Saturday, December 13, 2008

Komik-M, MPH & Mid Valley!!




Wahh~! Pengalaman yang menarik di MPH Mid Valley!!
tgh hari tadi, Komik-M ada menjalankan sesi perjumpaan di sana. jadi, aman pun ajak ar ayah gi. memandangkan ayah nak gi Maxis Center. hehehe,hari ni mmg agak bersejarah la dalam hidup aman, dpt jumper dgn ramai org2 kuat, pelukis2, penulis, dan editor syarikat PTS dan Komik-M kat sana..! yeah!!


masa aman sampai2 kat sana, aman tgk meja tu lenggang je, xde org lagi.. then saja jalan2 kat bahagian magazine jap. carik Gempak n Komikoo baru. yesh! ada pon! then, masa aman ontheway ke arah magazine nyer site, aman ternampak org2 yang aman rasa aman cam, antaranya penulis novel remaja PTS, kak Ain Maisarah! huhu,aman saje lalu lalang kat depan n blakang dia. (purak2 carik buku) =p Lepas tu aman ternampak Puan Ainon (presiden universiti PTS). Aman kenal dengan puan ainon ni dari blog beliau. dan,aman pada mulanya ingat puan ainon sangat garang orangnya, namun dia seorang yang sporting sebenarnya. haha..maafkan aman ye~ ( err..betul ke itu dia..x pasti sgt..) betul kot~

then aman ternampak editor komik-m yang sentiasa tersenyum, Saudara Wan Zuhairi! (wanzu) errr..aman nak sgt jumper dia, tp ntah naper segan betul. takut,nervous,sumer ada. lebih2 lagi, tgk dia tgh busy nak handle program dan busy menangkap gambar. so, aman ckp dalam hati, "jap lagi la kot.." tunggu dia free dulu. =) *hehe..sengaja aman interframe stiap kalik dia tangkap gambar..huhu..purak2 candid..* =p



then tiba2 dari ruang magazine, aman terdgr suara saudara Wanzu memulakan acara! then,baru la aman ternampak Br.Azhar dan Br.Pac! (aman cam muke diorg dari blog,dan facebook) Haha..Br.Azhar dengan Br.Pac memang sempoi dan sporting gak! Br.Azhar merupakan pelukis Komik Liga Pendekar (perghh..ala2 Justice League lak) dan Br.Pac lak pelukis Komik TwinX (giler ar technical drawings dlm komik nih..gempak!) kira nya, dari tujuh pelukis komik yang patut hadir, hanya mereka berdua ni je la yang datang. (X silap, Br.Poyo, pelukis komik Kecemprengman pon dtg tp kejap jer..) maybe yang lain ada hal penting..dan komik2 yang dijual hanya ada 4 jenis jer. Neway, x kesah la tu. Yang paling bestnyer!! Br.Azhar buat demo camner nak ingking komik gune brush! Pergh...cool! memang smart ar Br.Azhar lukis, smooth jer tgn dia. Aman yang gune pen lukisan pon dah ketaq, ni kan nak gune brush..huhu.. mmg respek sama dia. And aman sempat gak berborak jap dgn Br.Azhar tentang komik2 dia akan datang, sekarang dia tgh nak wat komik berkisarkan WorldWar II, then lepas tu baru dia sambung buat Liga Pendekar 2. Gud luck bro, semoga dapat menaikkan taraf industri komik Malaysia! =D

Then sempat gak aman menanya Br.Pac tentang komik2 baru yang lain. rupanya masih belum kuar lagi.. dalam poster tu ckp ada 7 komik akan di jual, tapi ada 4 je. yang paling terdown sket biler Komik Orang Kuat dari Alifstyle dan Shootz! dari Reja xde pon...huhu..sedihnyer.. kempunan aku~ tapi pastu aman dpt berita baik,iaitu komik2 tu akan dijual masa ComicFiesta nanti termasuk komik TwinX 2..!! canteeekkk~!


Tengah syok2 aman tengok orang melukis2, skalik ada orang tegor aman kat sebelah. “Aman ye?” perghhh!!! Saudara Wanzu?? Dia kenal muka aman ker?? Setahu aman,aman x pernah bagi gambar pun kat dia. Pergh..aman memula jadi blur kejap..nervous pon ada. (macam perasaan org bawahan berdepan dgn bos diorg..) Gulp!



