Thursday, June 16, 2011

Hidup sebagai Freelancer (1)

Selepas tamat belajar bulan April hari tu. Aman pun berazam untuk terus memulakan hidup sebagai seorang freelancer tepat pada 1 Mei 2011. Dan aman sangat la teruja untuk menerima job2 melukis. Dan alhamdullilah, aman dapat 3 job untuk bulan Mei yang lepas di mana secara total, aman akan melukis sebanyak 242 PAGES~!!

Mungkin bagi otai2 yang dah lama buat job melukis, ini adalah jumlah yang normal. Tapi, bagi aman, ia jumlah yang agak besar, tapi masa aman dapat job ni, kepala aman just cakap, "Ambik je aman! Kumpul portfolio!" Yup, duit bukan lah masalah yang utama buat aman masa sekarang, (sebab aman pun duk umah je) tapi niat untuk perbanyakkan portfolio demi kebaikan masa depan.

Dan akhirnya, bulan Mei dilalui dengan penuh seksa... (=___=) Meh, aman citer sikit pasal job2 aman ni. (klik gambar2 di bawah untuk imej yg lebih besar dan jelas. hehe)

JOB (1)
Komik-M : Antologi Duit Raya dari Syurga

12 PAGES
Kebetulan, habis saja aman belajar, Tuan Wanzu offer aman untuk melukis dalam antologi Duit Raya dari Syurga yang menampilkan kisah2 berkenaan hari raya dan puasa. Alhamdullilah, aman dapat siapkan komik ni sebelum dateline. Tapi sepatutnya aman lukis 10pages je. Komik yang bertajuk "Tart Nenas Mama" ni diinspirasi dari kehidupan aman dengan abang aman yang membantu emak buat tart nenas setiap bulan puasa (hingga la hari ni). Tapi sayangnya, komik aman tak terpilih untuk dipublish tahun ni kerana sebab2 yang tertentu. (Tuan editor dah menerangkan pada aman hari tu.) Walaupun sedih, tapi kalau tiada aral melintang atau menegak, komik ini akan disiarkan tahun depan. Yeay~!


JOB (2)
Parabox Studio : English Book

54 PAGES
Parabox Studio ialah company yang diketuai oleh senior aman sendiri iaitu Fahmi, dan rakan kolej aman, Taufiq bekerja di sana. Untuk job ni, aman kena melukis illustrasi untuk buku latihan english untuk sebuah pusat tuisyen di UIA kalau aman tak silap la. Agak mencabar juga job ni pada awalnya, sebab illustrasi yang aman kena buat haruslah 'membantu kanak2 untuk belajar'. Dan ia agak menyukarkan. Namun, nasib baik aman di bantu oleh Fahmi, dan ibunya untuk memudahkan proses pemilihan illustrasi yang aman kena lukis. Bukan senang ek nak lukis untuk buku sekolah. Kena ikut pemikiran seorang guru juga. huhu


JOB (3)
E1 Publication : Children Book

176 PAGES

Aman dapat peluang melukis ni dari rakan komik aman, Bophairy. Dia memang dah lama bekerja untuk melukis dan mewarna untuk syarikat ni. Jadi, aman ditugaskan untuk melukis illustrasi yang kemudiannya akan diwarnakan oleh Bophairy. Jumlah yang agak banyak ni, pada awalnya, aman agak lambat untuk mula melukis. Sekurang2nya, aman kena lukis 10-20 pages sehari. Tapi pada pertengahan, baru aman dapat catch up. Cuma bila dah nak akhir2, otak dah mula jamm, dengan masalah atuk yang tiba2 dapat strok, kerja melukis aman jadi lambat. Terpaksa melukis di sofa hospital dan kemudian aman demam akibat stress yang berlebihan. Tak sangka, kerja yang kita sukai juga boleh menyebabkan stress.. huhu..

*****

Apapun, pada akhirnya, aman dapat siapkan kesemua job. Dan aman amik masa seminggu untuk berehat akibat pening kepala dan demam. Cuma aman sedikit kesal, sebab terlewat submit job2 tu pada editor. Walau apapun, banyak perkara yang aman dapat belajar dari job2 pertama aman ni. Sangat banyak! Walaupun demam dan stress, tapi kebaikan yang aman dapat lebih dari tu. Pengalaman dan skill untuk jadi lebih baik!

Aman berharap, selepas ni, aman akan lebih bersedia mental dan fizikal untuk job2 yang seterusnya! AAAmiin~! Doakan yang terbaik untuk aman ya!

