Tuesday, December 1, 2009

Aman Mengarut! #2

Cerpen ini hanya rekaan penulis kebusanan dikala subuh. (bosan2 gi ngaji la!) Tiada kaitan dengan sesiapa, kalau ada hahaha,padan muka dia. apapun, bimbingan ibu bapa diperlukan untuk kanak berumur 13-18 tahun. Sekian, enjoy~

*****

TAP! TAP! TAP!

Aku khusyuk menaip papan kunci komputer riba jenama ACER ni. Sambil2 tu, aku melayari internet dan buka ym untuk sebarang informasi dari kawan-kawan cyber mahupun berita lanjut semasa. Sedang sibuk menatap skrin, kakak aku keluar dari bilik dan melintas di depan aku.

Aku cuma menjeling. Kakak turut membalas jelingan aku. Ceh, main balas2 jeling pula. Aku menjeling lagi. Tak mahu kalah. Dia balas lagi. Aku jeling lagi! Dia balas! Jeling lagi! Dia balas! Dan keadaan ni berterusan sehingga 37 minit.

“Man, ada Eye-Mo tak?” kakak mula bersuara. Di kepala ku juga terlintas objek yang sama. Mata kami sedikit bengkak akibat berbalas jelingan tadi. Aku bingkas bangun dan mencari2 ubat mata Eye-Mo di dalam peti sejuk. Kakak pula terus duduk di kerusi ku dan menatap skrin komputer riba aku.

“Kau taip apa ni man? Lucah semacam je akak tengok.”

“Cerpen Sahabat Handai Kiki, apa lucahnya pulak?!” balas aku. Bongok punya kakak.

“oh,cerpen ker... Eh, akak nak tengok facebook akak jap ye.” Kakak terus melayari laman web facebook, lalu menekan2 papan kekunci menaip alamat emelnya.

Anakku_bodoh@yaho.....

Dia memadam kembali alamat emel tersebut. “Tersilap pula. Ini alamat emel ibu.” Bisik akak lalu tersenyum. Dia menaip alamat emel yang sepatutnya.

Aku masih mencari2 ubat mata Eye-Mo, tapi memandangkan mata kami sudah sembuh, aku terus mengambil jus untuk minum.

“akak nak apa2 tak?” aku bertanya pada akak yang khusyuk bermain Pet Society. Setitik demi setitik peluh menitik di dahi kakak. Sudah pasti game itu memberi cabaran yang besar baginya. “susah betul nak naik level!” akak ku mengomel.

Aku terus ke meja makan. Tiba2 akak ku bersuara. “Man, akak nak jugak jus...”

Aku terus bangkit ke peti sejuk semula mengambil jus. Lalu aku ke meja semula untuk
memberikan pada akak.

“...dan keropok ikan.” Sambung akak ku kepada permintaannya 3 minit tadi.

Aku bangkit semula ke peti sejuk dan mengambil keropok yang diminta dan menghulurkannya pada akak di meja ma...

“oh,dengan sos cili.” Sambung akak lagi.

Lahanat.

*****

-out-

12 comments:

The Beoples said...

hahaha... ni mesti sebab aman nak sangat ada kakak ni.. sampai leh wat cite ni...

teruskan kesengalan! hehee~

Irfan F-one-R said...

hahahah.. aku paling suke part anakku bodoh tuh.. hahaha!!

giler ar berbakat gak kau man jadi tukang karut.. respek!!

nak lagi nak lagi nak lagi~

Aman Wan said...

kaydee- err..asalnya watak kakak tu aku taip nenek. tapi tukar watak. rasa kejam pulak. hahaha. klu letak kakak, xde org terasa. haha,kakak aku pun x kisah. =p


irfan- haha,kalau la btol ada ibu buat emel cmtu.. huhu.. eh2,aku masih amatur lagi. huhu. hah, cmni boleh gak tiru azam alif, sehari 1 cerita karut. =p

QiB said...

salam~
sengal tul lar citer ko aman~
daku dh nak takat tcabut kepala gelak depan pc nih.
biler tgk pkataan 'akak' tuh, rasa plik gak, aman ader akak ker?
pkataan paling last tuh kegemaran daku, lama x dengar~~
(aman bleh jadik org mlake ler)

neway, keep on writing, memang bagus~~
daku memang suka baca blog2 yg bleh wat daku gelak.
benda2 kecik pon bleh bwat daku gelak (kejap jer la..).

