Saturday, February 21, 2009

Shortfilm~


neway,last week, studiomate aman tetibe datang n tanya, "ko da tgk cerita 4 pringkat ajal?" aman pun cam pelik. x pernah dgr lak. cerita wayang barukah?? then,malam tu, aman gie lah mencari2 sesiapa yg ada softcopy cerita tu.. then, nasib baek Boboy ada. so,tgk kat pc Boboy je la.. then,cerita pun bermula~


4 Peringkat Ajal ni sebenarnya shortfilm yang dihasilkan oleh seorang pelajar jurusan architecture (kalau x silap) iaitu Afiq Deen. cerita dia berkisarkan pasal 4 student baru yang tetiba dapat tengok countdown tarikh hidup diorg kat atas kepala diorg. so,cerita ni menunjukkan macammana cara2 diorg melalui hari2 terakhir diorg.

pergh~ itu yang aman dapat ckp biler tgk citer ni. sepanjang citer ni, mata aman meliar tgk cara angle camera, scene2,n effect dlm cerita ni. SMART~! audio pun best, background music pun mmg sesuai. masa aman tgk cerita ni, aman teringatkan movie Sepi oleh Kabir Bhatia. hahaha,sonok siot tgk cerita ni. rasa suram, rasa tension.. cool~!

bagi aman, jalan cerita pada awalnya agak blur, aman x berapa faham, but still tgk sebab kagum dgn audio video dia.. then, makin lama, yeah, itu rupanya~ terjawablah persoalan2 yang bermain dalam kepala ni sejak minit terawal tadi.

for review, aman akan ckp, yup, aman suke part Puteri. aman rasa dia pelakon yang paling natural dlm shortfilm ni. and hahaha,aman suke gak cara intonasi ayat si narrator, Kabir. suara dia mmg agak sesuai la. "nak dengar satu cerita tak~?"

aman respek dgn Afiq Deen ar, coz boleh hasilkan sesuatu yang bg aman agak pro. masa aman tgk cerita ni, mmg semangat aman utk hasilkan filem yang best berapi2 la.. lebih2, masa tgk ngan boboy aritu, dia x abih2 men"fire" diri ku~

"tgk,hebat kot.. ko boleh ker wat camni?"
"scene lawa kot.. ko kalah la wei.."

"dah la,give up je la.. dia lg best la.."


huh~ aku mahu terajang beliau waktu tu.. tapi benar gak kata2 dia.. even aman tau dia main2 je.. (err..main2 je kan?..) beza video aman dgn Afiq Deen mmg jauh.. banyak yg aman kena belajar lagi.. ahh.. kenkadang aman pun x pasti.. terlalu byk benda yang aman nak buat.. tapi,entahla..

apapun,cerita ni mmg gempak~


*******

aman sebenarnya mmg berminat dgn dgn dunia perfileman. tp x la sampai nak masuk AF or any realiti TV.. bg aman,lagi best wat sendiri. muvie indie~ haha

dulu,aman suka nak berlakon.. (skang suka gak..) tapi,satu peristiwa telah mengubah aman lebih kepada pengarah dari pelakon.. aman akan list2 kan hasil usaha aman mengikut masa.. ada certain video aman ada letak dlm youtube... korang leh tgk kat situ..


1- Pentomen Hari Guru
masa aman form3, aman x puas hati dengan jalan cerita pentomen yang akan kitorg persembahkan. so,aman decide utk tulis cerita dan skrip baru. (masa nilah bermulanya...)