Ohya, dan aman juga nak ambil peluang untuk minta maaf pada banyak pihak yang aman telah susahkan sepanjang job ini berlansung. Bermula dari editor2 yang memberi job pada aman, rakan2 komik yang bersabar dengan aman, rakan2 kolej sebab tak dapat luangkan masa dengan korang, rakan2 sekolah sebab terpaksa batalkan temujanji, ahli keluarga sebab aman asyik duk melukis sampai rumah bersepah, dan mereka yang terasa hati secara langsung atau tak. MINTA MAAF BANYAK2~!!!

(huhu..dah macam hari raya dah ni..)

oklah, terima kasih sudi baca. Harap korang sentiasa ceria2 ek! Dan jenguk2 la blog ni selalu. YOSH! Masa untuk lukis KOMIK SOLO~!!!!

^____^

-out-

31 comments:

Anonymous said...

haha patutla seteresss. banyak dapat job da rupanay. lain kali satu satu dulu, rasa ok baru amek 2,3 dan sambung sambung~ btw goodluck shazu, buat bebetul. ni kan impian ko, jayakanlah! :D
-jee

Aman Wan said...

terima kasih jee~!! itulah, aku sekarang dah berdiri kat jalan yang aku pilih. jadi, aku kena kuat untuk jalan terus! Doakan aku ya! Aku pun harap ko buat betol2 dalam impian ko! Yeahh~!!

CIK BIRU in da house! said...

hurm.. kesian nye aman..xpe2.. bis doakan yg terbaik utk aman.. gudluck!!

Aman Wan said...

haha, setiap jalan ada cabaran masing2. aman akan berusaha utk jalan aman ni! yeah! tenkiu cik bisss~!! ^__^

Torpedo said...
This comment has been removed by the author.
Torpedo said...

Pergh!! Memang rezeki hang. Bersusah dahulu, bersenang-senang kemudian orang kata. Jujurnya aku cemburu dengan peluang yang hang dapat. Tapi cemburu yang positif la. Sebab aku dulu memang cita-cita aku nak jadi kartunis sepenuh masa, tapi last-last, cita-cita aku tu nampaknya terpaksa dikorbankan atas sebab-sebab tertentu. Apa-apa pun teruskan usaha, pastikan kerjaya hang ni boleh memberi inspirasi yang positif kepada mereka yang membacanya.

(tadi tersilap ayat sikit, tu yang aku delete)

Aman Wan said...

torpedo- terima kasih banyak2 geng! aku akan berusaha! kau pun, teruskan usaha, masih belum terlambat lagi kalau nak melukis. tapi, apa yang penting, buatlah keje yang kita hepi. =))

honeypotter396 said...

hebat lah! 242 pages! :D

FEEQRY said...

Hebat Aman! Go go go go! xD

RABUN said...

welcome to the club...sebagai freelancer lagi stress kalau tak ada job...

Aman Wan said...

honey- eh2, mana hebat, lukisan aman biasa2 je. huhu

feeqry- yeah! go go go jugak feeqry!

enche rabun- yup enche! terima kasih! saya akan berusaha! XDD

Pojiepooh Abdullah said...

Hebatlahh Aman!!
anak muda yang berbakat sangat²..
But i much enjoy watching your video instead of comic kot sebab Pojie bukan kaki komik. Hahah..
All the best!!

Aman Wan said...

terima kasih pojie! Aman cuma cuba gunakan bakat yang Allah bagi sebaiknya. =)

haha, sebab tu aman asingkan blog dan vlog. siapa suka komik, boleh baca blog, siapa suka video, layan vlog. hehe

apapun, thanx 4 da support! XD

Isteri Encek Bard said...

tak per usaha tangga kejayaa.. Mudah-mudahan kamu akan berjaya dimasa akan datang

Nurul Mazni said...

suke tengok lukisan anak melayu.. lukisan aman nie publish kat ner?? klu publish, gtau satu dunia yer.. nk g cari kat kedai.. coz sy memang peminat komik.. :)

L Y N said...

