Wednesday, September 9, 2009

Good Bye n Welcome

Salam,hello guys~!
Agak lama gak aman x bercerita pasal perkembangan komik aman iaitu Jee Jester, komik yg aman akan terbitkan dgn Komik-M (PTS), komik pasal badut tu. insyaallah~

Pada tarikh 7 September 2009, aman ada bertandang ke opis PTS, untuk memaklumkan sesuatu perkara tentang masalah yg aman hadapi dlm komik badut aman tu.. masalah yg aman maksudkan sebenarnya dah tertulis clue2 dlm entry blog aman sebelum ni, cumer aman x tulis secara official je.. dan arini, tiba lah masa utk aman umumkan officially....


Selamat Tinggal Komik Jee Jester~!!!

Sejujurnya, aman x dpt nak sambung komik ni. nasib masih dlm sketches. bukan aman x nak. aman sgt suka penceritaan Jee Jester, pasal sekumpulan warga sarkas yg mengembara ke setiap pekan membuat show. CUMA, ilmu pengetahuan aman tentang sarkas sgtlah lemah. sarkas pun aman x pernah masuk, ni kan nak buat cerita pasal management dalam sarkas, tentative programe, kerja2 teknikal, mmg aman tatau langsung~! aman dah puas cari idea, research, tp x cukup. ada 1 jalan, iaitu aman kena masuk tonton sarkas atau aman interview org dalam sarkas.. itu dia.. so aman cakap kat editor, aman nak hold dulu cerita ni, n aman akan sambung bila research aman cukup..

so, editor (enche Wanzu) setuju. dia pun kata ikut kemampuan. so, untuk mengisi masa ruang yg telah kosong.. kini sekali lagi aman umumkan..


Selamat Datang Komik Hero Sekolah~!!!

Ya~!! aman x dtg bawa tgn kosong, aman juga bawa proposal komik baru iaitu Hero Sekolah (tajuk buat masa skarang la..) yang akan gantikan tempat Jee Jester. Nampaknya, proposal komik ni di terima baik oleh enche Wanzu dan Alifstyle (editor baru Komik-M) waktu tu. Rekaan karakter x dirijek, jalan cerita approved, dan thumbnail 24 pages ok~!

aman mmg hepi la. skang semangat semakin membuak2 nk siapkan sketches komik ni. bajet dapat masuk pasaran masa Pesta Buku tahun depan. (doa2kan daku~)

apapun, sebenarnya, byk benda menarik berlaku ketika aman melawat ke opis PTS haritu. aman pergi dgn kawan studio, Kay Dee, dan jumpa ramai org cam Irfan Foner, Poyo, vovin, 39, odows, just_jimi, n laen2. (byk yg aman x cam.. huhu) tapi, aman akan ceritakan pengalaman tu dalam entry akan dtg. hehe.. so,sabar2 yer. (ye irfan ye..hehe)

Jadi, untuk kali ni, kerja komik aman bermula! dan aman berharap sokongan dari korg utk komik baru aman ni~! Thank You lah~!

-out-

17 comments:

Muzakir said...

ouh~ hmm..

kadang2 aku risau gak ko maybe hilang fokus creatively sbb ko jugak ada vision sbg filmmaker.

TAPI

medium komik dgn movies pun takde la beza mana sgt. dua2 pun visual storytelling. let's hope you don't bite off more than you can chew.

WORK HARD BROTHER

Qib said...

salam2~~
sedar x sedar, dah jauh aman mendaki ek.

huhu, mcm daku jer, hold dulu komik yg 1st (sebab x dpt membentuk satu jln citer yg menarik).

info pasal sarkas eh? nnti kalo daku jumpa pape daku mention lah ek. nak tgk sangat komik tuh.
hoho.

congratz tuk komik hero skolah. harap di'publish' cepat2, x sabau nk baca. dun 4get study gak, hohoho. finale dh nak smpai.

YM daku pon dh rosak, x dpt nk kaco kamoo lg. hehe.

wassalam~~

eMi mLi @ Fazl said...

gambatte kudasai! :)

Aman Wan said...

muzz-- haha,aku sendiri pun risau. tapi aku ada jugak keputusan. even aku suke keduanya, tapi aku rasa tempat aku tetap pada komik. =) vision aku buat film pun, utk eratkan kitorgnye studiomates. at least, lepas graduate ada gak benda fun yg oleh di imbas.. tatau la aku akan terus buat film atau x lepas graduate... huhu.. neway, thanx 4 da advice bro~ aku akan cube yg terbaek yg aku mampu. hehe


qib-- haha,thanx qib. aman sendiri pun berharap dpt publish cepat. x sabar nk tgk karya aman dibukukan. impian dr kecik tu. hahaha. neway, qib, try la jugak hantar proposal kat komik-m. best per~


emi-- haha,arigatou gozaimasu~!!

♥chentatiku♥ said...

ol d best!!!!!!!!!!

u're such a good artist i tot~

Irfan F-one-R said...

giler lah aman.. cepat2 la buat entri psl kisah kelam aku tuh.. hahaha..

QiB said...

aman-- urhmm~ daku nih,.. urhm.. x cukup ilmu lg pasal lkis komik nih, lebih2 lg inking. banyak persoalan masih menyelubungi daku. hehehe bhs pujangga tuh~

nnti daku bwat satu sketch komik yg agak simple2 n sent kat aman (by e-mel), then aman try komen2 lah ek?

ps: jgn harapkan dlm masa terdekat nih pasal daku bz ngan persiapan praktikal. tp insya-allah secepat yg mungkin..

