Monday, May 14, 2012

Moment2 Emosional Bertemu Buku Sulung....

Dalam entry2 lepas, Aman pernah mention. Aman mungkin akan menangis semasa pertama kali memegang buku sulung Aman nanti. Tapi masa tu Aman hanya assume saja. Aman tak tahu apa perasaan sebenarnya memegang buku sendiri. Apa perasaannya bila impian sejak kecil tercapai... 

Sehinggalah malam itu, Aman akhirnya diberi peluang untuk rasa perasaan tu...

Ketika itu Aman di kilang. Yang dipenuhi buku2 terbitan BlinkBook.  Kami tengah susun buku2 untuk dibawa ke pesta buku PWTC (Aman salah seorang crew Kedai Pink AinMaisarah). Dan tiba2 ada beberapa bungkusan buku baru sampai...

Seorang kawan Aman yang sedang mengangkat bungkusan2 tu tiba-tiba menjerit, "Aman, ni Lawak Sekolah! Lawak Sekolah!" 

Aman terkejut sikit. Aman dah expect akan dapat lihat buku itu malam tu. Tapi tiba2 hati rasa berdebar. Mulut tiba2 terus senyum tanpa sebab. Tapi Aman dan kawan2 masih teruskan mengangkat bungkusan2 buku yang lain ke dalam kilang dulu. Sambil tersenyum-senyum.

Ianya sangat pelik. Perasaannya seperti ada seseorang yang disukai berada di sana. Setiap kali Aman lalu lalang mengangkat bungkusan2 buku, Aman asyik menjeling ke arah bungkusan Lawak Sekolah tu, dan tiba2 senyum. Macam orang gila. Haha.

Ada sikit saja lagi bungkusan. Lepas tu memang rasa nak terkam bungkusan putih yang dipenuhi Lawak Sekolah tu! Tiba-tiba, Aman nampak ada seorang kawan Aman mendekati bungkusan tersebut.

"Man, taknak tengok buku ko ke?" Lalu, dia terus mengoyakkan bungkusan putih tu.

Tunggu! Aman terus stop buat kerja dan pergi ke arah kawan Aman tu. Dia masih mengoyakkan bungkusan putih tu untuk keluarkan senaskah buku Lawak Sekolah. Perasaan Aman ketika ini pula, seperti  seorang bapa yang sedang menunggu seorang doktor untuk mengeluarkan baby pertama dari perut bini Aman. Berdebar! Cumanya muka masih tersenyum.

Dan kemudian, dia berjaya keluarkan senaskah. "Haaaa....tu diaaaa!" Naskah tu diberi kat Aman.

Aman ambil dan terus flip setiap muka surat. Speechless... Aman masa tu cuma mampu senyum sampai ke telinga. Dan Aman tak ingat apa yang Aman bebelkan semasa pegang buku tu. Sangat2 teruja! Tapi apa yang pasti, ianya bukan seperti yang Aman assume. Aman tak nangis. Tapi tangan Aman menggigil. Sangat menggigil...

Entah kenapa...

Selepas tu, kawan2 yang lain sambung buat kerja. Aman minta diri untuk ke bilik kejap. Untuk berdua-duaan dengan buku Lawak Sekolah itu sekejap.

Dan itu memang detik emosional yang paling pelik pernah berlaku kat Aman. Haha. Aman belek2 buku tu, flip setiap muka surat, pandang penuh teliti. Dan perkara pertama yang ada dalam kepala Aman ialah, wajah2 setiap orang muncul satu persatu! Mostly, wajah family, guru2 dan kawan2 baik Aman. Aman rasa sangat terhutang masa tu. Kalau tak kerana mereka yang sering support Aman sejak kecik dulu, moment seperti ini tak mungkin Aman rasa...

Dan kemudian, satu persatu memori menyiapkan buku ini muncul... bagaimana ia bermula... pelawaan dari Tuan Amal dan Kak AinMaisarah.. Bagaimana susahnya menyiapkan... Kejar deadline.. 

dan ianya berterusan dengan penuh emosional skali. Sekarang Aman tahu perasaannya. Memegang buku pertama. Sangat emosional sekali... Aman tak menitik air mata pun. Tapi dada Aman rasa sangat lapang. Aman dah capai sesuatu yang besar pernah Aman impi dalam hidup. Dan ini baru permulaannya...

Doakan perjuangan Aman yang seterusnya...
Terima kasih korang semua...

^_________^

-out-

22 comments:

pakcik tam-tam said...

Huaa!!... eh.. kenapo tibo-tibo pakcik yang monangis baco post ekau ni?

Mungkin pakcik dapek monyolami porasaan ekau maso tu..

Apo pun pakcik dan orang kampung mengucapkan tahniah dan semogo ekau sontiaso sukses.

Night Aves said...

Tahniah! Tahniah! Teruskan berkarya! Pakcik, pakcik kat ateh ni Pakcik Din ka?

Kuronofu91 said...

Tahniah...semoga terus sukses!!!

Alam said...

Semoga terus menghasilkan komik atau nomik yang menarik dan gempak! Semoga berjaya.

Fz27 said...

kempen tukar DP FB free palestine http://paliez.blogspot.com/2012/05/wa-ai-ni-palestine.html

razzwey said...

