Wednesday, October 21, 2009

Submission Komik

Akhirnya, semalam, bersamaan 20hb Oktober, aman sempat jejakkn kaki ke ofis PTS utk submission komik antologi 10pages Aku, Kau dan Komik. huhu.

Seperti yang dijanjikan, aman nak dtg pkul 10pagi tapi kaki masuk dalam ofis pkul 12. hehe. sian irfan tunggu kitorg lama. sori bro. oh, aman kali ni x dtg sendirian. kalau dulu aman pegi dengan Kaydee, kali ni aman pegi dgn Aina atau Ai. (hoi..hoi..aku bukan kaki buaya...) dia ni jugak bakal pelukis komik di komik-m nnti.

Bukan apa, aman masa pagi tu amik masa utk touch-up apa2 yg patut, lebih2 aman sendiri bz dgn projek final studio, jadi masa melukis terhad sikit. tapi ok per, siap gak. hahaha. lagipun aman masih sesat lagi di wangsa melawati cari ofis PTS. (even da kali ke-3 pegi..huhu)

Masa sesampai kat sana, Irfan tgh baca komik. aman cam biasa jumpe enche Wanzu utk submit komik. Aina pulak consult dgn Alif utk proposal komik dia. Aman da dapat agak, mesti akan ada re-do, tapi harap2 tak reject sudah. huhu. dan selepas enche Wanzu belek2, then ada la jugak beberapa perspektif yang aman kena baiki. nasib baik sket je. sebenarnya aman tahu yg komik aman ni masih amatur lg, byk kena baiki, tapi maybe sebab aman dah lukis habis, jadi enche Wanzu tak suh tukar byk.. huhu.. tengoklah komik solo aman nnti mcmana. (teringat kisah komik Smash-20 si irfan yg byk kena re-do..huhu)

ohh~!! bercakap pasal Smash-20, Irfan tetibe bagi aman 1 copy A4 komik Smash-20 yg dah edit.

PERGGGHHHHHHH~!!!!!!

itu je komen aman. aman terpsiko dgn komik dia. shades, background, jalan cerita, gaya dialog, mantop! lebih2 aman tgk Smash-20 yg vol.2 lebih matang. lukisan sgt power! aman leh lukis kartun je. huhuhu. neway, irfan, ko gud luck~! ramai dah peminat ko kat UIA ni, hehe.. cepat tubuhkn kelab komik kat Gombak, nnti aku join.

Aina pulak nmpaknya xde masalah dgn proposal, jalan cerita dan karakter dah diterima. (lukisan dia mantop gak...) cume rekaan baju je dia kena tukar sket sebab terlalu kaku kata Alif. huhu,nampaknya sorg lagi pekomik dr UIA bakal lahir. hehe.

Aman, Aina dan Irfan byk berbual antara kitorg je. sebab staff2 PTS masing2 ada kerja nak kena buat. komik borak2 sampai lewat solat zohor. hahaha. berlari2 kitorg ke masjid takut x sempat. perghh.. x sangka masa kat sana rasa sekejap je, sebab mmg enjoy duk ofis tu. Aman rasa aman memang nak praktikal je kat sana. senang, best, dekat, dan boleh blaja benda baru yg aman minat! boleh ye enche Wanzu..huhuhu..

oklah, aman sebenarnya dah siap redo n buat dialog malam semalam. tapi x sempat nak hantar emel kat enche Wanzu. tatau la apa komen dia. tgk je nanti. harap2 dia terima. Jadi skang aman free utk sambung komik solo aman, Hero Sekolah!!


Illustrasi collabration antara Irfan, Aman dan Aina,
yang sempat kitorg buat masa bual2 semalam. hehehe..

-out-

dapat jumpe amar (penyanyi nasyid n ahli silap mata) masa nak balik. hehe..

12 comments:

Irfan F-one-R said...

jangan la puji aku lelebih aman... har3.. malulah aku.. aku tak hebat.. aku tak berbakat.. *merendah diri la plak* wahaha....

sempat tak hanta tuh? kompem mmg tak saba nak baca bile komik nih keluar.. huhu..

aman dan amar.. dekat2 je bunyik.. huhu..

Aman Wan said...

pehh..aku puji benda btol kot.. huhu.. alah,nk banding komik aku tu dgn komik smash-20 ko, org x pandng pon komik aku.huhuhu..

aku dah hantar dah. re-do mlm semlm aku da siap. cume nk hantar je lmbat, aku ada kelas full ari rabu. huhu.

hehe..aku sendiri pun sebenrnya x sabar nk tunggu. komik ko, dgn komik antologi. huhuhu

QiB said...

Salam aman~~
congrat, dah submit pun komik tuh~~
Komik yg aman submit tuh dah siap inking semua skali ke?
dialog box kat komik tuh aman guna tangan or edit kat pc?