Aman Wan said...

chenta-- thanx,i will try my best~! neway,aman biasa2 je.. masih x setaraf artis2 komik yg dah berjaya.. huhu


irfan-- haha..akan dtg, entry tu nnti mestilah panjang dan aku kena siapkan jugak lukisan2 utk entry tu.. huhu.. lgpun tgh finalize design skang.. bz sket. err..


qib-- xper qib. even x hantar mana2, tp aman mmg nak suggest supaya qib terus lukis KOMIK. bukan karakter saja tau. komik. sebab biler lukis komik, byk benda dpt belajar n improve. perspective, emosi karakter, background, n macam2. so, kalau nk praktis lukisan, praktis dgn gaya buat komik k.

haha,boleh je. aman akan try sejujurnya utk komen nnti. hehe. gud luck!

Azi$M@t_BaDU+ said...

taniah bro Aman....
Aku bangga dalam jeles....
hahahahhahaha....
teringin gok nk buat komik...cume kekangan masa y mlampau2 mbuatkan aku terpaksa slow2.....
tapi aku tetap buat sketch y xsberapa...sekadar melepaskn kegianan melukis....
hehehhehehe...
pape pn gua tunggu komik lu....
hehehhehehhe

INDRA QIRANA said...

suka tgk stroke ko... ada style tersendiri..polish lagi... aspek teknikal komik..pasti maju ni...all the best la

Aman Wan said...

cmonkey-- jgn jeles2. huhu. aman pon br setahun jagung lg. sebenarnya terlalu byk peluang utk berkomik skang ni kat malaysia. terlalu byk. kena cube carik. klu xnak lukis byk2, ada je yg sket2. hehehe. apepun, gud luck~!

pakcik indra-- thanxs~! tp aman masih rasa x puas hati lg. huhu. kne byk nk kena improve. adoii..huhu

fir09 said...

smart la komik nie..
camne nak dapat kan komik nie yerk??

Aman Wan said...

tenkiu~!
oh,komik ni boleh didapati tahun depan. insyaallah kalau sempat siap. huhuhu. doa2kan aman cergas melukis~

oakleyses said...

oakley sunglasses cheap, louboutin shoes, polo ralph lauren, air max, chanel handbags, burberry outlet, longchamp handbags, louis vuitton outlet, air max, prada handbags, christian louboutin, tiffany and co, louis vuitton outlet, polo ralph lauren outlet, coach factory outlet, nike free, coach purses, louboutin, michael kors outlet, louis vuitton handbags, kate spade outlet, oakley sunglasses, coach outlet store online, michael kors outlet, burberry outlet, longchamp outlet, gucci outlet, michael kors outlet, oakley sunglasses, true religion jeans, coach outlet, jordan shoes, louis vuitton, louis vuitton outlet stores, ray ban sunglasses, prada outlet, ray ban sunglasses, tory burch outlet, louboutin outlet, michael kors outlet, tiffany and co, longchamp handbags, nike shoes, kate spade handbags, true religion jeans, michael kors outlet, michael kors outlet

oakleyses said...

nike free pas cher, sac louis vuitton, nike roshe, polo lacoste, nike trainers, sac longchamp, north face, ray ban sunglasses, air force, new balance pas cher, hollister, michael kors, polo ralph lauren, air max pas cher, louboutin, air jordan, sac louis vuitton, sac burberry, hollister, converse pas cher, nike roshe run, air max, ralph lauren, louis vuitton, sac hermes, michael kors pas cher, michael kors, barbour, ray ban pas cher, lululemon, nike huarache, vanessa bruno, air max, north face, nike blazer, louis vuitton uk, vans pas cher, mulberry, nike air max, longchamp, abercrombie and fitch, timberland, true religion outlet, oakley pas cher, hogan outlet, nike free, nike tn, sac guess, true religion outlet

oakleyses said...

canada goose outlet, mcm handbags, ugg boots, abercrombie and fitch, soccer jerseys, canada goose, ugg boots, north face jackets, babyliss pro, north face outlet, uggs outlet, canada goose uk, ugg pas cher, marc jacobs, giuseppe zanotti, rolex watches, soccer shoes, reebok outlet, ferragamo shoes, canada goose jackets, insanity workout, asics running shoes, bottega veneta, lululemon outlet, uggs, celine handbags, hollister, nike roshe run, nfl jerseys, chi flat iron, canada goose, jimmy choo outlet, ugg australia, canada goose, longchamp, instyler, vans shoes, mont blanc, ugg boots, p90x, wedding dresses, birkin bag, ugg, new balance shoes, valentino shoes, ghd, moncler, mac cosmetics, beats by dre, herve leger

oakleyses said...

pandora jewelry, moncler, moncler, supra shoes, hollister, karen millen, parajumpers, oakley, moncler, moncler, thomas sabo, ugg, air max, swarovski crystal, ralph lauren, converse shoes, moncler, baseball bats, ray ban, ugg, wedding dresses, toms shoes, gucci, canada goose, juicy couture outlet, lancel, swarovski, louboutin, timberland boots, louis vuitton, rolex watches, pandora charms, converse, air max, vans, moncler outlet, pandora charms, links of london, coach outlet store online, iphone 6 cases, hollister clothing store, canada goose, juicy couture outlet, montre homme, hollister