Friday, January 1, 2010

Akhir Tahun Terbaek~!!

Hari terakhir 2009 aman sgt best~! aman dapat jumpe kawan baru, tengok movie baru, dapat buku baru, dan pengalam new year baru! cool~! Aman menghabiskan masa dengan Kaydee, Kak Arina, Muzz, Niman, Zoey dan Nasir di KLCC~! So, jum tengok apa yg best aman dapat:


~MOVIE~

Daren Shan the movie~!! or lebih dikenali sbg Cirque Due Freak ni ialah antara movie yang aman tertunggu sebab sejak 2006, aman dah tergoda dengan novel series citer ni..! Sedang semua orang tergila2 membaca Twilight, aman lak membaca sumer karya2 Darren Shan, bermula dari The Saga of Darren Shan hingga lah The Demonata. Sejujurnya, karya2 Darren Shan mmg best! ada feel dan novel yg terbaik aman pernah baca. cuma aman x sangka novel dia x populor di Malaysia.

Kemunculan movie adaptasi Darren Shan sejak tahun lepas mmg buat aman teruja, akhirnya, aman boleh nmpak sendiri dunia Darren Shan yg sebenar. Aman x mengharap yang terbaik dr movie ni, sebab novel dia sgt superb, so aman xnak nnti kecewa klu movie dia x best.

So,hari terakhir 2009, aman telah berjaya menonton movie Darren Shan ni. dan nmpaknya, movie ni mmg lain dari novel, ada beberapa plot ditukar (biasala kan..) dan konsep cerita juga lain, novel lebih gloomy, sedih, seram dan ganas, tapi movie dia lebih kelakar, santai dan fantasi. keseluruhan, dua2 aman SUKA~!

Haha, even dua2 berlainan, tapi aman boleh terima perubahan movie dia. dan aman suka gak sebab kalau movie dia seram2, gloomy mcm novel, mesti x syok gak, better dia wat lawak2 camni, so, aman pon x dpt nk expect jalan cerita dan lebih terhibur. hehe

So, apa perbezaan antara novel dan movie? aman xkan bitau sumer sebab xnak bg spoil pada yg belum tengok, tapi aman akan amek beberapa scene sebagai comparison..

Dalam movie:
ketika Darren mati, dia syok je men psp (or gameboy?) dalam keranda sambil tunggu Mr.Crespley korek kubur dia. Dan bile dia keluar dr keranda, dia nmpak normal je mcm xde apa2 berlaku.
Dalam novel:
pemikiran Darren terseksa dalam keranda sebab dia masih terngiang2 suara tangis dan rayu family dia, dan dia sangat2 down utk tinggalkn keluarga dia. lepas dia keluar dari keranda, dia menyumpah2 Mr. Crespley sebab menghancurkan hidup dia.

Dalam movie:
Madam Octa (labah2) dalam movie nmpak sgt jinak, kelakar dan comel. dia berlari2, dan Darren nampak mcm senang je utk kawal Madam Octa guna seruling.
Dalam novel:
Madam Octa ialah labah2 yang paling berbahaya. sengatan pertama Madam Octa akan menyeksa si mangsa dan sengatan kedua akan buat si mangsa mati terus. Madam Octa jugak sangat bahaya, dia boleh menyengat jika ketenteraman dia di ganggu dan Darren perlu berlatih seruling dgn susah payah utk mengawal Madam Octa.

Dalam movie:
Harkat suka menggigit tangan, sangat comel (even hodoh), dan nmpak mcm manusia kerdil.
Dalam novel:
Harkat emotionless. dia xde kelopok mata, bermata besar warna hijau, bergigi tajam.

setakat ni je aman leh spoilkn korg. haha. Harkat antara karakter kesukaan aman sebab dia antara karakter terpenting dlm cerita ni nanti. So, nak tau pasal citer ni, tengok la sendiri or baca je novel The Saga of Darren Shan..



~BOOK~

Making Comics oleh Scott Mccloud~!! buku ni mmg aman target dr dulu lagi~! pasal mcm mana nak menghasilkan komik yg baik, komik yg dpt diingati oleh pembaca dan memberi kesan pada pembaca. Aman dapat tau pasal kewujudan buku ni dari editor komik aman sendiri, Enche Wanzu sejak hari pertama aman menjejakkn kaki ke ofis PTS. Lepas tu, Muzz jugak mencadangkan buku ni kat aman utk baca.

Aman jumpe buku ni kat Kinokuniya, ada 3 buah je masa tu. Aman mmg sonok sgt tapi harga buku tu sgt mahal! RM92. peh... so, aman mmg berbelah bagi nak beli atau tak. terpaksa mengadakan diskusi pendek dengan KayDee dgn topik: Perlu Ke Aku Beli Atau Tak? haha. So, aman decide utk beli sebab org cakap, klu kita berjaya, better hadiahkan sumthing pada diri sendiri utk meraikan kejayaan sendiri sebb ia akan buat diri kita lebih bermotivasi. So, atas kejayaan (berjaya la sgt) komik 10pages aman diterbitkan, so, aman decide utk hadiahkan diri aman buku ni~! Yea!

Sangat2 puas hati baca buku ni! buku ni aman x habis baca lagi. Tapi sgt menarik dan mmg byk benda aman dapat belajar! aman mmg rekemenkan buku ni kat sape2 yg nk jadi pekomik. Buku ni tak mengajar korg cmner nak lukis dengan baik, tapi buku ni ajar cmner nak create story telling yg baik dan komik yang mudah difahami dan disukai pembaca.

