Thursday, January 1, 2009

My Babies: Tabby & Scanny !!



Yeah~! Akhirnya, aman dapat gak beli menatang dua ekor nih, Tablet PC dgn Portable Scanner~! Haha,giler best la dapat benda nih.. memang rasa nak duduk dlm bilik jer diam2..haha.



Asalnya,benda ni mmg aman ada rancang nak beli,tapi tak sangka lak boleh terbeli seawal ni. Semuanya bermula dari satu panggilan telefon dari rumate aman, Asen, yang bertanya pasal harga tablet dan scanner.. then,setahu aman, dari kata2 kawan2 internet, harga paling kurang dlm RM600.. (WACOM nyer.) oh,dia pun ckp ok2.. then,biler register semester aritu, masuk2 bilik jer,tgk2 kat meja dia da ada sebijik tablet.. pergh~! Aman tanye la,harga berapa ni?? Dia ckp RM300 jer. Ekk??? Selama ni tak tau lak ada tablet murah~! (err..x la murah pun,tp lebih murah dr sangkaan..) rupenya si Asen ni beli jenis Genius.. bukan WACOM. Wacom memang mahal, tapi, Genius pun ok gak per.. hah~! Ape lagik, minggu depannya, terus ajak family singgah lowyat and carik gak sebijik.. haha. N amik gak sebijik scanner.. (huhu..abes duet PT ku~)


Neway,x kesah la. Asalkan mmg berbaloi. SGT PUAS HATI. Huhu.. kerja2 drawing dan coloring dlm photoshop dan flash jadi senang giler dan cepat biler guna tablet nih. Scanner pun best. Takyah guna letrik, jenis portable,juz cucuk usb then dah boleh pakai. Yesh~!



Memandang Aman n Asen da cukup alat utk melukis,apa lagi, kitorg pun dah buat aktiviti mingguan. Haha..kitorg dah join satu forum ni, Pergh.com. dan kat situ ada Pergh Character Redesign Battle~! Kiranya,setiap minggu diorang akan bagi satu karakter populor,dan ramai2 akan lukis ikut cara masing2. mmg fun tgk macam2 art yg unik n kelakar. Hahaha..



So,minggu ni kena lukis karakter Gambit dari X-Men. So,Aman n Asen try utk join battle nih~! Kitorg start dr pukul 1 pagi n siap dlm pkul 6 pagi. haha..kat bawah ni hasilnya.






kiri ni aman nyer work.. simple dan minimalis.. neway,asalnya Gambit ni nak wat macho,tp ter"jambu" lak..adoi...


yang kanan ni Asen nyer.. Gambit yang lebih realistik, detail dan lebih matured dr aman nyer...huhu







Yup,lain kan?? Itu yang uniknya kitorg. Coz kitorg punyai stroke, style yg berbeza tp sekepala~! hahaha. Asen lebih kepada lukisan yang lebih realistic dan coloring soft shading. Jadi,x heran lah kalau korang tgk Gambit yang dia lukis tu agak realistic dan coloring dia agak detail terutama pada otot2 muka dan badan, serta lipatan baju. sebab target dia untuk capai sehebat Hyung Tae Kim, seorang illustrator dan pereka karakter game. Aman lak lebih kepada minimalis style dan coloring teknik cell shading. Haha,tgk la Gambit yang aman lukis. 100% dari Flash,kiranya ini Digital work la. Dan target aman lak nak capai sehebat Takehito Harada, seorang illustrator dan pereka karakter game gak~!Haha,harap2 impian kitorg akan tercapai untuk jadi taiko2 cam Kim dan Haradaya. Aaamiinn~!


Anyway,Selamat Tahun Baru dan semoga tahun ni moga kita lebih berjaya x kira dalam ilmu dunia mahupun akhirat~! yeah~! hepi2 guys!


-out-




p/s--maaf! Video Comic Fiesta tertangguh lagiiiiii... errr…maybe weekend ni baru aman upload..huhu..sowi guys! >____<

22 comments:

adLedash a.k.a adLedaNne said...

waaaa!! aman dah dapt tablet! wallaweyh! hurrey btol la ni ek..hee..nnti nak terai la..haha! xde la..gurau jek..bukan reti lukis pon..huuu~jeles2!

Aman Wan said...

yup~! hehe..best2! haha,boleh je terai. pastu boleh beli. boleh ramai2 lukis n sketch terus dlm pc lak pasni. hehehe~ ^__^

alifstyle said...

wow! Lepas ini, boleh terus buat animasi pulak. Hehe

jemari bebas? said...

ape la tablet2 ni~
ubat ke vitamin?
ak demam ni, bg la ak satu teblet~

Aman Wan said...

alifstyle-- haha,insyaallah. mmg nak beli tablet sebab nak test buat animasi kat flash.. tp susahnyer... >__<


boboy-- haha,boboy demam yer.. alololo..siannyer dia... haha.. boy,beli ar satu gak. bebdk ide pun orait gak per nak render2 gune photoshop nnti..haa..jom2~!

Zil-el-Saif said...

for me also the tablet is the baby
sayang giler
bawak ke pejabat
balik nanti bawak balik rumah
takut nak tinggal

(jangan salah faham
bukan curi tulang lukis kat pejabat
mmg kerja ngan ADUN
time takder kerja boleh buat benda2 ni
pasal time kerja overtime x pernah claim)

scanner saya guna canono yang 3-in-1 tu
boleh la cari makan
buat print foto
rasanya dah balik modal 2-3 kali dah

omarkhayam said...

tablet wacom mmg mahal giler...lepas ni leh laa ilusstration lak

fandi said...

terus terus lenjan.. semangat aman nih.. go go!

eju said...

nooooooooooooooooooooo!!! nak tablet gak!!!!!!!!!!!!!!!! uwaaaaaa..anda bertuah

eju said...

congratz!! u've been chosen for the Kreativ Blogger award=)

take the award at this link: http://karyaeju.blogspot.com/2009/01/kreativ-blogger-award.html

meo188 said...

wacom tak penting. janji lukis encik aman besh.. guna pen pun dah boom!!! :p

wacom bamboo ada dlm rm390++. leh beli kat low yatt.

