Wednesday, November 19, 2008

Pecah Kepala!! ..idea..idea...

hoho..ni antara sample komik aman yang aman pernah buat..
x best dan x siap lagi.. xde kena mengena dengan
topik kali ni.. saja nak tunjuk.. so,topik yang sebenar...


Arghh..pening2!! Aman x dapat nak carik idea utk wat komik yang best.. kebanyakan idea2 yang aman ada kat dalam otak nih, sumenyer mesti ada persamaan dengan citer2 yang orang lain dah buat.. tak ada originaliti lansung.. aiii..

Bukan aper.. aman try nak wat komik yang jalan ceritanya berlatar belakangkan Malaysia.. tapi aman tak mau la wat citer2 silat.. memandangkan dah ramai orang wat camtu.. hmm.. klu ikut taste aman la.. aman suke ala2 fantasi.. tapi memandangkan jalan cerita di Malaysia.. so,ni ada bercampur budaya, agama n bangsa. so.. mesti lah kena berpijak dibumi nyata.. hmm..

Korang slalu dengar kan.. org putih slalu wat citer2 spin off dari kisah2 dongeng cam Snow White, Cinderalla, Alice in the wonderland.. aman try nak wat camtu, tp menggunakan hikayat2 atau cerita2 rakyat la.. aman ada wat satu cerita ni.. berdasarkan kisah Batu Belah Batu Bertangkup..

Sudin yang dah lama duk kat bandar teringin utk menetap di kampung sempena cuti semester yang akan tiba.. namun, sudin dilahirkan tanpa pernah sekali pun tinggal di kampung.. memandangkan nenek dan atuknya dah meninggal..
jadi, sudin bertekad utk pergi mencari mana2 kampung utk tinggal di situ dan menikmati suasana nyaman. Sudin pastu akhirnya jumpa gak kampung yang agak pendalaman la.. suasana kat situ agak tenang.. orang2 kampung pun baik2.. tapi ada satu perkara yang sudin pelik.. boleh dikatakan, kaum2 ibu hanyalah 5%...
sudin kemudian berkenalan dengan seorang pemuda kampung dan mendapati suatu perkara yang agak mengejutkan.. penduduk2 kampung tersebut dah mengamalkan satu tradisi sesat yang sangat zalim.. dimana, kepercayaan mereka kepada kisah Batu Belah Batu Bertanggup adalah sangat kuat..!!

Oleh sebab itu,mereka percaya.. setiap kaum ibu perlu mengorbankan diri mereka dengan di hentak batu besar (kononnya ditelan batu belah la..) dengan kepercayaan, anak2 mereka kelak akan membesar menjadi seorang yang gagah, kaya dan kuat. (ala2 citer dongeng la..) So,sudin berusaha utk menghentikan ritual ini dari berlaku lagi dan dia menerima banyak dugaan...


hmmm..camner?? citer ni agak heavy so.. agak payah utk di buat komik dlm masa terdekat ni.. aiseh... kalau boleh.. nak citer yang

kelakar+fantasi sket+latar malaysia

ada ker..?? ntah la.. pecah kepala nak pikir!!! arghhh....!!!

14 comments:

Animetor Lily said...

Pekata Aman convertkan cite2 dongeng horror cam nenek kebayan (cthnya) jadik cite moden? mesti menarik X3 (suke baca criter horror)

Muzak said...

Hm hm hm.. Wan, ko tahu kan cerita yg orang dah pernah dengar berkali2 pun boleh jadi fresh dan menarik kalau ko susun panel ko dan control camera dan pendek kata present cerita tu dengan cara yg baru? Ape kata ko gabung pelbagai jenis dongeng jadi satu super-dongeng? Badang + Bigfoot + batu belah + zombi + tanggang?

Aman Wan said...

lily-- best gak tue. tp itu jaln cerita mmg kena susun betul2 la kan.. nak matching kan karakter klasik dlm dunia baru.. best2.. cam Snow White yg da jadi Sydney White. haha


muzz--- oii,idup lagi mu. haha. pergh.. kira ala2 scary movie la ni.. aku ada jumpe satu komik ni. Liga Pendekar, dia gabungan karakter2 terkenal gak. Nenek kebayan + hang tuah + orang minyak + badang.. tp itu citer pasal silat n lawan2.. hmmm.. tp aku suke idea wat citer Super Dongeng tu. hah,aku rasa aku nak wat citer dongene baru yg ada kena mengena dengan citer2 dongeng lama. ala2 Shrek.. tp x ori la.. test dlu la.. haha

Manira said...

huhuhu... menarik.. menarik.... kalu buat movie best ni.. tapi kenar cari satu sebab yang kuat untuk si sudin tu untuk pergi ke kampung... sebab macam pelik gak tetiba sudin yng takpernah dok kampung tetiba nak tinggal kat kampung. jadi buat la kekonon sudin tu terpaksa sebab nak mencari sedara-mara dia ker.. baru ada sebab yang kukuh sket kalu dia nak 'interfere' ke dalam prob kampung tu. huhu. pandangan jerk.

