Saturday, August 24, 2013

Filem Melayu vs Filem Barat

Baru selesai menonton 1 filem melayu yang pernah timbulkan kontroversi kerana dikatakan meniru jalan cerita filem yang pernah dihasilkan di barat. Setelah menonton, Aman boleh katakan, konsepnya saja yang sama. Tetapi plot dan jalan cerita jauh berbeza. Tapi berbeza yang sangat Aman tak selesa...

Lebih lagi, Aman pernah bertemu penulis skrip filem ini suatu ketika dahulu. Aman sangat hormati beliau. Beliau seorang yang sangat baik dan tak lokek ilmu. Filem-filem tulisan beliau juga ada yang menjadi kegemaran Aman. Cuma mungkin garapan pada filem yang Aman tonton ini agak kurang menyengat atau boleh dikatakan filem idea sepintas.

Filem Idea Sepintas lalu?

Yup. Setiap komik, novel, filem atau apa saja cerita, pastinya wujud dengan idea sepintas lalu yang secara tetibe masuk ke dalam otak. Kebiasaannya, idea sepintas lalu itu tersangatlah basic dan hanyalah idea konsep semata-mata dan perlu dikembangkan lagi.

Tetapi setelah Aman menonton kedua filem melayu dan filem barat yang secara kebetulan punyai konsep yang serupa ini, apa yang Aman boleh katakan ialah, filem melayu plot dan jalan ceritanya sememangnya berdasarkan idea sepintas lalu. Manakala, yang filem barat telah diolah dan dikembangkan dengan baik. Ini contohnya.

Filem Melayu:
"Jom kita buat 1 filem tentang sepasang suami isteri yang saling mencintai, tetapi si suami kemalangan dan hilang ingatan! Jadi, kita buatlah si isteri ni cuba sedaya mungkin untuk dapatkan balik cinta suami dia. Tapi suami dia tak suka. Kita buat kasi sedih meleleh gitu. Haaa.. amacam?"

Filem Barat:
"Hey, apa kata kita buat pasal loving married couple yang terlibat dalam accident dan si isteri hilang ingatan. Dan si suami will try to gain the love from the wife. Ok tak? But we make the conflict much higher la. Maybe hubungan suami dan parents isteri dari dulu tak berapa baik. Jadi parents si isteri cuba hasut anaknya untuk jauhkan diri dari suami. N maybe we will make some competition bila si isteri tiba-tiba terjumpa crush dia sebelum dia kenal si suami yang sekarang dia dah lupa. N maybe selit sweet moment si isteri yang cuba untuk ingat balik diri dia. Ala-ala funny dan warm gitu. Haaa..amacam?"

Nampak perbezaan tak di situ?

Aman cuba menjadi positif dengan filem melayu. Tetapi kebanyakan filem kita terlalu kejar kuantiti berbanding kualiti. Walaupun Aman pernah dengar 1 temuramah seorang pengarah tersohor yang mengatakan, "Kami balacekan kualiti dan kuantiti sama rata."

Tapi bagi Aman, kualiti should be 70%-80% dalam priority. Aman teringin nak menonton filem yang berbeza dari filem melodrama yang langsung takde jiwa, dari filem seram yang hanya depend pada nada bunyi dan kejutan saja, atau dari filem gangster pukul-pukul yang tiada jalan cerita yang panaskan punggung menontonnya.

Please. Filmakers. Do something.

Demi penonton yang sentiasa menyokong karya anda.

-out-

9 comments:

Anonymous said...

Aku terima nikahnya &the vow ???

Ayu azmir said...

Singgah sini

Vanilla_ais said...

bro try tengok passport express dengan KIL, passport express tu short film, tapi inspire me a lot, KIL pulak movie yang lari jauh dari tipikaliti filem2 melayu kita, dua2 arahan rewan ishak, hehe

oakleyses said...

oakley sunglasses cheap, louboutin shoes, polo ralph lauren, air max, chanel handbags, burberry outlet, longchamp handbags, louis vuitton outlet, air max, prada handbags, christian louboutin, tiffany and co, louis vuitton outlet, polo ralph lauren outlet, coach factory outlet, nike free, coach purses, louboutin, michael kors outlet, louis vuitton handbags, kate spade outlet, oakley sunglasses, coach outlet store online, michael kors outlet, burberry outlet, longchamp outlet, gucci outlet, michael kors outlet, oakley sunglasses, true religion jeans, coach outlet, jordan shoes, louis vuitton, louis vuitton outlet stores, ray ban sunglasses, prada outlet, ray ban sunglasses, tory burch outlet, louboutin outlet, michael kors outlet, tiffany and co, longchamp handbags, nike shoes, kate spade handbags, true religion jeans, michael kors outlet, michael kors outlet

oakleyses said...

