Monday, November 17, 2008

Komik dan Aku??

well,seperti mana sume peminat dan pelukis komik yg lain, aman pun bercita2 utk mengharapkan satu hari nanti komik sendiri akan diterbitkan. maybe sesetengah org x begitu berpegang dgn pendirian diorang. juz pikir

"kalaula ada komik sendiri,best nih.."

tp sejujurnya, aman sgt serius dlm bidang ni. aman dah byk usaha utk mencari peluang di sana sini, kadang2 apa yg dirancang x menjadi, kadang2 peluang yg dtg terlepas dgn sebab2 yg x dpt dimaafkan, kdg2 apa yg diharap x mencukupi.. TAPI.. setiap yang berlaku ada hikmahnya, selagi korang x cakap, "aku give up" atau mengeluh.. pasti ada peluang yang lain... betul nih..

aman dulu memang seperti kebanyakan pelukis2 mimpi yang hanya tahu berangan dan menconteng... namun pandangan aman berubah pada tahun 2004.. di mana pendedahan tentang dunia komik dan animasi mula diperkenalkan kat aman..

mulanya dengan aman membeli sebuah majalah komik bernama CREST07.. dengan tu, aman tertarik dengan gaya lukisan setiap ahli dan aman mula berjinak2 memasuki forum CREST dan aman dah aktif dalam forum tu sampai dah jadi "full member" dah.. haha x la bagus sgt pencapaian nih. tp bg seseorang yg jarang on9 cam aman, satu kejayaan gak la..

ehem...balik ke topik asal,dari forum yang aman masuk ni, aman dapat belajar tentang cara2 pembuatan dan melukis komik dengan lebih berkesan la... aman sebelum ni sampai sekarang x pernah menerima sebarang pengajaran tentang animasi atau komik secara formal... blaja sendiri.. tgk buku, blaja dari situ.. x ada org ajar secara formal, x pernah masuk mana2 kelas melukis... selain tu, baru aman tahu yang peluang untuk menjadi kartunis sangat la luas..! aman ingat, juz kena hantar GEMPAKSTARZ jer.. rupa2nya, byk lagi benda yang aman tatau.. contohnya, event2 seperti Comic Fiesta yg berlangsung setiap disember. Comic Fiesta merupakan event dimana para2 pekomik boleh menjual komik2 diorang x kira secara terbitan atau DIY (do it ur self) atau, buatan sendiri. bukan saje komik, barang seperti notebook, book mark, n mcm2 mengenai komik dibenarkan. ada gak
cosplay kat sana.

selepas tu, aman baru tahi lebih byk lagi event2 tentang dunia komik.. aman pastu berjinak2 dgn satu lagi ruangan web yang dipanggil DEVIANTART.COM... kat sini, ada byk lukisan2 dan sketch2 yg aman da buat.. n kat sini gak, lebih ramai lagi aman berkenalan dengan pekomik luar dan lebih byk lagi informasi tentang komik aman tahu..! aman mula bertanya pada setiap orang tentang apa yang perlu, apa yang x utk menjadi seorang pelukis yg berjaya, aman tanya lagi, tentang proses2 yang nak buat utk hasilkan komik DIY.. aman wat survey, n diorang sume bagi respon yang best2.. aman terhutang budi kat diorang sumer.. arigato gozaimasu!!

pencapain aman??? ok. meh sini nak citer..
masa tahun 2004,aman pernah hantar komik strip ke pertandingan Bakat Baru Gempak 2003, dan macam biasa, x berjaya.
kendian pada tahun 2007, sekali lagi aman cuba hantar komik aman dan x berjaya gak...
pastu aman berjinak2 dlm bidang doujinshi.. penghasilan komik dengan partner aman, kittychan utk hasilkan YUCCA! x menjadi dgn sebab2 tertentu..
aman kedian try hantar proposal komik Badut Kecil ke mag KOMIKOO, haha.. korang da tau.. ditolak..
then, studiomate aman mula mencadangkan buat zine dengan nama MAGME.. dan pada mulanya agak hambar.. namun aman percaya M AGME boleh hidup.. cuma ada beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan.. hmm.
DAN SEKARANG...peluang yang paling best pernah aman dapat! terbitkan komik dibawah nama syarikat Komik-M, anak buah syarikat PTS. aman dah contact editor Komik-M dan dia kata komim mesti 100 mukesurat dan berlatar belakangkan malaysia. OK. aman amik cabaran ni... dan ni yang aman tgh wat cuti2 nih... penat wooo..