“Alif cakap awak datang. Dia ada tunjuk blog aman kat saya,so itu yang macam kenal tu.” Lebih kurang camni la ayat saudara Wanzu. Ohh..gitu rupenya... (jap...ni bermakna alif tunjuk video aman la...?! pergh..malu kot..!! err..) tapi,Wanzu memang sporting la, senyum jer, so, dapat la aman berbual2 secara tenang dengan dia. Alhamdulliah. Akhirnya dpt jugak bertemu face-to-face dengan saudara Wanzu.. macam ni,senang lah aman berurusan dengan dia akan datang.. insyaallah~ =) *terhutang budi gak kat Alif klu x,mesti aku x kan dpt berbual dgn saudara Wanzu. thankies2!*





Hah! Hah! Nak taw, lepas tu diorg ada anjurkan satu cabaran! Siapa dapat lukis mana2 karakter dlm Komik-M akan diberi hadiah komik percuma. Haha,aman tgk bro yg baju biru tu mmg semangat nak melukis. Siap dah keluarkan pencelbox dah. Tapi bro tu nyer lukisan pon agak gempak woo~ ala2 jepun+honkong. Smart2..! lepas tu, ada sorg adik berusia 6 tahun (baju ijau) lak lukis karakter dari komik Lili Lulu Lala. Pergh..baru 6 tahun dah boleh lukis camtu,smart2. aman masa darjah 2 baru pandai lukis baju utk org lidi....


Then,tgh syok2 tgk diorg melukis, saudara wanzu ajak aman lukis gak... errr...aman masa tu yg dah hilang nervous,terus jadik nervous balik! Pergh...tapi aman mmg nak cube. “sampai bile beb,ko nak sembunyi?” aman ckp dlm hati. Then aman amik marker, dengan ingatan yang kurang jelas, campur dengan tangan yang sedikit menggigil (coz nervous..) aman pon berjaya melukis karakter Kecemprengman!! Yeah!! Tapi x lawa sgt coz tgn bergetar,n ada silap lukis sket kat bahagian mata. =p tp aman agak puas hati coz at least aman dapat melukis depan pelukis2 yang terkenal seperti Br.Azhar dan Br.Pac, termasuk diperhatikan oleh saudara Wanzu, secara LIVE! Pergh...ini boleh dikatakan satu penghargaan buat aman, pengalaman ni mmg sgt berharga la! Syukur sgt,alhamdulillah~ (hehe..dpt hadiah free..komik Kecemprengman!! err..lagi..)


Lepas dah selesai,ayah pun ajak balik. Jadi,aman kutip dulu buku2 yang aman nak beli, n sempat gak aman meminta tandatangan Br.Azhar! yeah! Terima kasih 2x! Aman ingat nak mintak tandangan Br.Pac jugak tapi malangnya,aman terlupa nak bawak komik TwinX bersama aman pagi tadi.. aiseh..huhu..sori yer... Aman tercarik2 gak Br.Poyo,mana tau dia ada, boleh tlg sign kat komik Kecemprengman yg aman baru dpt tadi.. tp x jumper lak.. huhu..

Lepas bayar sumer buku,aman gi salam dengan Wanzu, ckp nak balik dah. Wanzu sempat btau yang dia x sempat nak komen proposal komik aman tu. Tapi xper,x kisah. Aman paham, sebab nak handle satu program mmg susah. Lebih2,sekarang saudara Wanzu mmg busy dengan banyak aktiviti akhir tahun ni. Xper lah. Aman akan sentiasa tunggu balasan dari Wanzu. =)

ahh.. memang sangat menarik! pengalaman ni buatkan semangat aman berkobar2 gak nak melukis, dan aman akan pastikan, satu hari nanti aman pun akan duduk sebaris dengan meja2 Br.Azhar dan Br.Pac.. walau selama mana impian tu akan tercapai, mungkin esok, mungkin 4-5 tahun lagi, tapi aman tetap akan pastikan impian ni tercapai! huh!


huhu..antara buku2 yang aku borong tadi. (tak termasuk Kecemprengman & TwinX kat bawah tu) komik Kecemprengman kat atas tu yang aku dpt sebagai hadiah..ada dua komik yang sama lak skang.. xper la,kalau kawan2 nak pinjam, aku bagi yang lama punyer. hehehe..




