Sunday, March 11, 2012

Sesuatu berkenaan POPULAR... (bukan kedai buku Popular ya)

Hari ni aku terpanggil (bajet gile ayat..) untuk tulis entry ini setelah aku menonton video dari MatLuthfi ni, dan membaca komen Tuan Syaizul Amal mengenai Kak AinMaisarah.. Ini video dan komen tersebut..

MatLuthfi
(Selebriti Youtube)


AinMaisarah
(Selebriti Novel)


Komen dari Tuan Syaizul Amal
(Pengurus AinMaisarah)
"Ramai artis kini menjadi idola kepada anak remaja kita. Mereka mahu ikuti dan mencontohi selebriti ini. Kita ada selebriti sukan, kita ada pengacara selebriti, ustazah selebriti dan ustaz selebriti tetapi saya fikir kita tiada penulis selebriti.

Saya mahu anak remaja kita punya satu idola yang bersangkut paut dengan buku. Semoga ia memupuk minat terhadap buku.

5 tahun kami membangunkan jenama AinMaisarah. Alhamdullilah, sekarang ini sudah menjadi bahan bual bicara pelajar sekolah, kolej dan univerisiti. Selebriti dalam bidang penulisan, AinMaisarah."

Kedua2 individu ini ialah idola remaja sekarang. Ramai yang ingin buat video dan shortfilm setelah menonton video MatLuthfi, dan ramai yang ingin merangka cerita dan menulis novel setelah membaca karya Kak AinMaisarah. Keduanya dikenali dalam bidang masing2.

Aman sendiri pun sebenarnya terinspirasi dengan kedua individu ni. Walaupun MatLuthfi kata, dia bukan role model yang terbaik, tapi sekurangnya dia ialah role model yang sangat bagus dalam bidang pembikinan video. Bagitu juga Kak Ain Maisarah dalam penulisan novel2 remajanya yang kelakar dan punyai mesej.

Apa yang dapat Aman simplkan, ialah tali.....

BUKAN2, apa yang Aman dapat simpulkan ialah, apabila seseorang itu menjadi popular, nak atau taknak, dia sudah mempunyai pengikutnya. Dan ini bermakna, pengikutnya akan menjadikan dia sebagai role model samada baik atau buruk.

Menjadi popular bukannya hanya seronok2 dikenali ramai, tetapi ianya tanggungjawab. Apa yang dilakukan, orang ikut. Apa yang disebut, orang sebut. Apa yang di sampaikan, orang sebar.

Jadi, pada mereka yang mahu menjadi popular, fikirkanlah perkara ni. Fikirkan, apa yang anda mahu lakukan dan apa idea yang mahu disampaikan. Dan pastikanlah ia membawa kebaikan kepada mereka2 yang menjadi pengikut. Semoga kebaikan anda itu akan dapat dimanfaatkan kelak.

-out-

Nak jadi selebriti Komik! supaya ramai orang boleh hasilkan komik2 yang baik, dan sekaligus menukar persepsi negatif masyarakat terhadap komik! Yoshh!!

7 comments:

ungulavender said...

saya xde la pulak t'fikir utk jadi popular.. tapi, cukup la boleh menjadi salah seorang agen pencetus aspirasi generasi baru ke arah generasi yang terbaik dari segi sahsiah & akademik/karier nya.. =)

*ehh.. ttibe.. ahaha

Aman Wan said...

Hehe, dianggap popular di sekolah la tu. Hehe, semoga terus menjadi inspirasi anak bangsa. =)

Anonymous said...

jadi popular dan jadi berguna .. adalah dua benda yang berbeza. supaya masa tidak terbuang. peluang itu sekali.

oakleyses said...

oakley sunglasses cheap, louboutin shoes, polo ralph lauren, air max, chanel handbags, burberry outlet, longchamp handbags, louis vuitton outlet, air max, prada handbags, christian louboutin, tiffany and co, louis vuitton outlet, polo ralph lauren outlet, coach factory outlet, nike free, coach purses, louboutin, michael kors outlet, louis vuitton handbags, kate spade outlet, oakley sunglasses, coach outlet store online, michael kors outlet, burberry outlet, longchamp outlet, gucci outlet, michael kors outlet, oakley sunglasses, true religion jeans, coach outlet, jordan shoes, louis vuitton, louis vuitton outlet stores, ray ban sunglasses, prada outlet, ray ban sunglasses, tory burch outlet, louboutin outlet, michael kors outlet, tiffany and co, longchamp handbags, nike shoes, kate spade handbags, true religion jeans, michael kors outlet, michael kors outlet

oakleyses said...

nike free pas cher, sac louis vuitton, nike roshe, polo lacoste, nike trainers, sac longchamp, north face, ray ban sunglasses, air force, new balance pas cher, hollister, michael kors, polo ralph lauren, air max pas cher, louboutin, air jordan, sac louis vuitton, sac burberry, hollister, converse pas cher, nike roshe run, air max, ralph lauren, louis vuitton, sac hermes, michael kors pas cher, michael kors, barbour, ray ban pas cher, lululemon, nike huarache, vanessa bruno, air max, north face, nike blazer, louis vuitton uk, vans pas cher, mulberry, nike air max, longchamp, abercrombie and fitch, timberland, true religion outlet, oakley pas cher, hogan outlet, nike free, nike tn, sac guess, true religion outlet

oakleyses said...

canada goose outlet, mcm handbags, ugg boots, abercrombie and fitch, soccer jerseys, canada goose, ugg boots, north face jackets, babyliss pro, north face outlet, uggs outlet, canada goose uk, ugg pas cher, marc jacobs, giuseppe zanotti, rolex watches, soccer shoes, reebok outlet, ferragamo shoes, canada goose jackets, insanity workout, asics running shoes, bottega veneta, lululemon outlet, uggs, celine handbags, hollister, nike roshe run, nfl jerseys, chi flat iron, canada goose, jimmy choo outlet, ugg australia, canada goose, longchamp, instyler, vans shoes, mont blanc, ugg boots, p90x, wedding dresses, birkin bag, ugg, new balance shoes, valentino shoes, ghd, moncler, mac cosmetics, beats by dre, herve leger

oakleyses said...

pandora jewelry, moncler, moncler, supra shoes, hollister, karen millen, parajumpers, oakley, moncler, moncler, thomas sabo, ugg, air max, swarovski crystal, ralph lauren, converse shoes, moncler, baseball bats, ray ban, ugg, wedding dresses, toms shoes, gucci, canada goose, juicy couture outlet, lancel, swarovski, louboutin, timberland boots, louis vuitton, rolex watches, pandora charms, converse, air max, vans, moncler outlet, pandora charms, links of london, coach outlet store online, iphone 6 cases, hollister clothing store, canada goose, juicy couture outlet, montre homme, hollister