aman x pasti lagi yg aman boleh berjaya ke x kali ni, atau hanya sekadar ujian idup lagi sekali wat aman. neway, aman memang serius dlm melukis komik. aman harap, satu hari nanti, ada tempat utk karya aman sampai kat dlmhati korang. trimas atas segala susah payah... korang best!

18 comments:

Nasir Haris said...

magme....hahaha

Aman Wan said...

pergh...kena wat betul2 magme ni..
kang jadi angan2 kosong jer..

garfield'78 said...

wahh!gudluck dude..hv faith in urself..n im sure,u ley wat!chaiyok2!:))

Aman Wan said...

thanx fain..
tp agak payah gak ar.. skang tgh pecah kepala nak pikir cerita yg unik dan lain dr lain.. hmm.. aper2 pun,thanx again for being supportive. =)

Manira said...

waaah, terpegun tgk kesungguhan aman dalam dunia komik ni. kalau kita ada minat, semua benda akan jadi senang kan? heheh.

nih nak cadang, cuba la buat komik pasal hikayat-hikayat melayu lama kita. tentu menarik. rasanya tu satu kelainan yang orang lain pun nak baca. kalu aman buat, confirm saya nak beli! heheh.

okay. jemput la mai blog saya. Wassalam.

Azree Ariffin
http://teratakku.blogdrive.com

garfield'78 said...

Not a big deal pon:))
anytime ya..n before this pon,i've been ur counselor kan?..'Once'..hehehe..erm,biasela..org nk berjaye..mesti byk obstacles..
x worry ya:))

Aman Wan said...

azre-- yup,mmg nak sgt wat spoof komik dari hikayat2 melayu. kalau org putih ada alice in wonderland, snow white.. kita pun mesti ada... cuma kebanyakan hikayat melayu aman x tau sgt... yg aman tau..

-badang
-tanggang
-raja bersiung
-batu belah batu bertangkup
-bawang putih bawang merah
-nenek kebayan
-hang tuah
-pak pandir


lagi...??? hmmm..


fain--- haha..ingat2.. masa kat matrix dulu kan.. hehe.. thankies2. =) ok.

Manira said...

aman ala.. takyah guna citer lama tu.... buat jer citer baru... citer silat-silat ke.... yang main lawan2... ala-ala purbawara sket. citer-citer keris sakti ke. haha. tentu best. stakat ni macam tak pernah lagi dengar orang buat.

Azree Ariffin

Aman Wan said...

hahaha...kalau nak wat pasal silat2..aman mmg x reti.. x de basic langsung dlm silat.. ^^; tp rasanya, novel dan komik pasal silat yang paling byk skang.. hmmm.. so,disebabkan tu,aman try carik identiti malaysia dlm komik selain silat... kehidupan kampung maybe.. hmmm..buntu..buntu..

Manira said...

kehidupan kampung? huhu best gak. tapi dah ada kmapung boy kan? takpe2. buat lah macam mana pun... janji dah siap, bagi satu naskhah free... haha/.

Aman Wan said...

haha.. udang di sebalik mee.. ciz.
haha.. wish me luck!

adledash said...

salam..aman...yg company tu..nk htr magme ke situ ke? mantap kalau gitu!