'AQILAH said...

hahaha...

Aman Wan said...

huhu,xde akak pon, rekaan semata2. huhu. oh, sebenarnya perkataan last tu aman letak mencarut2 sket, tapi tukar dgn "Lahanat". huhu,rasa cm x best lak ada carut marut dalam blog suci nih. =p

hahaha~! neway, thanx sbb sudi baca~ huhu

Arelyn-Lyna said...

seyes .. klakorr lah ..
cr eye mo dlm peti sejuk??? fikir 50 mint ,,, hhahaha
teruskannn k abg aman !!

Fiziey said...

Seriously, cerpen ni sangat kelakar! gelak x henti 5 minit terutama part jeling2, email ibu dengan lahanat tu! best! nak share kat fb boleh x? ^^

oakleyses said...

oakley sunglasses cheap, louboutin shoes, polo ralph lauren, air max, chanel handbags, burberry outlet, longchamp handbags, louis vuitton outlet, air max, prada handbags, christian louboutin, tiffany and co, louis vuitton outlet, polo ralph lauren outlet, coach factory outlet, nike free, coach purses, louboutin, michael kors outlet, louis vuitton handbags, kate spade outlet, oakley sunglasses, coach outlet store online, michael kors outlet, burberry outlet, longchamp outlet, gucci outlet, michael kors outlet, oakley sunglasses, true religion jeans, coach outlet, jordan shoes, louis vuitton, louis vuitton outlet stores, ray ban sunglasses, prada outlet, ray ban sunglasses, tory burch outlet, louboutin outlet, michael kors outlet, tiffany and co, longchamp handbags, nike shoes, kate spade handbags, true religion jeans, michael kors outlet, michael kors outlet

oakleyses said...

nike free pas cher, sac louis vuitton, nike roshe, polo lacoste, nike trainers, sac longchamp, north face, ray ban sunglasses, air force, new balance pas cher, hollister, michael kors, polo ralph lauren, air max pas cher, louboutin, air jordan, sac louis vuitton, sac burberry, hollister, converse pas cher, nike roshe run, air max, ralph lauren, louis vuitton, sac hermes, michael kors pas cher, michael kors, barbour, ray ban pas cher, lululemon, nike huarache, vanessa bruno, air max, north face, nike blazer, louis vuitton uk, vans pas cher, mulberry, nike air max, longchamp, abercrombie and fitch, timberland, true religion outlet, oakley pas cher, hogan outlet, nike free, nike tn, sac guess, true religion outlet

oakleyses said...

canada goose outlet, mcm handbags, ugg boots, abercrombie and fitch, soccer jerseys, canada goose, ugg boots, north face jackets, babyliss pro, north face outlet, uggs outlet, canada goose uk, ugg pas cher, marc jacobs, giuseppe zanotti, rolex watches, soccer shoes, reebok outlet, ferragamo shoes, canada goose jackets, insanity workout, asics running shoes, bottega veneta, lululemon outlet, uggs, celine handbags, hollister, nike roshe run, nfl jerseys, chi flat iron, canada goose, jimmy choo outlet, ugg australia, canada goose, longchamp, instyler, vans shoes, mont blanc, ugg boots, p90x, wedding dresses, birkin bag, ugg, new balance shoes, valentino shoes, ghd, moncler, mac cosmetics, beats by dre, herve leger

oakleyses said...

pandora jewelry, moncler, moncler, supra shoes, hollister, karen millen, parajumpers, oakley, moncler, moncler, thomas sabo, ugg, air max, swarovski crystal, ralph lauren, converse shoes, moncler, baseball bats, ray ban, ugg, wedding dresses, toms shoes, gucci, canada goose, juicy couture outlet, lancel, swarovski, louboutin, timberland boots, louis vuitton, rolex watches, pandora charms, converse, air max, vans, moncler outlet, pandora charms, links of london, coach outlet store online, iphone 6 cases, hollister clothing store, canada goose, juicy couture outlet, montre homme, hollister