yang kelakar dan lain-lain. Habis lunyai komik ni sekarang. Memang terbaik!

5) BAKUMAN - TAKESHI OBATA 
Komik ini memang 1 fenomena. Kerana komik ini la, aku mula bergaul lebih kerap dengan kawan pekomik yang lain. Malah, kami turut terpengaruh hingga tubuhkan geng RevGang yang kononnya Team Fukuda! Sekarang ini, semua ahli RevGang sedang berjaya dalam bidang masing-masing. Ah, memori~

6) PENULIS YANG DISAYANG TUHAN - BAHRUDDIN BEKRI 
Karya Encik Baha memang kesemuanya bermakna dan buatkan aku berfikir lama setelah habis baca. Buku pertama yang membuatkan aku meminati karya Encik Baha adalah 'Dimana Terangnya Bulan'. Tetapi, novel ini memberi impak terhadap persepsi aku pada dunia penulisan, matlamat hidup, falsafah-falsa.....Ah, Bahruddin Bekri yang tulis kot! Tak payah nak explain lagi. Memang A+++!

7) MR RIGHT SELEBRITI - AIN MAISARAH 
Walaupun aku penulis bersama Kak Ain, tetapi aku juga seorang Blnkers (gelaran untuk pembaca buku BLINK)! Buku pertama yang aku baca adalah 'Aku Mahu Popular', tetapi novel Mr Right ini memngubah persepsi aku terhadap novel Chick Lit! Mungkin kerana novel ini lebih kena dengan usia aku berbanding siri Aku Mahu. Novel ini aku habiskan dalam masa 5 jam dan menjadi punca pertama aku meminati novel cinta sekarang. Ops! Haha!

8) TESORO - NATSUME ONO 
Ini adalah kompilasi komik-komik pendek yang sangat meaningful, heart warming dan sweet! Aku suka gaya lukisannya, aku suka ceritanya yang membuatkan aku berfikir dan tersenyum sendiri. Sememangnya mengubah prinsip aku dalam melukis komik. Supaya dapat melukis komik yang memberikan inspirasi dan senyuman kepada pembaca. Amin!

9) CONTAGIOUS - JONAH BERGER 
Selain kawan pekomik dan novelis, aku juga dikelilingi oleh orang-orang bisnes. Buku ini adalah buku marketing pertama yang (dicadangkan) aku beli, baca dan membuatkan aku gila suka pada bisnes! Sekarang kalau pergi kedai buku, asyik cari buku marketing lagi dan lagi! Memang betul-betul terpengaruh!

10) LAWAK SEKOLAH - AMAN WAN 
Aku dengar, pelukis buku ini hensem. Sebab itu aku suka. Hihihi! Ya, ini buku aku (bersama Azanil Fitri dan Ain Maisarah), tetapi kehadiran buku ini sering memberi kekuatan pada aku. Aku bawa kemana-mana saja, dan baca banyak-banyak kali. Inilah cara untuk beri aku kekuatan meneruskan impian menjadi pekomik yang berjaya. InsyaAllah! Lagipun, apa salahnya meminati karya sendiri. Kan? Kan?

Pehh...habis sudah. Ada banyak lagi buku-buku yang aku baca memberikan impak besar. Semua buku ada peranannya. So, pergi baca buku cepat! NOW!

-out-

p's: sekarang ini aku sedang struggle siapkan nomik Lawak Sekolah ke-5. Tapi masih ada masa main tag. Memang cari nahas!! @____@

9 comments:

Sya_Merpati Putih 88 said...

mase kecik2 dulu sy pun mmg suka baca komik dragon ball tu... sanggup kumpul duit jajan sekolah beli komik... lepas tu kena buang komik2 yg sy kumpul dengan mak... :(

oakleyses said...

oakley sunglasses cheap, louboutin shoes, polo ralph lauren, air max, chanel handbags, burberry outlet, longchamp handbags, louis vuitton outlet, air max, prada handbags, christian louboutin, tiffany and co, louis vuitton outlet, polo ralph lauren outlet, coach factory outlet, nike free, coach purses, louboutin, michael kors outlet, louis vuitton handbags, kate spade outlet, oakley sunglasses, coach outlet store online, michael kors outlet, burberry outlet, longchamp outlet, gucci outlet, michael kors outlet, oakley sunglasses, true religion jeans, coach outlet, jordan shoes, louis vuitton, louis vuitton outlet stores, ray ban sunglasses, prada outlet, ray ban sunglasses, tory burch outlet, louboutin outlet, michael kors outlet, tiffany and co, longchamp handbags, nike shoes, kate spade handbags, true religion jeans, michael kors outlet, michael kors outlet

oakleyses said...