2- Sketsa Kempen Budi Bahasa
masa form5, ada budak junior mintak aman jadi pelakon utk shortfilm pasal kempen Budi Bahasa. n watak aman kononya seorg senior yang GILER BAIK N SKEMA HABIS~! cakap sopan santun, nak masuk sekolah pun bersalaman, hahahaha~ mmg kelakar. pastu diorg pasang kat dewan, pergh... mmg meng"anj" namanya~


3-
Theater Macbeth
masa kat matriks uia, aman menjadi pengarah utk theater Macbeth sempena English Week. ini kejayaan pertama n terbesar aman~ x kan lupa penat lelah bekerjasama dgn bebudak kelas lain, dan kerjasama kitorg sumer.. mmg byk dugaan berlaku, masa dubbing ada org kacau, mic ilang, xde recorder, tapi akhirnya, pada hari persembahan, diorg buat dgn penuh superb~! aman yang juga mengawal radio duduk DEPAN STAGE melihat dan memberi arahan secara isyarat pada setiap pelakon rasa hepi n terharu gak tgk .. ahh,rindu betul masa tu.. thankx guys~ (masa tu,Kabir juga pelakon utama theater Macbeth ni..hahaha)

4-
Jangan Balik Lewat
1st year shortsem, my fren Ihsan mintak tolong buatkan satu shortfilm tentang diri dia sebagai assigment kelas Multimedia x silap.. tapi x jadi, akhirnya aman cadang buat cerita hantu bertajuk "Jangan Balik Lewat".. mengisahkan Ihsan yang pulang lewat ke hostel dan bersendirian di dalam bilik, namun dia ditemani "sesuatu" tanpa sedar... sebenarnya, ending dia agak lawak. tapi camera sumer x la pro, gegar2 gak. coz firsttime buat movie.. haha (video tu aman x dpt upload sebab Ihsan x bg.. dia malu.. err..)


5-
Metaphobox
hahahaha,masa aman 2nd year, sempena malam mesra bersama junior, aman buatkan siri Metaphobox yang dibarisi oleh studiomate aman gak, Kumo, Kai, Boboy, Pyon dan Noru. hahaha,even juz simple drama, tapi proses editting mmg agak susah. begitu jugak masa proses pengambaran. pergh~ nak melayan karenah 5 budak terencat ni lagi.. (hehehe...soriii..) neway,metaphobox berkisarkan 5 junior yang baru mengenal kehidupan sbg bebudak studio. dan akhirnya, mereka dapat membentuk diri mereka sendiri apabila mereka graduate..

(klik sini utk melihat video)

6- Into The Life of Baba and Nyonya
haaa~ inilah first time aman mula mengarah secara serius. coz utk assignment 1st sem. aman dan group aman, Boboy(ko lagik..), Rasnor, Heall, dan Jannah telah menghasilkan shortfilm (+documentari) mengenai life Baba dan Nyonya di Melaka. kitorg ke melaka byk kali utk shoot~! cerita nya tentang seorg tourist (boboy) yang mengejar seorg Nyonya (liyana) dan kemudian mengenali secar perlahan2 dunia baba dan nyonya. dan terputik lah cinta antara mereka, ceh~ haha~ neway, gud job guys n thans to Ammar dan Liyana yang sanggup tolong kitorg menghasilkan video nih.. (import dr MMU melaka kot~)

(klik sini utk melihat video)


7- MAGME anti-rasuah
masa ni, BPR ada mengadakan shortfilm competition kat universiti aman. so, aman amik peluang ni utk try la cuba nasib. bersama2 Noru, Kumo, Arina, dan Nana. kitorg masa tu, da tatau nak letak nama apa, jadi letak la MAGME yang sepatutnya nama group fanzine aman dgn rakan2 studio.. haha. neway, cerita mengisahkan Noru yang lewat ke peperiksaan dan ditahan oleh pengawas iaitu Kumo. Noru then rasuah Kumo utk masuk, tapi kantoi dgn Nana, yg kemudian buat report pada lecterur, Arina.. hahaha,korg maybe x kan paham dgn jalan cerita dia, coz kitorg hanya ambik masa 1 hari je utk berlakon, edit dan hantar.. adoii.. tapi siapa sangka... video ni memenangi tempat KEDUA~!! hahahahaha~! lansung x expect pon.. neway,thanx pada korg yang byk membantu.. hehe.
(klik sini utk melihat video)

