Monday, March 12, 2012

Di Balik Tabir pembikinan NOMIK sulung BlinkBook

Aman sekarang sedang menghasilkan Nomik (Novel+Komik) bersama BlinkBook Sdn Bhd. Dan Oleh kerana ianya sesuatu yang baru, jadi banyak perkara masih dalam proses undian. Termasuk nama watak, nama judul nomik, dan logo. Ini supaya pembaca juga dapat involve dalam setiap pembikinan buku itu sendiri.

Yup, nomik ini bukan hasil kerja Aman seorang. Sebab Aman seorang pekomik, bukan penulis novel. Bahagian novelnya akan ditulis oleh penulis BlinkBook juga, iaitu Azanil Fitri yang popular dengan novel siri Hero Sri Bangsar!! Pada awalnya, memang Tuan Amal (pengurus besar BlinkBook) ada bertanya samada Aman nak terbitkan komik solo sendiri atau berkolaberasi dengan penulis untuk jadi nomik. Aman pilih nomik. Sebab kadang2, kita tahu ukur kemampuan diri kita macam mana.

Logo NOMIK yang masih dalam proses undian

Dapat tawaran berkarya dengan BlinkBook adalah sesuatu yang besar bagi Aman. Dan Aman harus pastikan ia berjalan lancar! Peluang macam ni bukan senang der. Sampai sekarang rasa macam mimpi lagi. Haha.

Oleh sebab itu, pada awal ni, Aman playsafe. Lukis nomik akan mengurangkan kos masa dan tenaga. Dan ianya cukup bagus untuk Aman yang masih amatur ni. Melukis masih lambat dan idea masih suam2 kuku. Memang pada awal ni, Aman tak boleh terlalu yakin untuk bergerak solo. Aman perlukan bimbingan dari team BlinkBook sendiri. Jadi, penghasilan nomik adalah tepat. Sambil Aman berkarya, Aman akan dapat belajar selok-belok tentang pengurusan BlinkBook.

Watak2 utama dalam NOMIK akan datang

Jadi, seperti yang Aman pernah tunjuk dalam entry2 lepas, ini ialah watak utama siri nomik yang akan dihasilkan. Nama2 watak itu juga dipilih melalui proses cadangan dari peminat2 Ain Maisarah. Dan Aman serta team BlinkBook yang memilih nama yang sesuai. Alhamdulillah, dapat juga nama2 yang best. Ada banyak cadangan nama yang best! Tapi ini ialah yang best dari yang best. Hehe. Nama ini dipilih juga mengikut kesesuaian cerita, dan perwatakan watak2 tersebut.

Yang di belah kiri ini pula ialah cover NOMIK yang masih belum diedit. Ia diwarnakan oleh illustrator muslimah yang cool! Kak Illy Muzliza! Nampak ceria cover ni! Cover ini juga masih dalam proses mencari judul. Oleh sebab ianya komik tips, jadi mahu mencari judul yang sesuai untuk dibawa ke sekolah. Ini ialah sinopsisnya....

"Ia mengisahkan Robita, robot manusia yang tidak pernah bertemu manusia. Hari pertama Robita di sekolah terpaksa menyesuaikan diri dengan rakan baru. Bard (rakan baik Robita) memberikan beberapa tip penting untuk berkenalan dan disukai rakan sekelas. Robita berusaha sedaya upaya mengikut tip yang diberikan, namun lain pula yang terjadi. Paling sukar, apabila Robita mahu mendekati kumpulan The Wannababes yang paling popular dan gedik di Sekolah Sri Bangsar. Pelbagai situasi lucu berlaku sepanjang hari pertama Robita di sekolah."

Ianya akan ada 10 siri. Jadi setakat ini, judul besar ialah Siri Lawak Sekolah. Dan sedang mencari judul buku saja lagi. Lawak Sekolah: Teknik mencari kawan? Haha, lebih kurang begitu. Apa2 pun, ini Aman serahkan pada peminat Ain Maisarah serta pengurus BlinkBook yang menentukan. Mereka lebih arif bab marketing ni. Hooho.

So, progress sekarang ni, NOMIK ni akan dilancarkan pada PESTA BUKU PWTC pada 27April hingga 6Mei 2012. Aman akan ada di sana setiap hari mempromosikan nomik sulung Aman ni. Yatta! Dan sekarang Aman masih lagi bertungkus lumus siapkan bahagian komik yang baru saja 34 muka surat dah siap. Tinggal 2+ mukasurat saja lagi. Bahagian novel pula, Azanil Fitri sedang siapkan. Aman yakin cerita novelnya mesti kelakar! Hoho, seronok bekerjasama dengan Azanil ni!

Orait! Apapun, kami sekarang kena berusaha dengan kuat. Memang masa dah suntuk sangat, dan harap Allah bagi kekuatan untuk siapkan nomik ni dan memudahkan pengurusannya. Amin!

Yosh! Teruskan bekerja AmanWan!

^____^

-out-

11 comments:

Nur said...

wahhhhh ganbatte ne~!!!
peluang macam ni memang jarang!
tahniah tahniah~! saya akan cuba ikuti buku ni, all the best~!

Aman Wan said...

Wahhh~!! Terima kasih Nur! InsyaAllah aman try hasilkan karya2 yang best k! XD

nazha anua said...

Tahniah Aman :-) hehehe

Aman Wan said...