nike free pas cher, sac louis vuitton, nike roshe, polo lacoste, nike trainers, sac longchamp, north face, ray ban sunglasses, air force, new balance pas cher, hollister, michael kors, polo ralph lauren, air max pas cher, louboutin, air jordan, sac louis vuitton, sac burberry, hollister, converse pas cher, nike roshe run, air max, ralph lauren, louis vuitton, sac hermes, michael kors pas cher, michael kors, barbour, ray ban pas cher, lululemon, nike huarache, vanessa bruno, air max, north face, nike blazer, louis vuitton uk, vans pas cher, mulberry, nike air max, longchamp, abercrombie and fitch, timberland, true religion outlet, oakley pas cher, hogan outlet, nike free, nike tn, sac guess, true religion outlet

oakleyses said...

canada goose outlet, mcm handbags, ugg boots, abercrombie and fitch, soccer jerseys, canada goose, ugg boots, north face jackets, babyliss pro, north face outlet, uggs outlet, canada goose uk, ugg pas cher, marc jacobs, giuseppe zanotti, rolex watches, soccer shoes, reebok outlet, ferragamo shoes, canada goose jackets, insanity workout, asics running shoes, bottega veneta, lululemon outlet, uggs, celine handbags, hollister, nike roshe run, nfl jerseys, chi flat iron, canada goose, jimmy choo outlet, ugg australia, canada goose, longchamp, instyler, vans shoes, mont blanc, ugg boots, p90x, wedding dresses, birkin bag, ugg, new balance shoes, valentino shoes, ghd, moncler, mac cosmetics, beats by dre, herve leger

oakleyses said...

pandora jewelry, moncler, moncler, supra shoes, hollister, karen millen, parajumpers, oakley, moncler, moncler, thomas sabo, ugg, air max, swarovski crystal, ralph lauren, converse shoes, moncler, baseball bats, ray ban, ugg, wedding dresses, toms shoes, gucci, canada goose, juicy couture outlet, lancel, swarovski, louboutin, timberland boots, louis vuitton, rolex watches, pandora charms, converse, air max, vans, moncler outlet, pandora charms, links of london, coach outlet store online, iphone 6 cases, hollister clothing store, canada goose, juicy couture outlet, montre homme, hollister

Afiqah Azmee said...

kalau macam tu mesti aman suka anime Attack on Titan dengan Parasite kan kannn

mao qiuyun said...

mcm bags
ray ban sunglasses
louis vuitton outlet
jordan 4
ray ban
coach outlet
instyler ionic styler
rolex watches,rolex watches,swiss watches,watches for men,watches for women,omega watches,replica watches,rolex watches for sale,rolex replica,rolex watch,cartier watches,rolex submariner,fake rolex,rolex replica watches,replica rolex
minnesota vikings jerseys
michael kors factory online, http://www.michaelkorsfactoryoutletonline.com
ray ban sunglasses online
ugg boots, http://www.uggboot.com.co
swarovski uk
converse shoes
boston celtics jersey
true religion jeans
polo ralph lauren outlet
asics running shoes
roshe run men
polo lacoste pas cher
snapback hats
north face jackets
michael kors uk
ray ban uk, http://www.raybansunglass.co.uk
cheap nba jerseys, http://www.nbajerseys.us.com
cheap snapbacks
ralph lauren uk
dansko outlet
oakley sunglasses wholesale, http://www.oakleysunglasseswholesale.in.net
cartier love bracelet
true religion jeans, http://www.truereligionoutletstore.us.com
michael kors outlet store, http://www.michaelkorsoutlet-store.us.com
oakley sunglasses, http://www.oakleysunglassesdiscount.us.com
the north face outlet store
beats headphones
ysl outlet
0815maoqiuyun

Jianxiang Huang said...

0817
nike air max
lebron james shoes
nike free run
louis vuitton
mizuno shoes
burberry outlet online
ugg boots
coach outlet store
michael kors handbags
hollister,hollister canada,abercrombie and fitch,abercrombie,abercrombie fitch,abercrombie kids,a&f
burberry sale
nike sneakers
michael kors bags
north face jackets
louis vuitton bags
cheap jordans
the north face
chanel handbags
cheap nike shoes
michael wilhoite jersey,y.a. tittle 49ers jersey,justin smith jersey,nike 49ers jersey
nhl jerseys
supra shoes
ray ban sunglasses
evening dresses
ysl outlet online
the north face outlet
prada sneakers
eric decker jersey,muhammad wilkerson jersey,michael vick jersey,geno smith jersey,dennis byrd jersey,jace amaro jersey,calvin pace jersey,curtis martin jersey,
vikings jerseys
cheap wedding dresses
oakley outlet

chenmeinv0 said...

christian louboutin outlet
true religion outlet
michael kors outlet
burberry scarf
coach outlet store online
cheap jordan shoes
pandora charms
nike air max 2017
coach outlet store online
ferragamo outlet
hzx20170308