sejak dari tu, aman hanya hasilkan video2 pendek utk blog, klip2 video, news, dan video2 merek jer... aman mmg ada perancangan dari dulu lagi nak hasilkan movie 2 jam. tapi, masih tertunda lagi... aman kalau boleh nak buat cerita yang fun dan kelakar, samping tu ada mesej. so, orang boleh tgk byk kali n x bosan. tapi, kalau nak sampai tahap camtu, mmg susahlah.. tapi,aman akan cuba yang terbaik.. lagipun, bebudak studio aman pun ramai yang mahir dlm lawak2 nih.. dulu masa buat metaphobox pon, byk tanya mereka2 apa yang ok..

ahhh~! aku mahu membuat FILEMMMMMMM~!

-out-

20 comments:

Poyo said...

Baru pas tgk 4 peringkat ajal td.
ok. Not bad.. tp tema short film ni tentang some person dpt lihat tarikh kematian org lain atas kepala ni familiar la. Rasanya aku de penah baca komik pasal Countdown death date atas kepala ni tp xingat komik apa..

Mcm ko ckp td, kreativity pengarah short film tu byk membantu menutup kelemahan jalan citer film tu.

Aman Wan said...

hoho,ala2 Deathnote kot.. mcm Misa Amane.. hehe..

neway,bg aman dia nyer shortfilm ni dikatakan agak superb sebab dia ni muda lg, dan ni ialah 1st shortfilm.. tp sayangnya, aman bc dlm blog dia, shortfilm ni x dpt jd finalis dlm competition tu.. aduh..

tp yg finalis sumer mmg jauh lebih baek.. neway, next year nak try la.. hehehe

Poyo said...

haaa!! tul latu.. baru aku ingat.. Watak Misa dlm komik death Note.

ptg tadi aku baru tgk film yang tgh hot. SLUMDOG MILLIONAIRE..

Tak sangka aku da tgk satu film yang bagus untuk opening tahun 2009 ni.

Sujest kat ko tgk Film ni gak!

Aman Wan said...

yeah~ jawapan ku tepat. hehe..

oh,SLUMDOG MILLIONAIRE...
tadi tgk kat paper, byk giler artikel pasal cerita tu.. pergh...cam best gak ek.. citer hindustan kan???

hoho,camtu weekend akan dtg la ajak member tgk~ heee

Muzak said...

Ouhouhouh~ kalau ko nak wat film, you must have a story to tell~ Come on man. Asyik ckp je pasal collab. Bila nak betul2 nih? :P

Aman Wan said...

muzak,hohoho,mestinyer.. xnak buat film tanpa motif.. neway,collab?? film or comic..?? =3

Irfan F-one-R said...

perghh.. buat filem.. sbnarnyer pun aku ade sikit minat jugak dlm perfileman nih.. hahak.. dan aku pun suke berlakon kalo ade drama kelas ker ape tapi kengkawan aku tak penah lantik aku jadi pelakon utama.. har3...

tapi kalo bab jadi pengarah besh jugak.. cam lukis komik jugak ye dok?? huhu..

kan bagus kalo aku ade kamera video... layan skeyt..

Muzak said...

Lagi mau tanya ke~ Dua2 la. Ohoho~

omarkhayam said...

ak suker short film, cepat habis dan mmg best...sbb plot disusun dgn kemas supaya tak borin.

~4 peringkat ajal, jalan cerita tak disusun dengan kemas, cam klimaks dia tak nampak dengan jelas....tpi cinematography terbaek...cantik

adLedash a.k.a adLedaNne said...

4 peringkat ajal..best dari segi cinematography..jalan citer, mcm x bape fhm dr mule..dan byk benda x logik dlm tu..tapi for his 1st trial, i wud say wallaweyh la..aman..aku dah lame x wat shortfilm. jom wat projek nak? hahaha...tapi xde vidcam la..tu yg membantut impian aku..isk3..aman..mari la mencapai impian..yeahhaa~

(nape? x caye? huhu!)

azie said...

after reading ur blog, az trus cari film nie.. n yes.. cinematography dia sgt2 superb!!..*applause.. tp az kurang fhm jln citer dia.. but fo a short film record by handycam je.. mmg sgt tabikkkk...

sEsuki xD said...

upload la shortfilem tuh kt cniii
ku mau lihat jugeeee
huaaa~

Afiq Deen said...

kenapa aku tidak mengetahui akan pertandingan BPR itu!!!!!!