nike free pas cher, sac louis vuitton, nike roshe, polo lacoste, nike trainers, sac longchamp, north face, ray ban sunglasses, air force, new balance pas cher, hollister, michael kors, polo ralph lauren, air max pas cher, louboutin, air jordan, sac louis vuitton, sac burberry, hollister, converse pas cher, nike roshe run, air max, ralph lauren, louis vuitton, sac hermes, michael kors pas cher, michael kors, barbour, ray ban pas cher, lululemon, nike huarache, vanessa bruno, air max, north face, nike blazer, louis vuitton uk, vans pas cher, mulberry, nike air max, longchamp, abercrombie and fitch, timberland, true religion outlet, oakley pas cher, hogan outlet, nike free, nike tn, sac guess, true religion outlet

oakleyses said...

canada goose outlet, mcm handbags, ugg boots, abercrombie and fitch, soccer jerseys, canada goose, ugg boots, north face jackets, babyliss pro, north face outlet, uggs outlet, canada goose uk, ugg pas cher, marc jacobs, giuseppe zanotti, rolex watches, soccer shoes, reebok outlet, ferragamo shoes, canada goose jackets, insanity workout, asics running shoes, bottega veneta, lululemon outlet, uggs, celine handbags, hollister, nike roshe run, nfl jerseys, chi flat iron, canada goose, jimmy choo outlet, ugg australia, canada goose, longchamp, instyler, vans shoes, mont blanc, ugg boots, p90x, wedding dresses, birkin bag, ugg, new balance shoes, valentino shoes, ghd, moncler, mac cosmetics, beats by dre, herve leger

oakleyses said...

pandora jewelry, moncler, moncler, supra shoes, hollister, karen millen, parajumpers, oakley, moncler, moncler, thomas sabo, ugg, air max, swarovski crystal, ralph lauren, converse shoes, moncler, baseball bats, ray ban, ugg, wedding dresses, toms shoes, gucci, canada goose, juicy couture outlet, lancel, swarovski, louboutin, timberland boots, louis vuitton, rolex watches, pandora charms, converse, air max, vans, moncler outlet, pandora charms, links of london, coach outlet store online, iphone 6 cases, hollister clothing store, canada goose, juicy couture outlet, montre homme, hollister

Jianxiang Huang said...

0817
air jordan shoes
christian louboutin uk
beats by dre
michael kors uk
swarovski outlet
true religion jeans, http://www.truereligionjeansoutlet.com
new england patriots jerseys
kobe 9 elite
oakley sunglasses, http://www.oakleysunglasses-outlet.us.com
cowboys jerseys
beats headphones
air max 90
north face outlet
manchester united football shirts
ahmad bradshaw jersey,josh mcnary jersey,andrew luck jersey,donte moncrief jersey,delano howell jersey,robert mathis jersey,andrew luck jersey,trent richardson jersey
nike running shoes
nike air max 90
air max 2015
ralph lauren uk
moncler jackets
chanel handbags
coach outlet
nike trainers
larry fitzgerald jerseys,kevin kolb jerseys,patrick peterson jersey,andre ellington jersey,larry fitzgerald jersey,calais campbell jersey,deone bucannon jersey,andre ellington elite jersey,darnell dockett jersey,michael floyd jersey,sam acho jersey
football shirts uk,soccer jerseys uk,cheap soccer jerseys uk
cheap nhl jerseys
chanel outlet
fivefingers shoes
nike shoes
san francisco 49ers jerseys
yoga pants,lululemon,lululemon outlet,lululemon athletica,lululemon addict,lulu lemon,lulu.com,lululemon.com

风骚达哥 said...

20151010 junmda
michael kors outlet
ugg outlet store
Coach Factory Outlet Private Sale
michael kors handbags
Ugg Boots,Ugg Boots Outlet,Ugg Outlet,Cheap Uggs,Uggs On Sale,Ugg Boots Clearance,Uggs For Women
louis vuitton outlet
Louis Vuitton Bags On Sale
air max 95,nike golf,nike janoski,air max 1,nike canada,nike plus,nike shox,nike factory store
ugg boots
cheap uggs
Coach Factory Outlet Private Sale
ugg boots sale
coach outlet
Louboutin Red Bottoms Shoes Outlet
Christian Louis Vuitton Red Bottoms
Louis Vuitton Bags On Sale
Michael Kors Outlet Sale Clearance
Abercrombie & Fitch Factory Outlet
ugg boots australia
Lebron James Basketball Shoes Sale
coach factory outlet
michael kors bags
ugg boots sale
tory burch outlet
Gucci Outlet Online Sale
michael kors handbag
air max 90
Michael Kors Outlet Online Mall
timberland boots for women
coach outlet online