Aku doakan semoga ko lebih berjaya, errr... ko jangan nangis plak, x gangster... hahahha... member opis aku berebut nak pinjam lawak sekolah aku, tapi aku suh diorang beli sendiri... hehehe...

nazha anua said...

saya dah beli nomik Lawak Sekolah ! Best lah Aman..hahaha

Mohd Azrul Aziim said...

ini la orang cakap perasaan first baby. tertunggu2, xkeruan macam tunggu result exam.. hehehe. (tapi result exam tu menyeramkan)

ParkAir said...

tahniah2! at least dah tahu macam mana rasa dapat baby pertama :)

Izanor said...

Haha hamboi, macam seorang bapa tunggu baby? Lepas itu berdua-duaan dengan buku?

Tahniah! Rasanya belum ucap lagi, kan? Punyalah berhari-hari, balik-balik tengok muka Aman... asyik tertekan dengan senjata bahaya dia... haishhh~

Mula-mula kelakar, tapi... ter-emosional juga masa baca terbayangkan wajah-wajah terdekat itu.. huhu.

All the best! Go go untuk NOMIK yang seterusnya:D

Anonymous said...

saye nak tanye awk mmg pekomik full time o part time? hebak ..^.^

meo188 said...

yeah bro.. i like ur style

meo188 said...

yeah bro.. i like ur style

Heizzy said...

aku pulak yg menangis masa baca TT^TT

Heizzy said...

aku pulak yg menangis masa baca TT^TT

outbound malang said...

salam gan ...
menghadiahkan Pujian kepada orang di sekitar adalah awal investasi Kebahagiaan Anda...
di tunggu kunjungan balik.nya gan !

Aman Wan said...

Hohoho, ini pengalaman sekali seumur hidup. Itu yang teremosi tu. Sampai terbawak2 ke dalam blog. hoho. Tapi sangat2 terharu bila impian dari kecil tercapai. =)

Isha Nur Shisha said...

bestnye Aman Wan dah ade buku sendiri.. mesti best kan.. :)))
Comel je kartun2 yg aman lukis.

oakleyses said...

oakley sunglasses cheap, louboutin shoes, polo ralph lauren, air max, chanel handbags, burberry outlet, longchamp handbags, louis vuitton outlet, air max, prada handbags, christian louboutin, tiffany and co, louis vuitton outlet, polo ralph lauren outlet, coach factory outlet, nike free, coach purses, louboutin, michael kors outlet, louis vuitton handbags, kate spade outlet, oakley sunglasses, coach outlet store online, michael kors outlet, burberry outlet, longchamp outlet, gucci outlet, michael kors outlet, oakley sunglasses, true religion jeans, coach outlet, jordan shoes, louis vuitton, louis vuitton outlet stores, ray ban sunglasses, prada outlet, ray ban sunglasses, tory burch outlet, louboutin outlet, michael kors outlet, tiffany and co, longchamp handbags, nike shoes, kate spade handbags, true religion jeans, michael kors outlet, michael kors outlet

oakleyses said...

nike free pas cher, sac louis vuitton, nike roshe, polo lacoste, nike trainers, sac longchamp, north face, ray ban sunglasses, air force, new balance pas cher, hollister, michael kors, polo ralph lauren, air max pas cher, louboutin, air jordan, sac louis vuitton, sac burberry, hollister, converse pas cher, nike roshe run, air max, ralph lauren, louis vuitton, sac hermes, michael kors pas cher, michael kors, barbour, ray ban pas cher, lululemon, nike huarache, vanessa bruno, air max, north face, nike blazer, louis vuitton uk, vans pas cher, mulberry, nike air max, longchamp, abercrombie and fitch, timberland, true religion outlet, oakley pas cher, hogan outlet, nike free, nike tn, sac guess, true religion outlet

oakleyses said...

canada goose outlet, mcm handbags, ugg boots, abercrombie and fitch, soccer jerseys, canada goose, ugg boots, north face jackets, babyliss pro, north face outlet, uggs outlet, canada goose uk, ugg pas cher, marc jacobs, giuseppe zanotti, rolex watches, soccer shoes, reebok outlet, ferragamo shoes, canada goose jackets, insanity workout, asics running shoes, bottega veneta, lululemon outlet, uggs, celine handbags, hollister, nike roshe run, nfl jerseys, chi flat iron, canada goose, jimmy choo outlet, ugg australia, canada goose, longchamp, instyler, vans shoes, mont blanc, ugg boots, p90x, wedding dresses, birkin bag, ugg, new balance shoes, valentino shoes, ghd, moncler, mac cosmetics, beats by dre, herve leger

oakleyses said...

pandora jewelry, moncler, moncler, supra shoes, hollister, karen millen, parajumpers, oakley, moncler, moncler, thomas sabo, ugg, air max, swarovski crystal, ralph lauren, converse shoes, moncler, baseball bats, ray ban, ugg, wedding dresses, toms shoes, gucci, canada goose, juicy couture outlet, lancel, swarovski, louboutin, timberland boots, louis vuitton, rolex watches, pandora charms, converse, air max, vans, moncler outlet, pandora charms, links of london, coach outlet store online, iphone 6 cases, hollister clothing store, canada goose, juicy couture outlet, montre homme, hollister