Dulu kan.. saya teringin nak jadi cartoonist. tapi mak tak berapa nak restu.. =__= but I do planned nak jadi cartoonist part time in future. (haa) awk rasa cita cita ni akan tercapai tak?

nUr aZiRaH ziera said...

adQ pOn t'ringin nak jdi plukis kOmik,, lgi pOn adQ mang giler kOmik dri kcik2 lgi,, dlu pnah jgak la nak cbe wat kOmik,, cme idea mseh blOm mntap lgi haha,, asl bua jek sume xkne,, so bOleh x bgi tip mcam ne nak dpat idea yg bnyak ntOk lukis sbuah kOmik,,??

oakleyses said...

oakley sunglasses cheap, louboutin shoes, polo ralph lauren, air max, chanel handbags, burberry outlet, longchamp handbags, louis vuitton outlet, air max, prada handbags, christian louboutin, tiffany and co, louis vuitton outlet, polo ralph lauren outlet, coach factory outlet, nike free, coach purses, louboutin, michael kors outlet, louis vuitton handbags, kate spade outlet, oakley sunglasses, coach outlet store online, michael kors outlet, burberry outlet, longchamp outlet, gucci outlet, michael kors outlet, oakley sunglasses, true religion jeans, coach outlet, jordan shoes, louis vuitton, louis vuitton outlet stores, ray ban sunglasses, prada outlet, ray ban sunglasses, tory burch outlet, louboutin outlet, michael kors outlet, tiffany and co, longchamp handbags, nike shoes, kate spade handbags, true religion jeans, michael kors outlet, michael kors outlet

oakleyses said...

nike free pas cher, sac louis vuitton, nike roshe, polo lacoste, nike trainers, sac longchamp, north face, ray ban sunglasses, air force, new balance pas cher, hollister, michael kors, polo ralph lauren, air max pas cher, louboutin, air jordan, sac louis vuitton, sac burberry, hollister, converse pas cher, nike roshe run, air max, ralph lauren, louis vuitton, sac hermes, michael kors pas cher, michael kors, barbour, ray ban pas cher, lululemon, nike huarache, vanessa bruno, air max, north face, nike blazer, louis vuitton uk, vans pas cher, mulberry, nike air max, longchamp, abercrombie and fitch, timberland, true religion outlet, oakley pas cher, hogan outlet, nike free, nike tn, sac guess, true religion outlet

oakleyses said...

canada goose outlet, mcm handbags, ugg boots, abercrombie and fitch, soccer jerseys, canada goose, ugg boots, north face jackets, babyliss pro, north face outlet, uggs outlet, canada goose uk, ugg pas cher, marc jacobs, giuseppe zanotti, rolex watches, soccer shoes, reebok outlet, ferragamo shoes, canada goose jackets, insanity workout, asics running shoes, bottega veneta, lululemon outlet, uggs, celine handbags, hollister, nike roshe run, nfl jerseys, chi flat iron, canada goose, jimmy choo outlet, ugg australia, canada goose, longchamp, instyler, vans shoes, mont blanc, ugg boots, p90x, wedding dresses, birkin bag, ugg, new balance shoes, valentino shoes, ghd, moncler, mac cosmetics, beats by dre, herve leger

oakleyses said...

canada goose outlet, mcm handbags, ugg boots, abercrombie and fitch, soccer jerseys, canada goose, ugg boots, north face jackets, babyliss pro, north face outlet, uggs outlet, canada goose uk, ugg pas cher, marc jacobs, giuseppe zanotti, rolex watches, soccer shoes, reebok outlet, ferragamo shoes, canada goose jackets, insanity workout, asics running shoes, bottega veneta, lululemon outlet, uggs, celine handbags, hollister, nike roshe run, nfl jerseys, chi flat iron, canada goose, jimmy choo outlet, ugg australia, canada goose, longchamp, instyler, vans shoes, mont blanc, ugg boots, p90x, wedding dresses, birkin bag, ugg, new balance shoes, valentino shoes, ghd, moncler, mac cosmetics, beats by dre, herve leger

oakleyses said...

pandora jewelry, moncler, moncler, supra shoes, hollister, karen millen, parajumpers, oakley, moncler, moncler, thomas sabo, ugg, air max, swarovski crystal, ralph lauren, converse shoes, moncler, baseball bats, ray ban, ugg, wedding dresses, toms shoes, gucci, canada goose, juicy couture outlet, lancel, swarovski, louboutin, timberland boots, louis vuitton, rolex watches, pandora charms, converse, air max, vans, moncler outlet, pandora charms, links of london, coach outlet store online, iphone 6 cases, hollister clothing store, canada goose, juicy couture outlet, montre homme, hollister

Guo Guo said...

guowenhao20150330
new balance
mlb jerseys wholesale
ray ban sunglasses
cheap oakley sunglasses
coach factory outlet
adidas outlet
cheap oakley sunglasses
fitflop sandals
michael kors outlet
air force one shoes
ray-ban sunglasses
oakley sunglasses wholesale
polo ralph lauren
cheap jordans
pandora jewelry
burberry outlet online
prada shoes
michael kors outlet online
oakley sunglasses
nike air max uk
herve leger
louis vuitton outlet uk
pandora jewelry
kate spade
salomon shoes
insanity max 30
adidas shoes
coach outlet store online
michael kors uk
fred perry polo shirts
louis vuitton outlet online
tory burch outlet online
karen millen uk
michael kors outlet
babyliss hair dryer
oakley sunglasses wholesale
lebron james shoes
true religion jeans
air jordan concord
abercrombie

风骚达哥 said...

