Thursday, April 21, 2011

HERO

Semua orang nak jadi hero.

Walaupun sememangnya, dalam kehidupan ni, kita adalah hero pada setiap babak hidup yang kita lalui, tapi adakah kita ni betul2 hero pada babak hidup manusia lain?

Aman mula terfikir perkara ni, setelah menonton filem Source Code, yang mengisahkan seorang hero yang sanggup 'mati' berkali2 demi menyelamatkan nyawa beribu2 manusia yang lain. Filem ini agak lain dari filem hero yang aman pernah tonton. Selain sifat wira dan berani mati, ia juga membabitkan isu kemanusiaan dan juga kekeluargaan. Sememangnya antara filem aksi yang penuh makna dan buat aman berfikir sejenak tentang kehidupan aman ni. Sekiranya aman berada ditempat hero berkenaan, adakah aman seberani itu?

Dan, pulang saja dari menonton wayang, aman mendapat berita, seorang rakan aman, boboi, menjadi hero, mengejar dan membelasah seorang pencuri laptop yang cuba melarikan diri. Dan kemudian aman terfikir lagi. Sekiranya, aman bukanlah hero yang bertarung dengan agen perisik, adakah aman mampu untuk berdepan dengan pencuri laptop tersebut, membelasah, sehingga luka tangan, merampas kembali hak... adakah aman seberani itu?

Dan berita yang lebih mengejutkan, rakan komik aman, Irfan Foner memberitahu, rumahnya dirompak oleh 5 orang perompak dan sangat malang, selain dari harta berharga yang dirampas, ayah beliau juga mendapat kecederaan yang serius akibat dari tetakan parang ketika dirompak. (takziah...dan mari doakan semoga ayah ipan cepat sembuh..) Dan lagi sekali, soalan yang sama bermain difikiran aman. Sekiranya kejadian ini terjadi pada keluarga aman, dan aman sendiri, adakah aman mampu beraksi bagaikan hero dan bertindak seberani itu?

Entahlah.

Aman tak dapat nak bayangkan segala kemungkinan. Aman tak pernah lagi menghadapi situasi seperti ketiga2 di atas. (source code memang tak la..) Aman tak gagah, tak kuat, even pada mental dan fizikal. Jadi, aman wan, apa yang kau mampu buat?

Mungkin bukan semua orang adalah hero untuk orang lain. Dan hakikat ni, buat aman sedikit down.. Apa yang aku mampu buat? Dan, aman terfikir sejenak.. Komik. Mungkin ini hanyalah impian yang tak terlalu hebat seperti hero yang sebenar, tapi dengan tanggungjawab aman sebagai pelukis komik ni, aman berharap agar karya aman, dapat memberi inspirasi kepada orang lain, untuk berani bertindak dan melahirkan hero dalam diri dan menjadi seberani itu.. Ini aman janji.

Bangunlah aman wan.
Ada tanggungjawab yang perlu kau laksanakan!

So when you feel like hope is gone
Look inside you and be strong

And you'll finally see the truth
That a hero lies in you
-HERO,Mariah Carey

-out-

p/s- Irfan, aku berharap kau kuatkan semangat dan berdoa. Kami doakan kesejahteraan keluarga kau. Aaamiin!

13 comments:

QiB said...

Kesian kat Ipan, ntah camner dia skang nih. Dia dah cuti blom? kalo blom makin kesian aku.. huhuhu.. Aku mampu berdoa jer lah.. x mampu nak wat pape..

jemari bebas? said...

tak susa nk jadi hero
bila tiba masa, mesti kekuatan tu akn datang :)

Afza Afreeda said...

Rumah irfan foner kena rompak? baru dengar crite ni..huhu..hope his family will be fine..

Aman Wan said...

qib- Alhamdulillah, Ipan dah ok sekarang. Ayah dia pun ok. Mari doakan kesejahteraan mereka dan diri kita juga ya. XD

boboi- aku harap2 begitu lah :)

afza- Yup, tapi alhamdulillah sekarang mereka dah ok. Mari doa bersama ya. =)

Isteri Encek Bard said...

tahniah Amn

Anonymous said...

lagu mariah carey itu memang inspirasi

-TS-

wath said...

akak start kenal aman ble tengok parodi kl gangster. bile tengok rase 'wow budak ni! superb!'

bile baca balik blog aman yg akak baru jumpe ni, kite semua sama. kan. bermula dari nobody, bile tak putus asa, 1hari nanti akan jadi somebody :) aman ade bakat. so go on.

oakleyses said...