Aman Wan said...

afiq-- ehh? aku rasa promotion dia agak meluas gak. aritu aku tau pun ada bebudak pompuan dtg stiap studio bagi flyers pasal competition tu..

garfield'78 said...

OMG!!!
macbeth..
teringat korang dulu2..
haha!miss2!!:))

Aman Wan said...

yup,rindu giler time tu. hahaha

oakleyses said...

oakley sunglasses cheap, louboutin shoes, polo ralph lauren, air max, chanel handbags, burberry outlet, longchamp handbags, louis vuitton outlet, air max, prada handbags, christian louboutin, tiffany and co, louis vuitton outlet, polo ralph lauren outlet, coach factory outlet, nike free, coach purses, louboutin, michael kors outlet, louis vuitton handbags, kate spade outlet, oakley sunglasses, coach outlet store online, michael kors outlet, burberry outlet, longchamp outlet, gucci outlet, michael kors outlet, oakley sunglasses, true religion jeans, coach outlet, jordan shoes, louis vuitton, louis vuitton outlet stores, ray ban sunglasses, prada outlet, ray ban sunglasses, tory burch outlet, louboutin outlet, michael kors outlet, tiffany and co, longchamp handbags, nike shoes, kate spade handbags, true religion jeans, michael kors outlet, michael kors outlet

oakleyses said...

nike free pas cher, sac louis vuitton, nike roshe, polo lacoste, nike trainers, sac longchamp, north face, ray ban sunglasses, air force, new balance pas cher, hollister, michael kors, polo ralph lauren, air max pas cher, louboutin, air jordan, sac louis vuitton, sac burberry, hollister, converse pas cher, nike roshe run, air max, ralph lauren, louis vuitton, sac hermes, michael kors pas cher, michael kors, barbour, ray ban pas cher, lululemon, nike huarache, vanessa bruno, air max, north face, nike blazer, louis vuitton uk, vans pas cher, mulberry, nike air max, longchamp, abercrombie and fitch, timberland, true religion outlet, oakley pas cher, hogan outlet, nike free, nike tn, sac guess, true religion outlet

oakleyses said...

canada goose outlet, mcm handbags, ugg boots, abercrombie and fitch, soccer jerseys, canada goose, ugg boots, north face jackets, babyliss pro, north face outlet, uggs outlet, canada goose uk, ugg pas cher, marc jacobs, giuseppe zanotti, rolex watches, soccer shoes, reebok outlet, ferragamo shoes, canada goose jackets, insanity workout, asics running shoes, bottega veneta, lululemon outlet, uggs, celine handbags, hollister, nike roshe run, nfl jerseys, chi flat iron, canada goose, jimmy choo outlet, ugg australia, canada goose, longchamp, instyler, vans shoes, mont blanc, ugg boots, p90x, wedding dresses, birkin bag, ugg, new balance shoes, valentino shoes, ghd, moncler, mac cosmetics, beats by dre, herve leger

oakleyses said...

pandora jewelry, moncler, moncler, supra shoes, hollister, karen millen, parajumpers, oakley, moncler, moncler, thomas sabo, ugg, air max, swarovski crystal, ralph lauren, converse shoes, moncler, baseball bats, ray ban, ugg, wedding dresses, toms shoes, gucci, canada goose, juicy couture outlet, lancel, swarovski, louboutin, timberland boots, louis vuitton, rolex watches, pandora charms, converse, air max, vans, moncler outlet, pandora charms, links of london, coach outlet store online, iphone 6 cases, hollister clothing store, canada goose, juicy couture outlet, montre homme, hollister