Tuesday, March 26, 2013

CERPEN: Kakak Rambut Blonde yang Budiman.


I hate this!

          Jani mengerut dahi. Dia bukannya benci berada di sini. Malah, dia sangat sukakan Pesta Buku. Biblioholic, katanya. 

          Dia juga bukannya benci kerana tiada teman. Malah, dia lebih suka berjalan berseorangan. Independent, katanya. 

          Tetapi. dia benci kesesakan sekarang ini. Bukannya dia tidak waras untuk menyangka hanya 10 hingga 20 orang pengunjung sahaja yang akan hadir. Ini ialah Pesta Buku. Tentunya Jani sudah membayangkan kehadiran ratusan pengunjung dan peminat buku. Ianya amatlah normal. 

          Tetapi apa yang membuatkan Jani panas hati ialah apabila laluan yang sedang dia redah ini hanya dipenuhi oleh makcik-makcik yang membawa beg plastik berisi sayur, buah dan ikan! Malah, mereka boleh lagi berjalan lambat-lambat sambil terkekek-kekek bergosip tentang hal rumah tangga orang lain. 

          Apakah ini!? Bila masakah Pesta Buku sudah mula menjual sayur dan ikan pula ini?? Jani melihat kiri dan kanan. Ah, dia kini sudah nampak sumber kepada masalah ini! Betul-betul bersebelahan dewan Pesta Buku, terdapat sebuah Pasar Tani. Jadi, sudah pastinya makcik-makcik ini datang dari sana. Malah, Jani juga amat pasti bahawa makcik-makcik ini sengaja ikut laluan dalam dewan kerana mahu menyejukkan badan dengan penghawa dingin! 

          “Ah, menyibuk betul! Nak pergi pasar, pergilah pasar! Tak payahlah nak menyempitkan orang yang mahu beli buku!” rungut Jani sendirian. Dia teruskan langkah ke arah laluan yang dipenuhi dengan makcik-makcik itu. Jani meredah dengan agak kasar. Sesekali badannya menolak makcik-makcik yang menghalang laluan. Terdengar di cuping telinga Jani, bisik-bisik umpatan di belakangnya. 

          “Eh, main tolak-tolak pula dia! Anak siapa itu?” 
          “Kurang ajar! Anak siapa itu?” 
          “Tidak sopan langsung! Anak siapa itu?” 

          Yang teringin sangat mahu berkenalan dengan bapak aku ini kenapa? Jani buat tidak tahu. Kaki masih melangkah deras. Perjalanan terus pantas. Kalau tidak, nanti peluang tercantas! 

          Mata Jani meliar memerhati papan tanda di setiap booth di laluan itu. Sekali sekala, bibirnya terkumat kamit membaca setiap nama penerbit. 

          WinkBook Sdn Bhd.... Bukan! 
          Wi Ti Es Publication… Bukan! 
          Wirangraf...............… Bukan! 
          Wiwi Bookie…......... Hah! WIWI BOOKIE! 

          Jani mempercepatkan langkah kearah booth Wiwi Bookie, dengan hasrat untuk membeli novel bertajuk Pembunuh Gedik! Walaupun buku itu berwarna pink, tetapi ianya cerita misteri pembunuhan. Sememangnya taste Jani! 

          Sejak dia terbaca iklan promosi tentang novel Pembunuh Gedik di Facebook, hatinya sudah terpikat! Kaver yang cantik, sinopsis yang menarik, dan paling penting ianya cerita misteri! Lagipun, banyak juga review yang positif Jani dapat dari blog-blog mengenai novel itu. 

          Tetapi oleh kerana syarikat penerbitan Wiwi Bookie ini masih baru, novel tersebut amat sukar untuk ditemui. Kalau ada pun, ianya agak jauh dari rumah Jani. Nak beli online, memang dia tidak tahu menahu. Well, don’t judge me. Aku online untuk Facebook dan Games saja. Mana lah tahu internet boleh guna untuk shopping! Daa~ 

          Apapun, dengan kemunculan Pesta Buku yang berdekatan dengan rumahnya, memberi harapan pada Jani untuk mencari novel tersebut di sini. Dan jangkaannya tepat! Wiwi Bookie kini ditemui! Sekarang, masa untuk mengeledah rak-rak buku di booth tersebut untuk mencari novel yang menjadi idaman hati! 

