Thursday, December 18, 2008

Reply & Maria~!



ahhh~!
sudah lama cerita tentang penerbitan komik aman tergendala, kini ia bermula semula!!
yeah! berdasarkan post2 yang lepas.. setelah mengalami kebuntuan dlm menghasilkan design karakter2 baru, aman akhirnya berjaya juga siapkan dan kat atas ni lah yg aman hantar aritu.

so,amacam?
setelah beberapa ketika, masih tiada jawapan dr tuan editor, saudara Wan Zuhairi (wanzu). jadi,aman masa tu ntah kenapa gelojoh sgt terus hantar emel bertanyakan jawapan pada proposal tersebut.. dan beliau membalas..



Salam Aman,
Maaf ye lewat balas emel. Lukisan Aman itu saya tunjukkan juga kepada En. ROdin, seorang lagi editor Komik-M. Saya tunggu dia komen then saya reply emel Aman. Petang-petang nanti kot saya reply. Terima kasih.


selepas aman mendapat emel ni,aman rasa serba salah pulak.. sebab seolah2 aman terlalu mendesak dan menggangu tuan editor bertugas.. sedangkan aman tahu dia sedang busy skarang.. aduh..minta maaf sgt2! err.. dan seperti yang dijanjikan,selepas beberapa jam, saudara wanzu memberi emel kedua pula..


Assalamualaikum Saudara Aman,
Maaf kerana lewat memberi respons.
Overall, karakter-karakter yang Aman tampilkan menarik dan comel. Cuma masih belum nampak dalam bentuk komik lagi. Mungkin Aman perlu detailkan di beberapa bahagian setiap karakter seperti jari-jari dan bahagian kaki. Untuk lebih memudahkan, lebih baik Aman lukis satu karakter secara berasingan. Satu karakter satu a4. Kemudian kita detailkan satu persatu. Contohnya macam En. Shah, pakaiannya tidak menampakkan sangat dia seorang melayu. Mungkin boleh pakaikan dia kot atau pakaian kemeja biasa kerana manager sarkis malaysia pun berpakaian biasa sahaja. Karakter-karakter yang lain secara kasarnya sudah okey. Cuma watak Maria itu, boleh tak kalau jadikannya bertudung? Di PTS, bos agak strict sikit dalam hal-hal aurat ini. Lebih-lebih lagi Maria itu watak utama. Apa pandangan Aman?
Rasanya konsep komik Aman ni dah ok dah. Cuma nak kena test masuk dalam komik pula untuk uji sama ada okey ataupun tidak. Saya lihat di pergh.com Aman ada post dua tiga sample komik? Dah ada ek? Kalau ada boleh la share.
Terima kasih Aman.


haaa~ dari jawapan yg diberi.. seperti biasa, masa untuk berkerja semula! yeah! haha.
yup,mmg aman kena redesign balik..eh..eh.. bukan2.. kena perbanyakan design lagi.. tapi aman kena tukar pemakaian karakter utama iaitu Maria menjadi lebih islamic. neway, aman x terkejut sgt bila saudara wanzu mintak aman pakaikan tudung pada Maria sebab sebelom2 ni, aman byk membelek2 blog2 PTS, so, aman tgk PTS mmg mengutamakan keislaman dlm karya.. so,aman sebenarnya dah prepare sketches2 Maria bertudung. ala2 Beinda pulak. hahaha..

mungkin ada yang merasakan aman mungkin rasa letih asyik2 kena tukar design.. TAKDE ar. haha,aman sebenarnya enjoy dengan proses yang aman tgh hadapi ni. Org kata,inilah proses dlm mematangkan hidup. betul tak? malah,aman sonok sebab aman design benda yang aman suka. yea! lagipun,kalau nak dibandingkan dengan time aman buat projek studio semester 2 tahun lalu.. lagi perit wooo~! hanya bebdk studio jer tahu berapa KALI dan berapa BYK kami kena re-do..! bukan sketches, bukan A4, tapi FINISHWORK and saiz 90cm X 90cm..!! haaa~! lagi perit wooo... >_< setakat ni,aman masih boleh handle lagi dengan keadaan aman. apepun,mana ada org berjaya dgn sekali harungkan.. (ada tu ada..tp sket ar..) bak kata orang,kalau mahukan sesuatu,berusaha dan jangan putus asa padanya! hehe,anyway,skang aman dah isi "bateri" dah! masa untuk kembali cerdas! yeah!! wish me luck guys! -out- -nasib baik saudara wanzu kata "no hard feeling" err..lega..
-irfan, jom mula bekerja keras!! yeah!