oakley sunglasses cheap, louboutin shoes, polo ralph lauren, air max, chanel handbags, burberry outlet, longchamp handbags, louis vuitton outlet, air max, prada handbags, christian louboutin, tiffany and co, louis vuitton outlet, polo ralph lauren outlet, coach factory outlet, nike free, coach purses, louboutin, michael kors outlet, louis vuitton handbags, kate spade outlet, oakley sunglasses, coach outlet store online, michael kors outlet, burberry outlet, longchamp outlet, gucci outlet, michael kors outlet, oakley sunglasses, true religion jeans, coach outlet, jordan shoes, louis vuitton, louis vuitton outlet stores, ray ban sunglasses, prada outlet, ray ban sunglasses, tory burch outlet, louboutin outlet, michael kors outlet, tiffany and co, longchamp handbags, nike shoes, kate spade handbags, true religion jeans, michael kors outlet, michael kors outlet

oakleyses said...

nike free pas cher, sac louis vuitton, nike roshe, polo lacoste, nike trainers, sac longchamp, north face, ray ban sunglasses, air force, new balance pas cher, hollister, michael kors, polo ralph lauren, air max pas cher, louboutin, air jordan, sac louis vuitton, sac burberry, hollister, converse pas cher, nike roshe run, air max, ralph lauren, louis vuitton, sac hermes, michael kors pas cher, michael kors, barbour, ray ban pas cher, lululemon, nike huarache, vanessa bruno, air max, north face, nike blazer, louis vuitton uk, vans pas cher, mulberry, nike air max, longchamp, abercrombie and fitch, timberland, true religion outlet, oakley pas cher, hogan outlet, nike free, nike tn, sac guess, true religion outlet

oakleyses said...

canada goose outlet, mcm handbags, ugg boots, abercrombie and fitch, soccer jerseys, canada goose, ugg boots, north face jackets, babyliss pro, north face outlet, uggs outlet, canada goose uk, ugg pas cher, marc jacobs, giuseppe zanotti, rolex watches, soccer shoes, reebok outlet, ferragamo shoes, canada goose jackets, insanity workout, asics running shoes, bottega veneta, lululemon outlet, uggs, celine handbags, hollister, nike roshe run, nfl jerseys, chi flat iron, canada goose, jimmy choo outlet, ugg australia, canada goose, longchamp, instyler, vans shoes, mont blanc, ugg boots, p90x, wedding dresses, birkin bag, ugg, new balance shoes, valentino shoes, ghd, moncler, mac cosmetics, beats by dre, herve leger

oakleyses said...

pandora jewelry, moncler, moncler, supra shoes, hollister, karen millen, parajumpers, oakley, moncler, moncler, thomas sabo, ugg, air max, swarovski crystal, ralph lauren, converse shoes, moncler, baseball bats, ray ban, ugg, wedding dresses, toms shoes, gucci, canada goose, juicy couture outlet, lancel, swarovski, louboutin, timberland boots, louis vuitton, rolex watches, pandora charms, converse, air max, vans, moncler outlet, pandora charms, links of london, coach outlet store online, iphone 6 cases, hollister clothing store, canada goose, juicy couture outlet, montre homme, hollister

mao qiuyun said...

mcm bags
ray ban sunglasses
louis vuitton outlet
jordan 4
ray ban
coach outlet
instyler ionic styler
rolex watches,rolex watches,swiss watches,watches for men,watches for women,omega watches,replica watches,rolex watches for sale,rolex replica,rolex watch,cartier watches,rolex submariner,fake rolex,rolex replica watches,replica rolex
minnesota vikings jerseys
michael kors factory online, http://www.michaelkorsfactoryoutletonline.com
ray ban sunglasses online
ugg boots, http://www.uggboot.com.co
swarovski uk
converse shoes
boston celtics jersey
true religion jeans
polo ralph lauren outlet
asics running shoes
roshe run men
polo lacoste pas cher
snapback hats
north face jackets
michael kors uk
ray ban uk, http://www.raybansunglass.co.uk
cheap nba jerseys, http://www.nbajerseys.us.com
cheap snapbacks
ralph lauren uk
dansko outlet
oakley sunglasses wholesale, http://www.oakleysunglasseswholesale.in.net
cartier love bracelet
true religion jeans, http://www.truereligionoutletstore.us.com
michael kors outlet store, http://www.michaelkorsoutlet-store.us.com
oakley sunglasses, http://www.oakleysunglassesdiscount.us.com
the north face outlet store
beats headphones
ysl outlet
0815maoqiuyun

Hua Cai said...

burberry outlet store
michael kors handbags
ray ban sunglasses
ray ban sunglasses
coach outlet online
oakley sunglasses wholesale
nike air max
ray ban sunglasses
toms shoes
chrome hearts outlet
rolex uk
michael kors clearance
swarovski outlet
burberry sunglasses
michael kors outlet online
michael kors factory outlet
tiffany jewelry
longchamp outlet
swarovski crystal
ralph lauren polo
soccer jerseys wholesale
cheap soccer jerseys
lululemon outlet
adidas outlet
hermes bags
chrome hearts outlet
michael kors factory outlet
omega watches
gucci outlet
mulberry outlet,mulberry handbags outlet
louboutin pas cher
michael kors outlet
beats headphones
police sunglasses for men
mulberry handbags sale
20160608caihuali