"buat Aman Wan. TQ 4 de support-azhar"
Yeah! Komik Liga Pendekar yang ditandatangan oleh pelukisnya, Br.Azhar Abdullah


untuk lihat lebih byk gambar,KLIK SINI.
(ada pics aku skalik..hee)



-out-



-maaf saudara Wanzu,tak sempat nak tangkap gambar beliau kerana agak terasa segan tadi..adoi..
-alamakkk!!! kenapa la aku x wat video je tadi kat sana?! adoii...sipotnya aku niee~~

19 comments:

sEsuki xD said...

eeh..
gile la syazu nih
byk btol komik2 kt ghumah nih
gile melukis punye pasal
hoho
chaiyok2! xD

Aman Wan said...

hohoho..
bagi aku komik tu macam dadah kot~
ku ketagihhh~

hehe,thanx jee..jeebon~
hehe..

Muzak said...

WAH~ Bgus betul.. hehe. Memang cartoonist slalu cool je (yg aku kenal la) writer je yg perangai pelik2 sket (again, yg aku kenal je la :P). Teruskan melukis Wan! Go go go go go~

Aman Wan said...

hehe..thanx muzz!
dpt gak aku jumpe tuan editor..hhuhu.. ko pun g.luck! buatla fiksyen melayu lak weh. mesti cambest gak! hehe

garfield'78 said...

Wah..
bgsla wan..
terujelak bile bace entri kali ni..
smpai pelukis famous pon knl..
ecece..
x lame lg la nni..
i'Allah:)

ha,ckp psl MPH midvalley,
fain ske g bhgn komik gk..
tp,komik2 garfield..
tmpt agak tersorok sk8,
n,buku2 die kat rak ats..
kalau msk dr entrance yg dkt dgn atm tu,
msk,teros..
die bhgn kiri..
n den,pndg kanan..
haha!!
dh lame x g..
xtaula if dh tuka ke blom..
hehe..

alifstyle said...

Perjalanan hari ini cukup panjang dan berbelit. Aku minta ampun pada kau sebab tak dapat jumpa kau tadi. Btw, jumpa di comic fiesta nnati :)

Aman Wan said...

fain-- aaamiinn~ insyaallah dimakbulkan hajat untuk bersama2 mereka berjuang dlm bidang komik ni. cewah! haha,thanx fain. oh..wan penin sket kalau masuk mid valley nyer MPH.. stiap kali masuk,mestio sesat. haha.. coz x hafal2 lagi kat mana rak komik. =p td pon carik2, pusing2, skalik ternmpak ada kakak tgh duk bersila baca komik,hah.. baru jumpe rak komik..huhuhu..

alif-- oh,xper2 xkesah. tadi pun aku da cukup puas hati gak. best2! haa..neway,nanti kat comic fiesta pastikan komik Orang Kuat ada. klu x kempunan aku lagi~ huhu..

adLedash a.k.a adLedaNne said...

br.pac? dia bukan kartunis Blues Selamanya dulu ke? mcm kenal nama tu..rasanye diew...dia ske duduk style L dalam citer Deathnote tu..huhuhu!

Aman Wan said...

yup,dia lah tu. haha,lukisan ala2 manga. smart kan? best tgk dia punyer lukisan robot. teringat lak kelas GC kite masa sem1 dulu..huhu~

oh yeke? haha..tadi dia x duduk lak style L. maybe segan kot. haha.

adLedash a.k.a adLedaNne said...

waa..rindu kat pac...jumpa dia skali ja masa gathering Blues Selamanya...

haa..bab blakon tu...tema dia romantik blink2 buley? hahahahha! musti juling otak aman sampai blink2 juga...

Aman Wan said...

haha,aman br first time jumpe dia td. haha..
romantik blink2? ^w^
apakah blink2 itu?

hehe,no prob nyer..!!

Poyo said...

Salam Aman
waaa... kiutnye ko lukis kecempreng man tu.
whatever, thank coz sudi datang meriahkan lagi program kat MPH tu.

Aman Wan said...