17 comments:

Irfan F-one-R said...

hahak... jom berusaha~!! memperkenalkan masing2 di blog maisng2... hahak..

wanzu tuh editor yg baik gak en.. die bukan cam jenis suke marah sesuke hati.. care die ckp(berdasarkan emel) walopon kekadang komen die sedikit harsh tapi die pandai berlapik gak.. so far setakat nih aku leh keje lagi ngan dier.. huhu...

biler nak start komik nih ek?? tak saba nih.. huhu

Aman Wan said...

haha, dia mmg sporting. aku rasa dia ok. jgn riso. =) len ar kalau cam dlm komik Bakuman.. perghh..tuan editor dia menakutkan tue... haha

yeah! jom2 berusaha! dah kembali bersemangat nih! hehe.. err..ko start dulu la kot.. haha,aku kena redesign lagi ni..huhu..

*berusaha2*

Poyo said...

Caiyok Aman..
don give-up..
Aku masa wat kecempreng Man first dulu pun kena rejek pasal pempuan xpakai tudung gak..

Masa aku antar dulu aku xbuat kerektor design. Siapkan komik pas2 antar. Sekali kena rejek Pempuan kena pakai tudung. so kena wat balik page2 yg de pempuan xpakai tudung. Padan muka aku..
Huhuhu..

jemari bebas? said...

jgn ptus asa aman, saya dlu pn cm awk jgk, tp lme2 ok la.. mle2 nk jd krtunis mmg cmtu, kne usaha kuat..(ayat cm kartunis popular)

Aman Wan said...

poyo-- wah?? sampai kena lukis balik tu... tapi komik TwinX boleh jer x pakai tudung..? hmm...pelik2..

neway,thanx..! aman pun tgh design tudung2 dan costume badut yg sesuai utk org2 bertudung.. rasanya,kalau jadikan dia joke jester ok gak. tpi jester kan selalu tutup abis kepala..yeaah! lukis..lukis..! neway,than again br.poyo!!


boboy-- wah!! tenkiu2~! biasala tu kan. "kita" sbg kartunis x dpt lari dgn susah payah sumer ni.. yeah! ganbate!! so,apa komik terbaru br.boboy skang..?? =P

adLedash a.k.a adLedaNne said...

waaaa

encik Rodin? dulu dia editor Blues Selamanya..wah2! aman akan jumpa dia nnti..huuu! cuba Aman cari balek Blues Selamanya yg lama2. ade karakter bertudung dlm tu. kartunis dia perempuan. cuba contohi gaye penampilan muslimah dlm komik tu. sbb editornye pun en.rodin kan..musti chumey!!!! bagi la byk2 penampilan kat dia. tgk mane dia bkenan. go aman go! aman dah dkt dgn ape yg aman nk! go aman go! (sambil menari tarian pom-pom girl)

meo188 said...

bertudung itu wajib. baguslah PTS nih.

Atira. said...

wah nice!

haha me & my friends made a stupid comic.
ade dekat my blog.

Aman Wan said...

adledash-- thanx kak. neway, aman tgh try. haha,akak pun da tgk design tudung maria kan? aritu tunjuk kat studio 1st year tu... neway,thanx gak utk idea tudung ala2 skarf lilit2 tu. aman rasa aman akan guna style tu jugak kat karakter Maria ni. hehe..thankies~!

ehh?? mana tarian Pom-Pom yng dijanjikan?? tipo0o0o000...


meo-- betul2. sgt bagus. PTS mmg mengutamakan prinsip Islamik dlm karya. Syarikat seperti PTS ni mmg patut dicontohi dlm memartabatkan agama, bangsa dan negara disamping kita berhibur dgn bahan bacaan yang dihasilkan. tahniah PTS!


Atira-- haha,thanx~! neway,kaedians jugak ek?? welcome! haha,da tgk da ur comic tu. kreatif n kelakar~! buat byk2 lagi~! haha

Zil-el-Saif said...

jsut singgah n tertarik nan design karekter2 dia. banyak study nih..