Aman Wan said...

azree-- eh, eh, ok gak idea tu.. aman pun x terpikir sgt idea dia tetibe msk kg.. just pikir dia nak g holiday kat sana.. haha..tp pelik gak.. cantek, aman try masukkan prob utk part tu. thanx! ^^

tuan tanah said...

uitt..
letak TM kat artwork kau. kang ade org copy plak.

Aman Wan said...

oh,haha. next time nnti letak. ^^;

thanx.

Miss Nadya said...

new entry :: Day 07 - A picture that makes you laugh

Miss Nadya said...

nad copy picture ini untuk entry tadi..:)

misz sheyla said...

wat citer sal budak kampung...hingus meleleh2 aje...eewwww

oakleyses said...

oakley sunglasses cheap, louboutin shoes, polo ralph lauren, air max, chanel handbags, burberry outlet, longchamp handbags, louis vuitton outlet, air max, prada handbags, christian louboutin, tiffany and co, louis vuitton outlet, polo ralph lauren outlet, coach factory outlet, nike free, coach purses, louboutin, michael kors outlet, louis vuitton handbags, kate spade outlet, oakley sunglasses, coach outlet store online, michael kors outlet, burberry outlet, longchamp outlet, gucci outlet, michael kors outlet, oakley sunglasses, true religion jeans, coach outlet, jordan shoes, louis vuitton, louis vuitton outlet stores, ray ban sunglasses, prada outlet, ray ban sunglasses, tory burch outlet, louboutin outlet, michael kors outlet, tiffany and co, longchamp handbags, nike shoes, kate spade handbags, true religion jeans, michael kors outlet, michael kors outlet

oakleyses said...

nike free pas cher, sac louis vuitton, nike roshe, polo lacoste, nike trainers, sac longchamp, north face, ray ban sunglasses, air force, new balance pas cher, hollister, michael kors, polo ralph lauren, air max pas cher, louboutin, air jordan, sac louis vuitton, sac burberry, hollister, converse pas cher, nike roshe run, air max, ralph lauren, louis vuitton, sac hermes, michael kors pas cher, michael kors, barbour, ray ban pas cher, lululemon, nike huarache, vanessa bruno, air max, north face, nike blazer, louis vuitton uk, vans pas cher, mulberry, nike air max, longchamp, abercrombie and fitch, timberland, true religion outlet, oakley pas cher, hogan outlet, nike free, nike tn, sac guess, true religion outlet

oakleyses said...

canada goose outlet, mcm handbags, ugg boots, abercrombie and fitch, soccer jerseys, canada goose, ugg boots, north face jackets, babyliss pro, north face outlet, uggs outlet, canada goose uk, ugg pas cher, marc jacobs, giuseppe zanotti, rolex watches, soccer shoes, reebok outlet, ferragamo shoes, canada goose jackets, insanity workout, asics running shoes, bottega veneta, lululemon outlet, uggs, celine handbags, hollister, nike roshe run, nfl jerseys, chi flat iron, canada goose, jimmy choo outlet, ugg australia, canada goose, longchamp, instyler, vans shoes, mont blanc, ugg boots, p90x, wedding dresses, birkin bag, ugg, new balance shoes, valentino shoes, ghd, moncler, mac cosmetics, beats by dre, herve leger

oakleyses said...

pandora jewelry, moncler, moncler, supra shoes, hollister, karen millen, parajumpers, oakley, moncler, moncler, thomas sabo, ugg, air max, swarovski crystal, ralph lauren, converse shoes, moncler, baseball bats, ray ban, ugg, wedding dresses, toms shoes, gucci, canada goose, juicy couture outlet, lancel, swarovski, louboutin, timberland boots, louis vuitton, rolex watches, pandora charms, converse, air max, vans, moncler outlet, pandora charms, links of london, coach outlet store online, iphone 6 cases, hollister clothing store, canada goose, juicy couture outlet, montre homme, hollister