          Jani mara kearah rak. Sekali laluannya dihalang oleh seorang kakak berambut blonde dan seorang lelaki berkulit sawo matang yang sedang berdiri di hadapan rak buku sambil berbincang sesama mereka dengan tajuk perbincangan yang bertajuk 'Novel apa yang kita mahu beli lagi?'. 

          "Tempoh hari kita baca tajuk apa ya? Pembunuh Gedik kan?" tanya kakak blonde kepada lelaki tu. 

          "Ha'ah, sangat best! Cuba buku yang lain pula. Pengawas Pinky ini macam menarik." balas lelaki sawo matang tersebut. 

          Mendengar review spontan dari 2 pembaca novel Pembunuh Gadik membuatkan Jani lebih yakin untuk membeli dan membaca novel tersebut. 

          Sejurus saja selepas tu, si kakak rambut blonde dan lelaki sawo matang itu mula beredar dari posisi hadapan rak ke meja cashier untuk melakukan pembayaran terhadap buku-buku yang sudah menepati tajuk perbincangan mereka sebentar tadi. Di antara pinggang si lelaki dan handbag si kakak yang sedang bergerak melintasi hadapan Jani, dia terkilas pandang buruan utama yang di tunggu-tunggu, novel Pembunuh Gedik~!!! 

          Dengan senyuman yang selamba, keterujaan yang sedikit membara, tangan Jani pantas mencapai buku bertajuk Pembunuh Gedik tersebut. Ahh..I’ve been waiting months for this moment! And now it’s finally over! 

          Jani tersengih sendiri. Disaat 5 jari sudah memegang erat buku idaman kalbu, si kakak blonde meneruskan diskusi spontan mereka. 

          "Novel Pembunuh Gedik itu gila kan. Tak sangka pembunuh dia Si Shasha The Nerd." 

          Jemari Jani menolak kembali buku bertajuk Pembunuh Gedik ke tempat asal. Kakak rambut blonde, anda memang budiman. 

Sangat. 


-out-



KATA PENULIS: By the way, ini ialah percubaan aku untuk mula jinakkan dengan penulisan. Aku pernah post cerita ini di status Facebook, tapi kali ini aku cuba tambah2 ceritanya untuk bagi nampak ke'cerpen'nya. Susah juga. Tapi saja nak jadikan hobi baru. Sekarang ini, komik dan buat video sudah jadi kerjaya, aku fikir, aku perlukan 1 hobi baru untuk aku buat suka2 tanpa memikirkan deadline atau requirement.

Hope korang suka cerpen ringkas (yang berdasarkan kisah benar ini) dan doakan aku seronok menaip2 lagi. hehe

11 comments:

nurdani said...

hahahahha. tension gila kalau ada yang bagitahu ending dia macam tu.arghhh terasa tekanannya.haha

NaDia Isa said...

hahahaha.. sengal !

syahmi arieb said...

Wah,indahnya cerpen ni!

Hebatallah said...

Pembunuh Gedik? Hebatnya nama novel itu :3

oakleyses said...

oakley sunglasses cheap, louboutin shoes, polo ralph lauren, air max, chanel handbags, burberry outlet, longchamp handbags, louis vuitton outlet, air max, prada handbags, christian louboutin, tiffany and co, louis vuitton outlet, polo ralph lauren outlet, coach factory outlet, nike free, coach purses, louboutin, michael kors outlet, louis vuitton handbags, kate spade outlet, oakley sunglasses, coach outlet store online, michael kors outlet, burberry outlet, longchamp outlet, gucci outlet, michael kors outlet, oakley sunglasses, true religion jeans, coach outlet, jordan shoes, louis vuitton, louis vuitton outlet stores, ray ban sunglasses, prada outlet, ray ban sunglasses, tory burch outlet, louboutin outlet, michael kors outlet, tiffany and co, longchamp handbags, nike shoes, kate spade handbags, true religion jeans, michael kors outlet, michael kors outlet

oakleyses said...

nike free pas cher, sac louis vuitton, nike roshe, polo lacoste, nike trainers, sac longchamp, north face, ray ban sunglasses, air force, new balance pas cher, hollister, michael kors, polo ralph lauren, air max pas cher, louboutin, air jordan, sac louis vuitton, sac burberry, hollister, converse pas cher, nike roshe run, air max, ralph lauren, louis vuitton, sac hermes, michael kors pas cher, michael kors, barbour, ray ban pas cher, lululemon, nike huarache, vanessa bruno, air max, north face, nike blazer, louis vuitton uk, vans pas cher, mulberry, nike air max, longchamp, abercrombie and fitch, timberland, true religion outlet, oakley pas cher, hogan outlet, nike free, nike tn, sac guess, true religion outlet

oakleyses said...