Aman Wan said...

zil-el-saif, thanx~!
haha,tp aman kena jadikan lebih islamik sket.. skang tgh design udung2 yang sesuai dgn remaja macam Maria.. nak kata study byk pun x jugak.. tp bolehla.. sebab nak tau pasal kehidupan dunia sarkas yg sebenar.. maybe aman patut carik sarkas malaysia n join jd parttimer utk dptkan feel..hmm.. haha,apapun, terima kasih singgah. ^^

oakleyses said...

oakley sunglasses cheap, louboutin shoes, polo ralph lauren, air max, chanel handbags, burberry outlet, longchamp handbags, louis vuitton outlet, air max, prada handbags, christian louboutin, tiffany and co, louis vuitton outlet, polo ralph lauren outlet, coach factory outlet, nike free, coach purses, louboutin, michael kors outlet, louis vuitton handbags, kate spade outlet, oakley sunglasses, coach outlet store online, michael kors outlet, burberry outlet, longchamp outlet, gucci outlet, michael kors outlet, oakley sunglasses, true religion jeans, coach outlet, jordan shoes, louis vuitton, louis vuitton outlet stores, ray ban sunglasses, prada outlet, ray ban sunglasses, tory burch outlet, louboutin outlet, michael kors outlet, tiffany and co, longchamp handbags, nike shoes, kate spade handbags, true religion jeans, michael kors outlet, michael kors outlet

oakleyses said...

nike free pas cher, sac louis vuitton, nike roshe, polo lacoste, nike trainers, sac longchamp, north face, ray ban sunglasses, air force, new balance pas cher, hollister, michael kors, polo ralph lauren, air max pas cher, louboutin, air jordan, sac louis vuitton, sac burberry, hollister, converse pas cher, nike roshe run, air max, ralph lauren, louis vuitton, sac hermes, michael kors pas cher, michael kors, barbour, ray ban pas cher, lululemon, nike huarache, vanessa bruno, air max, north face, nike blazer, louis vuitton uk, vans pas cher, mulberry, nike air max, longchamp, abercrombie and fitch, timberland, true religion outlet, oakley pas cher, hogan outlet, nike free, nike tn, sac guess, true religion outlet

oakleyses said...

canada goose outlet, mcm handbags, ugg boots, abercrombie and fitch, soccer jerseys, canada goose, ugg boots, north face jackets, babyliss pro, north face outlet, uggs outlet, canada goose uk, ugg pas cher, marc jacobs, giuseppe zanotti, rolex watches, soccer shoes, reebok outlet, ferragamo shoes, canada goose jackets, insanity workout, asics running shoes, bottega veneta, lululemon outlet, uggs, celine handbags, hollister, nike roshe run, nfl jerseys, chi flat iron, canada goose, jimmy choo outlet, ugg australia, canada goose, longchamp, instyler, vans shoes, mont blanc, ugg boots, p90x, wedding dresses, birkin bag, ugg, new balance shoes, valentino shoes, ghd, moncler, mac cosmetics, beats by dre, herve leger

oakleyses said...

pandora jewelry, moncler, moncler, supra shoes, hollister, karen millen, parajumpers, oakley, moncler, moncler, thomas sabo, ugg, air max, swarovski crystal, ralph lauren, converse shoes, moncler, baseball bats, ray ban, ugg, wedding dresses, toms shoes, gucci, canada goose, juicy couture outlet, lancel, swarovski, louboutin, timberland boots, louis vuitton, rolex watches, pandora charms, converse, air max, vans, moncler outlet, pandora charms, links of london, coach outlet store online, iphone 6 cases, hollister clothing store, canada goose, juicy couture outlet, montre homme, hollister

Gege Dai said...

nike outlet store
michael kors handbags outlet
oakley sunglasses sale
gucci outlet online
cheap oakley sunglasses
tiffany jewelry
oakley sunglasses wholesale
michael kors outlet online
louis vuitton outlet
canada goose jackets
20170109lck

Unknown said...

pandora jewelry
mont blanc pens outlet
patriots jerseys
fitflops
cheap oakley sunglasses
new york knicks
replica rolex
nike air huarache
los angeles lakers jerseys
rolex replica watches