Tuesday, April 15, 2014

Cabaran & Tekanan Lawak Sekolah 4

Alhamdulillah!

Setelah bergelumang dengan kesibukan, rasa serba salah, kemurungan, akhirnya SIAP juga karya terbaru LAWAK SEKOLAH yang ke-4 iaitu Lawak Sekolah: Belajar Bersukan~!!! Wee~!! (sambil menari lagu berjudul "Happy"...~!!)

Yup, melukis komik ini memang tidaklah sentiasa senang lenang. Memang kena fokus, disiplin dan beri tekanan! Tetapi, benda-benda beginilah yang fun. Tekanan yang menyeronokkan. hehe!

TEKANAN MELUKIS LAJU-LAJU

Serius Aman cakap, Aman mula-mula sudah giveup untuk siapkan. Tetapi bila dapat motivasi dari penulis lain, geng2 BLINK, dan terutama sekali bila Tuan Pengurus push, barulah Aman kuat semangat semula!

Memang Aman sangat berterima kasih la pada Tuan Pengurus sebab sanggup push Aman sampai macam ini. Tuan Pengurus kata, Aman mesti WAJIB submit 3 pages komik SETIAP HARI! Atau tindakan lebih berat bakal dikenakan. (potong gaji mungkin. sob sob!)

Dengan perasaan stress ini lah Aman bekerja bagai gila turbo sehabis mungkin! Walau hampir setiap hari Aman pergi ke sekolah-sekolah untuk membuat talk, kerja tetap kerja. Dalam kereta pun melukis! Sambil tunggu budak rehat di sekolah pun Aman lukis! Lukis bila ada waktu lapang even sekejap!

Dan berbaloi juga akhirnya bila Aman sempat siapkan (walau dah langgar deadline) sebelum Pesta Buku nanti. Dengar cerita, hari ini nomik Lawak Sekolah sedang berada di kilang cetak untuk urusan pencetakan. Yeayy!!

APABILA PEKOMIK JADI EDITOR


Paling istimewa untuk nomik kali ini ialah hampir 90% dihasilkan oleh Aman. (kecuali toning sebab Aman tak reti toning lagi) Bila dah siap melukis komik, Aman siapkan dialog dan terus beri pada Kak Ain untuk semakan. Sambil itu, Aman juga belajar menghasilkan bubble dialog dan layout sendiri untuk nomik ini.

3 nomik sebelumnya kami upah editor lain, tetapi sebab masa dah sangat singkat, Aman perlu buat semuanya sekali! Memang banyak kerja tapi memang pengalaman yang fun!!

Alhamdulillah, software Mangastudio ni memang mudah dan Aman dapat siapkan dalam masa 2 hari saja. Yeay lagi!!


LAWAK SEKOLAH 5 MENYUSUL

Setiap kali melukis nomik Lawak Sekolah (sudah ada 4 nomik sekarang ini) pastinya Aman menghadapi isu mengejar/langgar deadline ini. Ini bukan 1 benda yang sihat. Sebab bila deadline dilanggar, kerja jadi lebih stress, perlu siap lebih cepat dan kualti juga mungkin drop jika tidak berhati-hati.

Lagi menyedihkan bila ada beberapa scene yang terpaksa dibuang kerana nak memendekkan cerita supaya lebih cepat siap. Ahhh! Tak suka bila benda macam itu jadi!

Jadi, Aman terus buat keputusan untuk sambung melukis buku ke-5 secepat mungkin. Aman sudah rehat 1 hari selepas siap buku ke-4. Sekarang ini, Aman sudah membuat research dan perbincangan untuk buku seterusnya. (Lawak Sekolah: Belajar Berkhemah menjadi tajuk pilihan. hehe)


Aman bajet, sebelum tahun 2015 menyusul, Buku ke-5 dan Buku ke-6 mesti siap PUBLISH! Ini bermakna, buku ke-7 bakal bertemu di Pesta Buku seterusnya. Yosh!

Memang banyak kerja, tapi melihat hasil kerja kita dibaca oleh ramai orang adalah 1 perkara yang memuaskan hati. Jadi, tiada hal!

Go Aman Wan Go!

Doakan Aman ya! Hehehe!

-out-

p/s: Tak sempat nak buat vlog. Mahu fokus nomik dulu. Capai impian, kemudian baru capai hobi. ;)

10 comments:

razzwey razz said...

yoshhh!!!!

Hazlam (Alam) Anuar said...

Hwaiting untuk buku ke 5!

Aman Wan said...

Thanks Razi, Thanks Alam! :)

oakleyses said...

oakley sunglasses cheap, louboutin shoes, polo ralph lauren, air max, chanel handbags, burberry outlet, longchamp handbags, louis vuitton outlet, air max, prada handbags, christian louboutin, tiffany and co, louis vuitton outlet, polo ralph lauren outlet, coach factory outlet, nike free, coach purses, louboutin, michael kors outlet, louis vuitton handbags, kate spade outlet, oakley sunglasses, coach outlet store online, michael kors outlet, burberry outlet, longchamp outlet, gucci outlet, michael kors outlet, oakley sunglasses, true religion jeans, coach outlet, jordan shoes, louis vuitton, louis vuitton outlet stores, ray ban sunglasses, prada outlet, ray ban sunglasses, tory burch outlet, louboutin outlet, michael kors outlet, tiffany and co, longchamp handbags, nike shoes, kate spade handbags, true religion jeans, michael kors outlet, michael kors outlet

oakleyses said...