canada goose outlet, mcm handbags, ugg boots, abercrombie and fitch, soccer jerseys, canada goose, ugg boots, north face jackets, babyliss pro, north face outlet, uggs outlet, canada goose uk, ugg pas cher, marc jacobs, giuseppe zanotti, rolex watches, soccer shoes, reebok outlet, ferragamo shoes, canada goose jackets, insanity workout, asics running shoes, bottega veneta, lululemon outlet, uggs, celine handbags, hollister, nike roshe run, nfl jerseys, chi flat iron, canada goose, jimmy choo outlet, ugg australia, canada goose, longchamp, instyler, vans shoes, mont blanc, ugg boots, p90x, wedding dresses, birkin bag, ugg, new balance shoes, valentino shoes, ghd, moncler, mac cosmetics, beats by dre, herve leger

oakleyses said...

pandora jewelry, moncler, moncler, supra shoes, hollister, karen millen, parajumpers, oakley, moncler, moncler, thomas sabo, ugg, air max, swarovski crystal, ralph lauren, converse shoes, moncler, baseball bats, ray ban, ugg, wedding dresses, toms shoes, gucci, canada goose, juicy couture outlet, lancel, swarovski, louboutin, timberland boots, louis vuitton, rolex watches, pandora charms, converse, air max, vans, moncler outlet, pandora charms, links of london, coach outlet store online, iphone 6 cases, hollister clothing store, canada goose, juicy couture outlet, montre homme, hollister

oakleyses said...

pandora jewelry, moncler, moncler, supra shoes, hollister, karen millen, parajumpers, oakley, moncler, moncler, thomas sabo, ugg, air max, swarovski crystal, ralph lauren, converse shoes, moncler, baseball bats, ray ban, ugg, wedding dresses, toms shoes, gucci, canada goose, juicy couture outlet, lancel, swarovski, louboutin, timberland boots, louis vuitton, rolex watches, pandora charms, converse, air max, vans, moncler outlet, pandora charms, links of london, coach outlet store online, iphone 6 cases, hollister clothing store, canada goose, juicy couture outlet, montre homme, hollister

Guo Guo said...

guowenhao20150330
new balance
mlb jerseys wholesale
ray ban sunglasses
cheap oakley sunglasses
coach factory outlet
adidas outlet
cheap oakley sunglasses
fitflop sandals
michael kors outlet
air force one shoes
ray-ban sunglasses
oakley sunglasses wholesale
polo ralph lauren
cheap jordans
pandora jewelry
burberry outlet online
prada shoes
michael kors outlet online
oakley sunglasses
nike air max uk
herve leger
louis vuitton outlet uk
pandora jewelry
kate spade
salomon shoes
insanity max 30
adidas shoes
coach outlet store online
michael kors uk
fred perry polo shirts
louis vuitton outlet online
tory burch outlet online
karen millen uk
michael kors outlet
babyliss hair dryer
oakley sunglasses wholesale
lebron james shoes
true religion jeans
air jordan concord
abercrombie

风骚达哥 said...

20151010 junmda
michael kors outlet
ugg outlet store
Coach Factory Outlet Private Sale
michael kors handbags
Ugg Boots,Ugg Boots Outlet,Ugg Outlet,Cheap Uggs,Uggs On Sale,Ugg Boots Clearance,Uggs For Women
louis vuitton outlet
Louis Vuitton Bags On Sale
air max 95,nike golf,nike janoski,air max 1,nike canada,nike plus,nike shox,nike factory store
ugg boots
cheap uggs
Coach Factory Outlet Private Sale
ugg boots sale
coach outlet
Louboutin Red Bottoms Shoes Outlet
Christian Louis Vuitton Red Bottoms
Louis Vuitton Bags On Sale
Michael Kors Outlet Sale Clearance
Abercrombie & Fitch Factory Outlet
ugg boots australia
Lebron James Basketball Shoes Sale
coach factory outlet
michael kors bags
ugg boots sale
tory burch outlet
Gucci Outlet Online Sale
michael kors handbag
air max 90
Michael Kors Outlet Online Mall
timberland boots for women
coach outlet online