Terima kasih Nazha! Tak sabar gak nak tengok ko punya kerjasama dengan Nazry! XD

oakleyses said...

oakley sunglasses cheap, louboutin shoes, polo ralph lauren, air max, chanel handbags, burberry outlet, longchamp handbags, louis vuitton outlet, air max, prada handbags, christian louboutin, tiffany and co, louis vuitton outlet, polo ralph lauren outlet, coach factory outlet, nike free, coach purses, louboutin, michael kors outlet, louis vuitton handbags, kate spade outlet, oakley sunglasses, coach outlet store online, michael kors outlet, burberry outlet, longchamp outlet, gucci outlet, michael kors outlet, oakley sunglasses, true religion jeans, coach outlet, jordan shoes, louis vuitton, louis vuitton outlet stores, ray ban sunglasses, prada outlet, ray ban sunglasses, tory burch outlet, louboutin outlet, michael kors outlet, tiffany and co, longchamp handbags, nike shoes, kate spade handbags, true religion jeans, michael kors outlet, michael kors outlet

oakleyses said...

nike free pas cher, sac louis vuitton, nike roshe, polo lacoste, nike trainers, sac longchamp, north face, ray ban sunglasses, air force, new balance pas cher, hollister, michael kors, polo ralph lauren, air max pas cher, louboutin, air jordan, sac louis vuitton, sac burberry, hollister, converse pas cher, nike roshe run, air max, ralph lauren, louis vuitton, sac hermes, michael kors pas cher, michael kors, barbour, ray ban pas cher, lululemon, nike huarache, vanessa bruno, air max, north face, nike blazer, louis vuitton uk, vans pas cher, mulberry, nike air max, longchamp, abercrombie and fitch, timberland, true religion outlet, oakley pas cher, hogan outlet, nike free, nike tn, sac guess, true religion outlet

oakleyses said...

canada goose outlet, mcm handbags, ugg boots, abercrombie and fitch, soccer jerseys, canada goose, ugg boots, north face jackets, babyliss pro, north face outlet, uggs outlet, canada goose uk, ugg pas cher, marc jacobs, giuseppe zanotti, rolex watches, soccer shoes, reebok outlet, ferragamo shoes, canada goose jackets, insanity workout, asics running shoes, bottega veneta, lululemon outlet, uggs, celine handbags, hollister, nike roshe run, nfl jerseys, chi flat iron, canada goose, jimmy choo outlet, ugg australia, canada goose, longchamp, instyler, vans shoes, mont blanc, ugg boots, p90x, wedding dresses, birkin bag, ugg, new balance shoes, valentino shoes, ghd, moncler, mac cosmetics, beats by dre, herve leger

oakleyses said...

pandora jewelry, moncler, moncler, supra shoes, hollister, karen millen, parajumpers, oakley, moncler, moncler, thomas sabo, ugg, air max, swarovski crystal, ralph lauren, converse shoes, moncler, baseball bats, ray ban, ugg, wedding dresses, toms shoes, gucci, canada goose, juicy couture outlet, lancel, swarovski, louboutin, timberland boots, louis vuitton, rolex watches, pandora charms, converse, air max, vans, moncler outlet, pandora charms, links of london, coach outlet store online, iphone 6 cases, hollister clothing store, canada goose, juicy couture outlet, montre homme, hollister

Guo Guo said...

guowenhao20150330
new balance
mlb jerseys wholesale
ray ban sunglasses
cheap oakley sunglasses
coach factory outlet
adidas outlet
cheap oakley sunglasses
fitflop sandals
michael kors outlet
air force one shoes
ray-ban sunglasses
oakley sunglasses wholesale
polo ralph lauren
cheap jordans
pandora jewelry
burberry outlet online
prada shoes
michael kors outlet online
oakley sunglasses
nike air max uk
herve leger
louis vuitton outlet uk
pandora jewelry
kate spade
salomon shoes
insanity max 30
adidas shoes
coach outlet store online
michael kors uk
fred perry polo shirts
louis vuitton outlet online
tory burch outlet online
karen millen uk
michael kors outlet
babyliss hair dryer
oakley sunglasses wholesale
lebron james shoes
true religion jeans
air jordan concord
abercrombie

风骚达哥 said...

20151010 junmda
michael kors outlet
ugg outlet store
Coach Factory Outlet Private Sale
michael kors handbags
Ugg Boots,Ugg Boots Outlet,Ugg Outlet,Cheap Uggs,Uggs On Sale,Ugg Boots Clearance,Uggs For Women
louis vuitton outlet
Louis Vuitton Bags On Sale
air max 95,nike golf,nike janoski,air max 1,nike canada,nike plus,nike shox,nike factory store
ugg boots
cheap uggs
Coach Factory Outlet Private Sale
ugg boots sale
coach outlet
Louboutin Red Bottoms Shoes Outlet
Christian Louis Vuitton Red Bottoms
Louis Vuitton Bags On Sale
Michael Kors Outlet Sale Clearance
Abercrombie & Fitch Factory Outlet
ugg boots australia
Lebron James Basketball Shoes Sale
coach factory outlet
michael kors bags
ugg boots sale
tory burch outlet
Gucci Outlet Online Sale
michael kors handbag
air max 90
Michael Kors Outlet Online Mall
timberland boots for women
coach outlet online

happy 123 said...

michael kors outlet store
kobe sneakers
adidas nmd runner
Kanye West shoes
nike polo shirts
michael kors outlet online
yeezy boost 350
dior sunglasses
yeezy shoes
yeezy boost 350 v2