nike free pas cher, sac louis vuitton, nike roshe, polo lacoste, nike trainers, sac longchamp, north face, ray ban sunglasses, air force, new balance pas cher, hollister, michael kors, polo ralph lauren, air max pas cher, louboutin, air jordan, sac louis vuitton, sac burberry, hollister, converse pas cher, nike roshe run, air max, ralph lauren, louis vuitton, sac hermes, michael kors pas cher, michael kors, barbour, ray ban pas cher, lululemon, nike huarache, vanessa bruno, air max, north face, nike blazer, louis vuitton uk, vans pas cher, mulberry, nike air max, longchamp, abercrombie and fitch, timberland, true religion outlet, oakley pas cher, hogan outlet, nike free, nike tn, sac guess, true religion outlet

oakleyses said...

canada goose outlet, mcm handbags, ugg boots, abercrombie and fitch, soccer jerseys, canada goose, ugg boots, north face jackets, babyliss pro, north face outlet, uggs outlet, canada goose uk, ugg pas cher, marc jacobs, giuseppe zanotti, rolex watches, soccer shoes, reebok outlet, ferragamo shoes, canada goose jackets, insanity workout, asics running shoes, bottega veneta, lululemon outlet, uggs, celine handbags, hollister, nike roshe run, nfl jerseys, chi flat iron, canada goose, jimmy choo outlet, ugg australia, canada goose, longchamp, instyler, vans shoes, mont blanc, ugg boots, p90x, wedding dresses, birkin bag, ugg, new balance shoes, valentino shoes, ghd, moncler, mac cosmetics, beats by dre, herve leger

oakleyses said...

pandora jewelry, moncler, moncler, supra shoes, hollister, karen millen, parajumpers, oakley, moncler, moncler, thomas sabo, ugg, air max, swarovski crystal, ralph lauren, converse shoes, moncler, baseball bats, ray ban, ugg, wedding dresses, toms shoes, gucci, canada goose, juicy couture outlet, lancel, swarovski, louboutin, timberland boots, louis vuitton, rolex watches, pandora charms, converse, air max, vans, moncler outlet, pandora charms, links of london, coach outlet store online, iphone 6 cases, hollister clothing store, canada goose, juicy couture outlet, montre homme, hollister

Jianxiang Huang said...

0817
air jordan shoes
christian louboutin uk
beats by dre
michael kors uk
swarovski outlet
true religion jeans, http://www.truereligionjeansoutlet.com
new england patriots jerseys
kobe 9 elite
oakley sunglasses, http://www.oakleysunglasses-outlet.us.com
cowboys jerseys
beats headphones
air max 90
north face outlet
manchester united football shirts
ahmad bradshaw jersey,josh mcnary jersey,andrew luck jersey,donte moncrief jersey,delano howell jersey,robert mathis jersey,andrew luck jersey,trent richardson jersey
nike running shoes
nike air max 90
air max 2015
ralph lauren uk
moncler jackets
chanel handbags
coach outlet
nike trainers
larry fitzgerald jerseys,kevin kolb jerseys,patrick peterson jersey,andre ellington jersey,larry fitzgerald jersey,calais campbell jersey,deone bucannon jersey,andre ellington elite jersey,darnell dockett jersey,michael floyd jersey,sam acho jersey
football shirts uk,soccer jerseys uk,cheap soccer jerseys uk
cheap nhl jerseys
chanel outlet
fivefingers shoes
nike shoes
san francisco 49ers jerseys
yoga pants,lululemon,lululemon outlet,lululemon athletica,lululemon addict,lulu lemon,lulu.com,lululemon.com

风骚达哥 said...

20151010 junmda
michael kors outlet
ugg outlet store
Coach Factory Outlet Private Sale
michael kors handbags
Ugg Boots,Ugg Boots Outlet,Ugg Outlet,Cheap Uggs,Uggs On Sale,Ugg Boots Clearance,Uggs For Women
louis vuitton outlet
Louis Vuitton Bags On Sale
air max 95,nike golf,nike janoski,air max 1,nike canada,nike plus,nike shox,nike factory store
ugg boots
cheap uggs
Coach Factory Outlet Private Sale
ugg boots sale
coach outlet
Louboutin Red Bottoms Shoes Outlet
Christian Louis Vuitton Red Bottoms
Louis Vuitton Bags On Sale
Michael Kors Outlet Sale Clearance
Abercrombie & Fitch Factory Outlet
ugg boots australia
Lebron James Basketball Shoes Sale
coach factory outlet
michael kors bags
ugg boots sale
tory burch outlet
Gucci Outlet Online Sale
michael kors handbag
air max 90
Michael Kors Outlet Online Mall
timberland boots for women
coach outlet online

Libin Huang said...

supra shoes
valentino outlet
hermes belt for sale
nfl jersey wholesale
tiffany jewellery
michael kors outlet
true religion jeans
instyler ionic styler
prada handbags
longchamp outlet
michael kors handbags outlet
hermes outlet
swarovski crystal
kobe bryants shoes
michael kors outlet
lebron james shoes
louis vuitton handbags
thomas sabo outlet
cheap nfl jersey
cheap mlb jerseys
rolex uk
michael kors outlet
louis vuitton bags
hermes birkin bag
ralph lauren shirts
michael kors wallet sale
adidas wings
michael kors outlet online
air max 2015
michael kors factory store
kobe shoes
lacoste shirts
ysl outlet
michael kors clearance
kobe bryant shoes