20151010 junmda
michael kors outlet
ugg outlet store
Coach Factory Outlet Private Sale
michael kors handbags
Ugg Boots,Ugg Boots Outlet,Ugg Outlet,Cheap Uggs,Uggs On Sale,Ugg Boots Clearance,Uggs For Women
louis vuitton outlet
Louis Vuitton Bags On Sale
air max 95,nike golf,nike janoski,air max 1,nike canada,nike plus,nike shox,nike factory store
ugg boots
cheap uggs
Coach Factory Outlet Private Sale
ugg boots sale
coach outlet
Louboutin Red Bottoms Shoes Outlet
Christian Louis Vuitton Red Bottoms
Louis Vuitton Bags On Sale
Michael Kors Outlet Sale Clearance
Abercrombie & Fitch Factory Outlet
ugg boots australia
Lebron James Basketball Shoes Sale
coach factory outlet
michael kors bags
ugg boots sale
tory burch outlet
Gucci Outlet Online Sale
michael kors handbag
air max 90
Michael Kors Outlet Online Mall
timberland boots for women
coach outlet online

Libin Huang said...

supra shoes
valentino outlet
hermes belt for sale
nfl jersey wholesale
tiffany jewellery
michael kors outlet
true religion jeans
instyler ionic styler
prada handbags
longchamp outlet
michael kors handbags outlet
hermes outlet
swarovski crystal
kobe bryants shoes
michael kors outlet
lebron james shoes
louis vuitton handbags
thomas sabo outlet
cheap nfl jersey
cheap mlb jerseys
rolex uk
michael kors outlet
louis vuitton bags
hermes birkin bag
ralph lauren shirts
michael kors wallet sale
adidas wings
michael kors outlet online
air max 2015
michael kors factory store
kobe shoes
lacoste shirts
ysl outlet
michael kors clearance
kobe bryant shoes

Hua Cai said...

swarovski jewelry
kate spade outlet
fitflop sale
louis vuitton bags cheap
lululemon outlet
gucci outlet online
nike blazer pas cher
ray-ban sunglasses
nike huarache
kate spade handbags
michael kors outlet store
prada outlet
nike huarache
oakley sunglasses
louis vuitton bags
mont blanc outlet
lululemon outlet online
ferragamo shoes
louis vuitton sunglasses for women
mulberry uk
cheap mlb jerseys
thomas sabo outlet
coach outlet
ralph lauren outlet
prada handbags
cheap football shirts
christian louboutin outlet
ray ban sunglasses
true religion outlet
cheap ray ban sunglasses
ralph lauren uk
tiffany outlet
timberland shoes
ralph lauren uk
tiffany jewellery
20160608caihuali

Gege Dai said...

polo ralph lauren
cheap mlb jerseys
michael kors handbags clearance
michael kors bags
canada goose jackets
moncler outlet
hermes bags
canada goose jackets
coach outlet online
ugg outlet
20170109lck

Unknown said...

michael kors outlet store
armani exchange outlet
denver broncos jerseys
canada goose
coach outlet
michael kors handbags
michael kors outlet
cheap ray ban sunglasses
jets jersey
fitflops sale clearance

John said...

nfl jerseys
louis vuitton outlet online
michael kors
michael kors
mlb jerseys
louis vuitton outlet online
coach outlet online
yeezy 350 boost
air max
coach outlet store online
chenshanshan20170304

chenmeinv0 said...

ray ban wayfarer
oakley vault
cheap jordan shoes
converse sneakers
adidas nmd
burberry handbags outlet
ralph lauren polo
oakley vault
the north face outlet
supra footwear
hzx20170308

Gege Dai said...

coach outlet online
cheap jordans free shipping
oakley sunglasses
valentino outlet
prada handbags
ralph lauren polo shirts
michael kors outlet clearance
michael kors factory outlet
polo ralph lauren
gucci outlet
20170327lck