Aman Wan said...

oh,tak. magme kita kena bincang ngan bro. fakhul cmner.
yg company tu, dia juz terbitkan komik, bukan majalah.

oakleyses said...

oakley sunglasses cheap, louboutin shoes, polo ralph lauren, air max, chanel handbags, burberry outlet, longchamp handbags, louis vuitton outlet, air max, prada handbags, christian louboutin, tiffany and co, louis vuitton outlet, polo ralph lauren outlet, coach factory outlet, nike free, coach purses, louboutin, michael kors outlet, louis vuitton handbags, kate spade outlet, oakley sunglasses, coach outlet store online, michael kors outlet, burberry outlet, longchamp outlet, gucci outlet, michael kors outlet, oakley sunglasses, true religion jeans, coach outlet, jordan shoes, louis vuitton, louis vuitton outlet stores, ray ban sunglasses, prada outlet, ray ban sunglasses, tory burch outlet, louboutin outlet, michael kors outlet, tiffany and co, longchamp handbags, nike shoes, kate spade handbags, true religion jeans, michael kors outlet, michael kors outlet

oakleyses said...

nike free pas cher, sac louis vuitton, nike roshe, polo lacoste, nike trainers, sac longchamp, north face, ray ban sunglasses, air force, new balance pas cher, hollister, michael kors, polo ralph lauren, air max pas cher, louboutin, air jordan, sac louis vuitton, sac burberry, hollister, converse pas cher, nike roshe run, air max, ralph lauren, louis vuitton, sac hermes, michael kors pas cher, michael kors, barbour, ray ban pas cher, lululemon, nike huarache, vanessa bruno, air max, north face, nike blazer, louis vuitton uk, vans pas cher, mulberry, nike air max, longchamp, abercrombie and fitch, timberland, true religion outlet, oakley pas cher, hogan outlet, nike free, nike tn, sac guess, true religion outlet

oakleyses said...

canada goose outlet, mcm handbags, ugg boots, abercrombie and fitch, soccer jerseys, canada goose, ugg boots, north face jackets, babyliss pro, north face outlet, uggs outlet, canada goose uk, ugg pas cher, marc jacobs, giuseppe zanotti, rolex watches, soccer shoes, reebok outlet, ferragamo shoes, canada goose jackets, insanity workout, asics running shoes, bottega veneta, lululemon outlet, uggs, celine handbags, hollister, nike roshe run, nfl jerseys, chi flat iron, canada goose, jimmy choo outlet, ugg australia, canada goose, longchamp, instyler, vans shoes, mont blanc, ugg boots, p90x, wedding dresses, birkin bag, ugg, new balance shoes, valentino shoes, ghd, moncler, mac cosmetics, beats by dre, herve leger

oakleyses said...

pandora jewelry, moncler, moncler, supra shoes, hollister, karen millen, parajumpers, oakley, moncler, moncler, thomas sabo, ugg, air max, swarovski crystal, ralph lauren, converse shoes, moncler, baseball bats, ray ban, ugg, wedding dresses, toms shoes, gucci, canada goose, juicy couture outlet, lancel, swarovski, louboutin, timberland boots, louis vuitton, rolex watches, pandora charms, converse, air max, vans, moncler outlet, pandora charms, links of london, coach outlet store online, iphone 6 cases, hollister clothing store, canada goose, juicy couture outlet, montre homme, hollister

mao qiuyun said...

mcm bags
ray ban sunglasses
louis vuitton outlet
jordan 4
ray ban
coach outlet
instyler ionic styler
rolex watches,rolex watches,swiss watches,watches for men,watches for women,omega watches,replica watches,rolex watches for sale,rolex replica,rolex watch,cartier watches,rolex submariner,fake rolex,rolex replica watches,replica rolex
minnesota vikings jerseys
michael kors factory online, http://www.michaelkorsfactoryoutletonline.com
ray ban sunglasses online
ugg boots, http://www.uggboot.com.co
swarovski uk
converse shoes
boston celtics jersey
true religion jeans
polo ralph lauren outlet
asics running shoes
roshe run men
polo lacoste pas cher
snapback hats
north face jackets
michael kors uk
ray ban uk, http://www.raybansunglass.co.uk
cheap nba jerseys, http://www.nbajerseys.us.com
cheap snapbacks
ralph lauren uk
dansko outlet
oakley sunglasses wholesale, http://www.oakleysunglasseswholesale.in.net
cartier love bracelet
true religion jeans, http://www.truereligionoutletstore.us.com
michael kors outlet store, http://www.michaelkorsoutlet-store.us.com
oakley sunglasses, http://www.oakleysunglassesdiscount.us.com
the north face outlet store
beats headphones
ysl outlet
0815maoqiuyun