Bunga Binti Nordin said...

wahhh!jeles nihhh

Atira. said...

best nya!!!


*jelous*

mahata said...

hoo tablet genius ok, die nye pressure sensitivity sgt best! tapi berat nak mampos stylus die, n kene beli bateri. taktau la skang nye model camne.

Life^Saver said...

wah...bestnye..so creative..leh link x??

Aman Wan said...

zil-- betul2..aman pun mmg sayang betul kalau nak tinggalkan tablet kat bilik "sensorg.." huhu..

kalau boleh nak bawak g mana,tp sebab takut patah pulak sebab beg laptop aman selalunya mesti padat dengan nota, kamera dan macam..huhu.. jadi biler balik bilik baru dpt lepas ridu main tablet..huhu..


omar-- hahaha,mesti~ sudah dlm perancangan..hehehe



fandi-- thanx~! go..go..fandi gak..hehee


eju-- hoho..bertuah?? bertuah kalau ada orang bg..huhu..beli sendiri tu.. (abis duet PT ku..)huhu..

wah~! thanx eju~! ^__^ err..tp amannyer blog x kreative sgt pon..err..



meo-- ish~ aman nyer work mane daboom.. biasa jer.. huhu.. betul2.. device hanya membantu jer.. huhu..


bunga-- huh,apa lagi bunga,jom beli sama..hehehe..


atira-- haha,best2~! hoho,korng bdk archi drawing pakai manual lg kan?? aman terpaksa pakai digital sebab x sehebat budak2 archi yg lukis tgn pun dah mcm ala2 CAD..huhu..

*lg jeles tgk korg..huhu*



mahata-- yup,sgt best. ha'ah..kena pakai bateri.. tp xper kot sebab thn setahun..hehehe


life savers-- terima kasih..sila2..x kisah.. ^^

Zil-el-Saif said...

pasal sayang la saya bawak ngan kotak yang besar tu
pastu bubuh dalam beg plastik dua lapis
sebab gi ofis naik motor jer
takut hujan

samsonz26 said...

syazuuuuuuuuuuuuu.... hahhaa.. thanx view blog aku....hehehhe... mantap2 blog ko...hehhe

oakleyses said...

oakley sunglasses cheap, louboutin shoes, polo ralph lauren, air max, chanel handbags, burberry outlet, longchamp handbags, louis vuitton outlet, air max, prada handbags, christian louboutin, tiffany and co, louis vuitton outlet, polo ralph lauren outlet, coach factory outlet, nike free, coach purses, louboutin, michael kors outlet, louis vuitton handbags, kate spade outlet, oakley sunglasses, coach outlet store online, michael kors outlet, burberry outlet, longchamp outlet, gucci outlet, michael kors outlet, oakley sunglasses, true religion jeans, coach outlet, jordan shoes, louis vuitton, louis vuitton outlet stores, ray ban sunglasses, prada outlet, ray ban sunglasses, tory burch outlet, louboutin outlet, michael kors outlet, tiffany and co, longchamp handbags, nike shoes, kate spade handbags, true religion jeans, michael kors outlet, michael kors outlet

oakleyses said...

nike free pas cher, sac louis vuitton, nike roshe, polo lacoste, nike trainers, sac longchamp, north face, ray ban sunglasses, air force, new balance pas cher, hollister, michael kors, polo ralph lauren, air max pas cher, louboutin, air jordan, sac louis vuitton, sac burberry, hollister, converse pas cher, nike roshe run, air max, ralph lauren, louis vuitton, sac hermes, michael kors pas cher, michael kors, barbour, ray ban pas cher, lululemon, nike huarache, vanessa bruno, air max, north face, nike blazer, louis vuitton uk, vans pas cher, mulberry, nike air max, longchamp, abercrombie and fitch, timberland, true religion outlet, oakley pas cher, hogan outlet, nike free, nike tn, sac guess, true religion outlet

oakleyses said...

canada goose outlet, mcm handbags, ugg boots, abercrombie and fitch, soccer jerseys, canada goose, ugg boots, north face jackets, babyliss pro, north face outlet, uggs outlet, canada goose uk, ugg pas cher, marc jacobs, giuseppe zanotti, rolex watches, soccer shoes, reebok outlet, ferragamo shoes, canada goose jackets, insanity workout, asics running shoes, bottega veneta, lululemon outlet, uggs, celine handbags, hollister, nike roshe run, nfl jerseys, chi flat iron, canada goose, jimmy choo outlet, ugg australia, canada goose, longchamp, instyler, vans shoes, mont blanc, ugg boots, p90x, wedding dresses, birkin bag, ugg, new balance shoes, valentino shoes, ghd, moncler, mac cosmetics, beats by dre, herve leger

oakleyses said...

pandora jewelry, moncler, moncler, supra shoes, hollister, karen millen, parajumpers, oakley, moncler, moncler, thomas sabo, ugg, air max, swarovski crystal, ralph lauren, converse shoes, moncler, baseball bats, ray ban, ugg, wedding dresses, toms shoes, gucci, canada goose, juicy couture outlet, lancel, swarovski, louboutin, timberland boots, louis vuitton, rolex watches, pandora charms, converse, air max, vans, moncler outlet, pandora charms, links of london, coach outlet store online, iphone 6 cases, hollister clothing store, canada goose, juicy couture outlet, montre homme, hollister