Aman Wan said...

thanx qib~!
yup,mmg aman da inking sumer skalik. haha. klu x inking kang nnti editor tak terima lak. huhu.

oh,utk dialog, memule aman nak tulis kat atas tracing paper je, tulis manual, tapi dah alang2 hantar gune emel, jd aman edit kt photoshop je.

tapi editor komik-m ni terima je dua2 cara, manual atau digital. tapi kena asingkn dgn lukisan la.

KyDdxLidD said...

ada kena bayar pape kenk publish tu?

Aman Wan said...

nope,xde bayaran. hehe. try la.

Wan said...

askum hai..sye wan,sye ni minat melukis n wat komik..sekrng ni sye ade la wat komik siket..sye nak tnye camni nak publish komik ek...sye kalu boleh nak jd part time kartunis tp umur baru 16 masih sekolah lagi..huhu
camne ek???

Aman Wan said...

wan -- haha,bagi aman, xde istilah nak jd part-time dlm berkomik. sbb nak lukis komik bukan ikut office hour pun. haha, klu nk lukis malam, malam la. tapi, nak lukis komik kne ada deadline ble nak siap.

Wan skang ni nak lukis komik sendiri kn? wan boleh berhubung dgn mana2 syarikat penerbitan komik. aman rekemenkan penerbitan Komik-M. wan boleh pilih samada nak lukis komik 1 buku terus (100pages) or wan juz nak submit 10pages je (komik antologi). wan boleh berhubung dgn editor Komik-M iaitu Wanzu atau Alif. ok?

Lebih2 lagi, Komik-M ni x memaksa wan utk melukis. klu wan ada semngat, lukisla. tapi klu wan dapat siapkan komik wan dlm 3 thn lamanya, diorg akan tunggu 3 thn. yg penting, kne ikut syarat2 diorg. iaitu komik mesti ikut syariah.

Boleh tgk contoh2 Komik-M kat www.komik-m.com

oakleyses said...

oakley sunglasses cheap, louboutin shoes, polo ralph lauren, air max, chanel handbags, burberry outlet, longchamp handbags, louis vuitton outlet, air max, prada handbags, christian louboutin, tiffany and co, louis vuitton outlet, polo ralph lauren outlet, coach factory outlet, nike free, coach purses, louboutin, michael kors outlet, louis vuitton handbags, kate spade outlet, oakley sunglasses, coach outlet store online, michael kors outlet, burberry outlet, longchamp outlet, gucci outlet, michael kors outlet, oakley sunglasses, true religion jeans, coach outlet, jordan shoes, louis vuitton, louis vuitton outlet stores, ray ban sunglasses, prada outlet, ray ban sunglasses, tory burch outlet, louboutin outlet, michael kors outlet, tiffany and co, longchamp handbags, nike shoes, kate spade handbags, true religion jeans, michael kors outlet, michael kors outlet

oakleyses said...

nike free pas cher, sac louis vuitton, nike roshe, polo lacoste, nike trainers, sac longchamp, north face, ray ban sunglasses, air force, new balance pas cher, hollister, michael kors, polo ralph lauren, air max pas cher, louboutin, air jordan, sac louis vuitton, sac burberry, hollister, converse pas cher, nike roshe run, air max, ralph lauren, louis vuitton, sac hermes, michael kors pas cher, michael kors, barbour, ray ban pas cher, lululemon, nike huarache, vanessa bruno, air max, north face, nike blazer, louis vuitton uk, vans pas cher, mulberry, nike air max, longchamp, abercrombie and fitch, timberland, true religion outlet, oakley pas cher, hogan outlet, nike free, nike tn, sac guess, true religion outlet

oakleyses said...

canada goose outlet, mcm handbags, ugg boots, abercrombie and fitch, soccer jerseys, canada goose, ugg boots, north face jackets, babyliss pro, north face outlet, uggs outlet, canada goose uk, ugg pas cher, marc jacobs, giuseppe zanotti, rolex watches, soccer shoes, reebok outlet, ferragamo shoes, canada goose jackets, insanity workout, asics running shoes, bottega veneta, lululemon outlet, uggs, celine handbags, hollister, nike roshe run, nfl jerseys, chi flat iron, canada goose, jimmy choo outlet, ugg australia, canada goose, longchamp, instyler, vans shoes, mont blanc, ugg boots, p90x, wedding dresses, birkin bag, ugg, new balance shoes, valentino shoes, ghd, moncler, mac cosmetics, beats by dre, herve leger

oakleyses said...

pandora jewelry, moncler, moncler, supra shoes, hollister, karen millen, parajumpers, oakley, moncler, moncler, thomas sabo, ugg, air max, swarovski crystal, ralph lauren, converse shoes, moncler, baseball bats, ray ban, ugg, wedding dresses, toms shoes, gucci, canada goose, juicy couture outlet, lancel, swarovski, louboutin, timberland boots, louis vuitton, rolex watches, pandora charms, converse, air max, vans, moncler outlet, pandora charms, links of london, coach outlet store online, iphone 6 cases, hollister clothing store, canada goose, juicy couture outlet, montre homme, hollister