Memang best!! beli la ek, buku ni mmg berbaloi beli even mahal sebab buku ni akan sentiasa menjadi rujukan, bukan juz beli, baca dan buang. buku ni sangat berguna utk komik2 korg akan dtg. aman hope tahun 2010 ni aman dapat hasilkan komik yg lebih menarik nnti~!! hehe.

ini je la yg berlaku di akhir 2009. 1 hari yang sgt best bg aman. hoho,so sorry pada korg yg baca entry ni panjang2 sbb aman mmg teruja utk hadapi thn 2010. byk benda aman dah rancang. apapun, aman nak ucap tenkiu pada korg2 yg baca blog aman, yg sokong aman, yg byk membantu aman secara langsung atau tak. so, terima kasih banyak2, dan doakan yg terbaik pada aman utk tahun baru ni, dan aman akan pasti doakan korg juga cmtu. Thanx and Luv u~!!!

Happy New Year 2010~!!

-out-


p/s--gambar di klcc credit to Kak Arina~ Salam 2010~!

12 comments:

The Beoples said...

hah tu laa.. nasib baik belikan? berbaloikan?

tak sia2 diskusi pendek tu.. hahaha~

selamat tahun baru shazu...

lepas ni kene sentiasa rajin... hehee~

adLedash said...

selamat berkarya. hasilkan karya dari hati. itu paling penting~

smoga berjaye!

jemari bebas? said...

semangat kau, bgs

Aman Wan said...

kaydee-- yup2, sgt2 berbaloi~! byk benda belajar bile baca buku ni. hehehe


kak arina-- thanx kak arina~! akan cuba yg terbaek!


boboy-- itu lah aku! =D

NiR said...

aku gak hasut ko beli buku tu..hek hek

muzakir said...

aku nak pinjammmaking comicssssss

Aman Wan said...

niman-- hasutan yg terbaek~!!!

muzz-- orait~! aku sdg berusaha mengkhatamkan~!

oakleyses said...

oakley sunglasses cheap, louboutin shoes, polo ralph lauren, air max, chanel handbags, burberry outlet, longchamp handbags, louis vuitton outlet, air max, prada handbags, christian louboutin, tiffany and co, louis vuitton outlet, polo ralph lauren outlet, coach factory outlet, nike free, coach purses, louboutin, michael kors outlet, louis vuitton handbags, kate spade outlet, oakley sunglasses, coach outlet store online, michael kors outlet, burberry outlet, longchamp outlet, gucci outlet, michael kors outlet, oakley sunglasses, true religion jeans, coach outlet, jordan shoes, louis vuitton, louis vuitton outlet stores, ray ban sunglasses, prada outlet, ray ban sunglasses, tory burch outlet, louboutin outlet, michael kors outlet, tiffany and co, longchamp handbags, nike shoes, kate spade handbags, true religion jeans, michael kors outlet, michael kors outlet

oakleyses said...

nike free pas cher, sac louis vuitton, nike roshe, polo lacoste, nike trainers, sac longchamp, north face, ray ban sunglasses, air force, new balance pas cher, hollister, michael kors, polo ralph lauren, air max pas cher, louboutin, air jordan, sac louis vuitton, sac burberry, hollister, converse pas cher, nike roshe run, air max, ralph lauren, louis vuitton, sac hermes, michael kors pas cher, michael kors, barbour, ray ban pas cher, lululemon, nike huarache, vanessa bruno, air max, north face, nike blazer, louis vuitton uk, vans pas cher, mulberry, nike air max, longchamp, abercrombie and fitch, timberland, true religion outlet, oakley pas cher, hogan outlet, nike free, nike tn, sac guess, true religion outlet

oakleyses said...

canada goose outlet, mcm handbags, ugg boots, abercrombie and fitch, soccer jerseys, canada goose, ugg boots, north face jackets, babyliss pro, north face outlet, uggs outlet, canada goose uk, ugg pas cher, marc jacobs, giuseppe zanotti, rolex watches, soccer shoes, reebok outlet, ferragamo shoes, canada goose jackets, insanity workout, asics running shoes, bottega veneta, lululemon outlet, uggs, celine handbags, hollister, nike roshe run, nfl jerseys, chi flat iron, canada goose, jimmy choo outlet, ugg australia, canada goose, longchamp, instyler, vans shoes, mont blanc, ugg boots, p90x, wedding dresses, birkin bag, ugg, new balance shoes, valentino shoes, ghd, moncler, mac cosmetics, beats by dre, herve leger

oakleyses said...

pandora jewelry, moncler, moncler, supra shoes, hollister, karen millen, parajumpers, oakley, moncler, moncler, thomas sabo, ugg, air max, swarovski crystal, ralph lauren, converse shoes, moncler, baseball bats, ray ban, ugg, wedding dresses, toms shoes, gucci, canada goose, juicy couture outlet, lancel, swarovski, louboutin, timberland boots, louis vuitton, rolex watches, pandora charms, converse, air max, vans, moncler outlet, pandora charms, links of london, coach outlet store online, iphone 6 cases, hollister clothing store, canada goose, juicy couture outlet, montre homme, hollister

oakleyses said...

pandora jewelry, moncler, moncler, supra shoes, hollister, karen millen, parajumpers, oakley, moncler, moncler, thomas sabo, ugg, air max, swarovski crystal, ralph lauren, converse shoes, moncler, baseball bats, ray ban, ugg, wedding dresses, toms shoes, gucci, canada goose, juicy couture outlet, lancel, swarovski, louboutin, timberland boots, louis vuitton, rolex watches, pandora charms, converse, air max, vans, moncler outlet, pandora charms, links of london, coach outlet store online, iphone 6 cases, hollister clothing store, canada goose, juicy couture outlet, montre homme, hollister