Wah,Br.Poyo..?!
err..maafla coz semalam lukis karakter kecemprengman mcm out sket..err.. hahaha,neway thanx! kenapa x duduk skalik dgn Br.Azhar dgn Pac aitu? mesti lg meriah klu Br.Poyo join samer..! hehe~

meo188 said...

wah. sye rase encik aman pun suatu ari nanti akan jd star jg nanti. the next big thing. :)

em, ingat nk g jg, tp ada kwn dr sabah dtg. die nak g petaling street pula. :p

Aman Wan said...

insyaallah meo..aaamiin~ =)
haha,sama2 la kiter berusaha skang utk menjadi star dimasa depan! yeah!

(alamak..jadi bintang kena duduk kat space laa..)

oh,yeke..?? huhu..sygnyer..coz agak menarik aritu. even x ramai org, (lg best x ramai,coz lagi jelas aman tgk demo n berbual dgn pelukis2.. =p) tp sgt memuaskan hati.

semua pun sporting n fun! hope dpt lg pegi kalau diorg wat event2 camni lg. =)

oakleyses said...

oakley sunglasses cheap, louboutin shoes, polo ralph lauren, air max, chanel handbags, burberry outlet, longchamp handbags, louis vuitton outlet, air max, prada handbags, christian louboutin, tiffany and co, louis vuitton outlet, polo ralph lauren outlet, coach factory outlet, nike free, coach purses, louboutin, michael kors outlet, louis vuitton handbags, kate spade outlet, oakley sunglasses, coach outlet store online, michael kors outlet, burberry outlet, longchamp outlet, gucci outlet, michael kors outlet, oakley sunglasses, true religion jeans, coach outlet, jordan shoes, louis vuitton, louis vuitton outlet stores, ray ban sunglasses, prada outlet, ray ban sunglasses, tory burch outlet, louboutin outlet, michael kors outlet, tiffany and co, longchamp handbags, nike shoes, kate spade handbags, true religion jeans, michael kors outlet, michael kors outlet

oakleyses said...

nike free pas cher, sac louis vuitton, nike roshe, polo lacoste, nike trainers, sac longchamp, north face, ray ban sunglasses, air force, new balance pas cher, hollister, michael kors, polo ralph lauren, air max pas cher, louboutin, air jordan, sac louis vuitton, sac burberry, hollister, converse pas cher, nike roshe run, air max, ralph lauren, louis vuitton, sac hermes, michael kors pas cher, michael kors, barbour, ray ban pas cher, lululemon, nike huarache, vanessa bruno, air max, north face, nike blazer, louis vuitton uk, vans pas cher, mulberry, nike air max, longchamp, abercrombie and fitch, timberland, true religion outlet, oakley pas cher, hogan outlet, nike free, nike tn, sac guess, true religion outlet

oakleyses said...

canada goose outlet, mcm handbags, ugg boots, abercrombie and fitch, soccer jerseys, canada goose, ugg boots, north face jackets, babyliss pro, north face outlet, uggs outlet, canada goose uk, ugg pas cher, marc jacobs, giuseppe zanotti, rolex watches, soccer shoes, reebok outlet, ferragamo shoes, canada goose jackets, insanity workout, asics running shoes, bottega veneta, lululemon outlet, uggs, celine handbags, hollister, nike roshe run, nfl jerseys, chi flat iron, canada goose, jimmy choo outlet, ugg australia, canada goose, longchamp, instyler, vans shoes, mont blanc, ugg boots, p90x, wedding dresses, birkin bag, ugg, new balance shoes, valentino shoes, ghd, moncler, mac cosmetics, beats by dre, herve leger

oakleyses said...

pandora jewelry, moncler, moncler, supra shoes, hollister, karen millen, parajumpers, oakley, moncler, moncler, thomas sabo, ugg, air max, swarovski crystal, ralph lauren, converse shoes, moncler, baseball bats, ray ban, ugg, wedding dresses, toms shoes, gucci, canada goose, juicy couture outlet, lancel, swarovski, louboutin, timberland boots, louis vuitton, rolex watches, pandora charms, converse, air max, vans, moncler outlet, pandora charms, links of london, coach outlet store online, iphone 6 cases, hollister clothing store, canada goose, juicy couture outlet, montre homme, hollister